Piektdien, 20. septembrī, Bavārijas galvaspilsētā Minhenē atklāti pasaulē vērienīgākie alus svētki Oktoberfest, kas ilgs sešpadsmit dienas – līdz 5. oktobrim. Tiek plānots, ka šo dienu laikā festivālu apmeklēs vismaz seši miljoni cilvēku.

Festivāla vēsture ir sena - jau kopš 1810. gada, un šogad tas notiek jau 181. reizi (festivāla rīkošanas tradīcija pārtraukta vienīgi abu pasaules karu laikā).

Saskaņā ar tradīciju pirmo alus muciņu atvēra Minhenes mērs Dīters Reiters, ar diviem īpaša āmura sitieniem mucā iedzenot krānu. Mēram iesaucoties "O'zapft is!", festivāls tika atklāts.

Savukārt pirmā alus krūzīte tradicionāli tiek pasniegta Bavārijas premjerministram, un šogad pie tās tika Horsts Zēhofers.

Pasākuma programmā nav tikai alus dzeršana - tas sākas ar vērienīgu gājienu, tajā ir neskaitāmas atrakcijas arī bērniem, notiek dažādi koncerti, izrādes un pat dievkalpojums.

Litra alus krūze šajā festivālā nopērkama no 9,40 līdz 10 eiro, taču izdzertā alus daudzums ir Ginesa rekordu grāmatas cienīgs.

Oktoberfesta tradīcija sākas ar 1810. gada 12. oktobri - dienu, kad notika Bavārijas troņmantnieka kroņprinča Ludviga I kāzas ar Saksijas Terēzi.

Uz šiem svētkiem tika ielūgti visi Minhenes iedzīvotāji - viņiem par godu tika sarīkotas zirgu sacīkstes un dalīts bezmaksas alus. Pasākums visiem tik ļoti patika, ka Ludvigs deva rīkojumu šādus svētkus rīkot ik gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!