Foto: Mango
Ceturtdien Dailes teātrī jau desmito reizi tika pasniegtas Autortiesību bezgalības balvas. Viens no kolorītās vakara vadītāju kompānijas, Salvadors Dalī, jau pasākuma pirmajās minūtēs paziņoja, ka mākslinieks nedrīkst būt nīkulis un viņam vienmēr jātaisa troksnis. Tā nu skanot mūzikai un jokiem tika godināti tie, kuru darbi pērn tikuši visvairāk izmantoti visdažādākajos veidos.

Autortiesību bezgalības balvu  par dziesmu Ja tu man esi kā visvairāk izpildīto muzikālo darbu radio, televīzijā, koncertos un mehāniskajā ierakstā saņēma Zigmars Liepiņš, kuru muzikoloģe Daiga Mazvērsīte nodēvēja par pašmāju Endrū Loidu Vēberu, un rakstniece Andra Manfelde. Par tādiem pašiem nopelniem balvu ieguva Jānis Strazds un Guntars Račs par dziesmu Ripoja akmens, kā arī  Artis Dvarionas, Gatis Lagzdenieks, Artis Rozītis, Aleksandrs Štro un Rodrigo Fomins par dziesmu Dzīve bez apstājas. Laureāti noteikti, balstoties uz bezkaislīgu statistiku, ko nodrošina autoru darbu lietojuma datorizēta uzskaite, nevis žūrijas vērtējumu.

Sarunā ar Mango Guntars Račs atzina, ka viņš līdz galam nav sapratis starpību starp šīm trim balvām. "Ja dala balvas, ir konkurss un jābūt uzvarētājam. It kā visi. Ja visi, tad neviens, bet es priecājos," tā Račs, gan piebilstot, ka nekādā gadījumā nepārvērtē šīs balvas nozīmību. Dziesmas Ripoja akmens pieteikuma video rullītī Račs bilda, ka, viņaprāt, katrs cilvēks ir kā akmens, kas kaut kur ripo, īsti nezinot, kas notiks viņā pusē.

Par veiksmīgāko debiju ar dziesmu Swim, Robert, Swim Autortiesību bezgalības balvu saņēma Jānis Holšteins, ko labāk zinām kā dziesminieku Goran Gora. Dīdžejs Egons Reiters atzina, ka tas ir joku gabals, kas labi sanācis.

Autortiesību bezgalības balva tiks pasniegta Raimondam Paulam un Jānim Peteram par mūzikla Māsa Kerija ilgstošu un plašu izmantojumu Latvijā un ārvalstīs. Agita Kaužēna un Vitauts Ļūdēns Autortiesību bezgalības balvu saņēma par dziesmu Varavīkšņu pasaka kā visvairāk skanējušo muzikālo darbu bērniem. Tāpat pie balvām tika grupas Auļi dalībnieki Kaspars Bārbals un Mikus Čavarts, un komponists Pēteris Butāns.

Par romāna Šampinjonu derība plašu izmantojumu un jaunu interpretāciju, to dramatizējot un iestudējot Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī romāna tulkojumu vācu un zviedru valodās Autortiesību bezgalības balvu saņēma Laima Muktupāvela, bet Norai Ikstenai balva tiks pasniegta par stāsta Amariļļi jaunu interpretāciju, stāstu dramatizējot un iestudējot Latvijas Nacionālajā teātrī.

Netika aizmirsti arī vizuālās mākslas pārstāvji - par savu darbu bezgalīgi plašajām izmantojamības iespējām tika godināti mākslinieki Jānis Mitrevics un Ģirts Muižnieks, kā arī fotogrāfs un lieliskais portretists Gunārs Janaitis, kurš Mango atzina, ka šobrīd dzīvo absolūtā laika deficītā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!