Foto: Mango
Sestdienas, 2. oktobra, vakarā pēc Saeimas vēlēšanu beigām aktīvākie partiju locekļi pulcējās dažādās Rīgas vietās, lai kopā ar radiem, draugiem un kolēģiem, kā arī vienkāršiem atbalstītājiem sagaidītu un atzīmētu vēlēšanu rezultātus.

No sešām vadošajām partijām vispieticīgākās svinības bija partijas Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā birojā Rūpniecības ielā, kur bija pulcējušies vien pāris desmiti cilvēku - sasēduši nelielajā apspriežu telpā, visi baudīja pašu rūpēto cienastu un malkoja alkoholiskos dzērienus, bet partijas atpazīstamākās "sejas" Tatjana Ždanoka un Jakovs Pliners rūpju nomāktām fizionomijām sekoja līdzi vēlēšanu rezultātiem televīzijā, neslēpjot savu sarūgtinājumu par neiekļūšanu Saeimā.

Saskaņas centra (SC) locekļi vēlēšanu rezultātus gaidīja Balzāma bārā doma laukumā, kur viesiem bija gan klāts zviedru galds, gan pasniegts balzāms un vīns. Partijas biedri un viņu atbalstītāji laiku vadīja, gremdējoties sarunās un baudot cienastu, un arī pēc tam, kad provizoriskie rezultāti liecināja, ka SC ir līderu trijniekā, liela jautrība un skaļas svinības tur nesākās.

Sirsnīga ballīte tuvāko draugu un atbalstītāju lokā bija sarīkota Zaļo un zemnieku savienībai, kuri bija pulcējušies Zaļās partijas birojā Pārdaugavā. Tur viesiem tika piedāvāts īsts latviešu zemnieku cienasts - kartupeļi, štovēti kāposti, siļķes un biezpiens, kā arī netrūka alkoholiskie dzērieni un dažādi kokteiļi. Par muzikālo pārsteigumu bija parūpējies Žoržs Siksna, un daudzi partijas biedri, atzīmējot veiksmi vēlēšanās, savu prieku pauda gan uzdziedot, gan uzdejojot.

Visu Latvijai - Tēvzemei un brīvībai/LNNK par vēlēšanu rezultātu gaidīšanas vietu bija izvēlējušies Vecrīgas džeza restorānu Carpe Diem, kur bija klāts bagātīgs galds ar dažāda veida salātiem, kā arī piedāvāts vīns un citi atspirdzinājumi. Šī partiju apvienība bija parūpējusies par daudzveidīgāko kultūras programmu - nakts laikā te uzstājās gan Viktors Lapčenoks, gan šova Dziedi ar zvaigzni dalībnieks, luterāņu mācītājs Mārtiņš Burke-Burkevics, gan citi mazāk atpazīstami mākslinieki.

Namatēva pienākumus bija uzņēmies viens no partijas Visu Latvijai līderiem Imants Parādnieks, kurš aktīvi rūpējās par katra viesa labsajūtu, bet ap pulksten diviem naktī sveikt partiju ar labajiem panākumiem ieradās arī Dailes teātra aktieris Intars Rešetins.

Iespaidīgs atbalstītāju pulks pulcējās Par labu Latviju svinību vietā, viesnīcas Rīdzene kafejnīcā. Vakara sākumā tur bija sastopams gan maestro Raimonds Pauls, Teātra observatorijas režisore Gaļina Poļiščuka, aktieris Mārtiņš Vilsons un citi kultūras dzīves pārstāvji, gan, protams, arī visi partijas līderi.

Krietni pēc pusnakts ballīte jau bija noplakusi, un kafejnīcās telpās gozējās vien uzticamākie un pacietīgākie atbalstītāji, bet no vadošajiem vīriem bija manāms vien Ainārs Šlesers, kurš ne soli neatkāpās no televizora. Kā novēroja izklaides portāls Mango, bijušais prezidents Guntis Ulmanis, gaidot rezultātus, laiku kavēja, spēlējot kārtis ar Šlesera vecāko dēlu, kurš kopā ar māti Inesi bija ieradies atbalstīt tēvu.

Visskaļākās svinības bija partiju apvienības Vienotība ballītē viesnīcas Elizabete kafejnīcā - lai gan bezmaksas alkohols drīz vien bija beidzies un tiem viesiem, kuri vēlējās uzvaru atzīmēt iedzerot, tas bija jāiegādājas kafejnīcas bārā, jautrība un saviesīgas čalas nerimās arī pāris stundas pēc pusnakts.

Atbalstīt Vienotību un kopā ar viņiem atzīmēt uzvaru vēlēšanās bija ieradušies arī Amerikas latviešu grupas Čikāgas piecīši dalībnieki, bet visenerģiskāk par to, lai viss noritētu pēc plāna, rūpējās politiķa Kārļa Leiškalna vidējā meita Katrīna, kura ne tikai strādājusi pie partijas tēla veidošanas, bet arī vairākus mēnešus ir Vienotības biedra Edgara Jaunupa draudzene.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!