Foto: Reuters/Scanpix

Pagājušā gada augustā uz prestižā žurnāla Time vāka parādījās un visas pasaules sabiedrību šokēja toreiz 18 gadus vecās afgāņu meitenes Bibi Aišas (attēlā) foto, kurā viņa redzama bez deguna. Šī lielu ievērību ieguvusī Džodijas Bīberes fotogrāfija 11. februārī saņēma galveno World Press Photo godalgu.

Bibi Aišas traģēdija notika pēc tam, kad vietējā talibu tiesa viņu atzina par vainīgu vīra ģimenes apkaunošanā un par mēģināju bēgt no vīra ģimenes piesprieda nogriezt viņai ausis un degunu.

Brīdī, kad Aišai varmākas grieza nost degunu un ausis, viņa paģība. "Kad atjēdzos, man likās, ka deguns ir piepildīts ar ledainu ūdeni. Es atvēru acis, bet nespēju saprast, kādēļ visapkārt ir asinis," šaušalīgos notikumu atminējās meitene, kuras traģiskais stāsts sācies jau astoņu gadu vecumā.

Aišas tēvs viņu apsolījis par sievu kāda ienaidnieka ģimenes pārstāvim, lai noslēgtu izlīgumu par kādu reiz notikušu slepkavību. Meitenei bija vien 16 gadu, kad viņa tika atdota iecerētā vīra tēvam un desmit brāļiem, kuri visi bijuši talibu kaujinieki. Savu vīru meitene pat neesot satikusi, jo viņš tobrīd karojis Pakistānā.

Vīra ģimenes locekļi meiteni mocījuši, pazemojuši un fiziski iespaidojuši. "Es ar viņiem pavadīju divus gadus un kļuvu par cietumnieci," vēlāk stāstīja Aiša, kura 18 gadu vecumā nolēma bēgt no agresoriem. Toreiz divas kaimiņu sievietes apsolīja meitenei palīdzēt, taču, kad viņas tika līdz kādam ciematam, sievietes savus labos nodomus krasi mainīja un centās viņu pārdot kādam vīrietim.

Visas trīs sievietes aizturēja policija, un Aiša nonāca cietumā. Sākumā viņai tika piespriests trīs gadus ilgs cietumsods, taču valsts prezidents viņu apžēloja un sodu samazināja līdz pieciem mēnešiem. Tikmēr meitenes vīra tēvs Aišu bija atradis un aizvedis viņu mājās, kur viņu gaidīja vīrs, kurš tikko bija atgriezies no Pakistānas, lai vestu savu sievu uz talibu tiesu un sodītu viņu par bēgšanas mēģinājumu.

Tiesas spriedums bija bargs - tas noteica, ka meitenei jānogriež deguns un ausis. To izpildīja viņas vīrs, bet pēc tam atstāja Aišu nomirt kāda kalna pakājē.

Meitenei izdevās izdzīvot, un vēlāk viņu savā aizgādnībā pieņēma starptautiskas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas, kas palīdzēja atjaunot meitenes degunu un ausis, kā arī nodrošināja viņai pienācīgu dzīvi.

Sarežģītajā operācijā, kas tika veikta Kalifornijā, Aišas deguns un ausis tika aizstāts ar protēzēm, bet pati meitene pēc lielajiem pārdzīvojumiem nolēma kļūt par Afganistānas sieviešu aizstāvi, lai palīdzētu savām bēdu māsām cīnīties pret pazemojumiem un vardarbību.

Pēc parādīšanās uz žurnāla Time vāka šis foto radīja asas un pretrunīgas diskusijas. Daži skarbo skatu dēvēja par "kara pornogrāfiju" un pārmeta meitenes izmantošanu reitingu gūšanā, taču populārā žurnāla veidotāji toreiz iestājās par to, ka foto publicējuši, lai mainītu situāciju Afganistānā, kur tūkstošiem sieviešu cieš no vardarbības.

Savukārt pati Bibi Aiša toreiz atzina, ka viņa piekritusi fotografēties lielākoties tādēļ, lai būtu kāda iespēja atkal tikt pie deguna.

Galerijā: ieskats 2010. gada pasaules labākajās preses fotogrāfijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!