Foto: EPA/Scanpix/LETA
Slavenās tomātu cīņas jeb "La Tomatina" ir viens no lielākajiem Spānijas ielu festivāliem, un šogad pirmo reizi līdzīgs pasākums aizvadīts arī Krievijā, Sanktpēterburgā.

Festivāls svētdien, 18. augustā, Kiroveca stadionā pulcējis vairākus desmitus interesentu, vēsta ārzemju plašsaziņas līdzekļi.

Tomātu kauju organizatori pirms tam reklāmā un afišā bija norādījuši, ka pasākuma norisei tiks sagatavotas 20 tonnas ar pārgatavinātiem, mīkstiem tomātiem.

Ieejas biļete pasākumā maksājusi aptuveni 16 eiro, un gana daudzi tīkojuši pamētāties ar sārtajām ogām un pēcāk arī izvārtīties sašķaidīto tomātu pļurā.

Tomātu kaujām sekojusi maltīte, kurā brašie cīkstoņi mielojušies ar spāņu virtuves ēdieniem, bet vēlāk līksmošana turpinājusies diskotēkā.

Atgādinām, ka festivāls Spānijā notiek katru gadu pēdējā augusta trešdienā Valensijas nelielajā Bunjolas pilsētiņā. Šogad tomātu kaujas notiks 28. augustā.

Festivāls tradicionāli pulcē ap 20 – 30 tūkstošiem viesu. Tā vajadzībām parasti tiek sagatavotas vairāk nekā 150 tonnas tomātu.

"La Tomatina" svētki Spānijā tiek atzīmēti jau kopš 1945. gada, kad viss sākās ar pavisam parastu ielu kauju, kurā ar tomātiem tika apmētāts ikviens līdzās stāvošais. Toreiz viss beidzās ar policijas ierašanos, bet pēc gada augusta pēdējā trešdienā jaunieši ar līdzpaņemtajiem tomātiem atkal tikās tajā pašā vietā.

1950. gadā pilsētiņas mērija aizliedza tomātu kaujas, bet 1955. gadā kā protests notika "tomātu bēres", kad cauri pilsētas ielām gāja procesija, kurā zārkā tika nesti tomāti, bet muzikanti izpildīja sēru maršu. 1959. gadā pilsētas vadība atkal atļāva rīkot tomātu kaujas kā festivālu, kas nu notiek katru gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!