Foto: Reuters/Scanpix

Svētdien, 5. oktobrī, pēc 16 dienu ilgām dzīrēm Bavārijas galvaspilsētā Minhenē ar vērienīgu salūtu noslēgušies pasaulē lielākie alus dzeršanas svētki - Oktoberfest, ko šajās dienās apmeklēja aptuveni 6,3 miljoni cilvēku.

Lai gan šķiet, ka vairums cilvēku tur nāk dzert līdz bezsamaņai, vidējais izdzertā alus daudzums uz vienu cilvēku nav liels - kopā šogad izdzerti 6,4 miljoni litri alus.

Tiesa, ļoti daudzi vēlējušies no festivāla paņemt kādu suvenīru, un festivāla rīkotāji vēsta, ka apsardzes darbinieki apturējuši 112 tūkstošus cilvēku, kas no teritorijas centās iznest alus kausu.

Īpaša uzmanība ik gadu tiek pievērsta Minhenes futbola kluba Bayern futbolistiem, kuri šajās dienās oficiāli drīkst apmeklēt festivālu un publiskā vietā lietot alkoholu (šogad alus svētkus apmeklēja Ksavi Alonso, Tomass Millers, Roberts Levandovkis, Dante, Franks Riberī, Filips Lāms, Arjens Robens un citi).

Jau ziņots, ka šī gada festivālu apmeklēja arī slavenais austrietis Arnolds Švarcenēgers, kurš publiski atrādīja savu jauno draudzeni Hīteru Milliganu. Tāpat uz alus svētkiem bija ieradusies dziedātāja Tīna Tērnere.

Festivāla vēsture ir sena - jau kopš 1810. gada, un šogad tas notika jau 181. reizi (festivāla rīkošanas tradīcija pārtraukta vienīgi abu pasaules karu laikā).

Saskaņā ar tradīciju pirmo alus muciņu atvēra Minhenes mērs Dīters Reiters, ar diviem īpaša āmura sitieniem mucā iedzenot krānu. Mēram iesaucoties "O'zapft is!", festivāls tika atklāts.

Savukārt pirmā alus krūzīte tradicionāli tiek pasniegta Bavārijas premjerministram, un šogad pie tās tika Horsts Zēhofers.

Pasākuma programmā nav tikai alus dzeršana - tas sākas ar vērienīgu gājienu, tajā ir neskaitāmas atrakcijas arī bērniem, notiek dažādi koncerti, izrādes un pat dievkalpojums. Litra alus krūze šajā festivālā nopērkama no 9,40 līdz 10 eiro.

Oktoberfesta tradīcija sākas ar 1810. gada 12. oktobri - dienu, kad notika Bavārijas troņmantnieka kroņprinča Ludviga I kāzas ar Saksijas Terēzi.

Uz šiem svētkiem tika ielūgti visi Minhenes iedzīvotāji - viņiem par godu tika sarīkotas zirgu sacīkstes un dalīts bezmaksas alus. Pasākums visiem tik ļoti patika, ka Ludvigs deva rīkojumu šādus svētkus rīkot ik gadu.

Jau zināms, ka 2015. gada Oktoberfest Minhenē norisināsies no 19. septembra līdz 4. oktobrim.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!