Foto: Mango

Sestdien, 12. martā, dziedātājas Ellas vadītajā Vecrīgas klubā Dstyle risinājās jaunās fotogrāfes Madaras Repšes (attēlā kopā ar māti) pirmās fotoizstādes atklāšana, un nozīmīgo pasākumu apmeklēja arī viņas tēvs, bijušai premjers Einars Repše.

Izstādes Moments in Uganda fotogrāfijas tapušas šī gada janvārī, kad Madara jau otro reizi bija devusies uz Āfriku, lai fotografētu un dokumentētu ūdens urbumu tapšanu - jau aptuveni pusotru gadu latviešu meitene darbojas Minhenē dibinātajā organizācijā Global H20 .

"Bildes ir tapušas šī gada janvārī, kad gandrīz visu mēnesi biju Ugandā. Bilžu bija daudz, un izstādei bija grūti izvēlēties, bet, atgriežoties pēc šī ceļojuma un reāla darba un reālas pieredzes, es sapratu, ka vairs nevar klusēt, un tās ir bildes, kuras jāparāda plašāk," sarunā ar izklaides portālu Mango pastāstīja jaunā fotogrāfe, kura ar visu sirdi nodevusies mēģinājumiem palīdzēt Āfrikas iedzīvotājiem.

"Es mēģinu piesaistīt ziedotājus, lai savāktu naudu un varētu iztaisīt urbumus, lai dabūtu tīru dzeramo ūdeni. Gadu darbojos kā pārstāve Latvijā un daudziem esmu rakstījusi, bet no Latvijas vēl nav neviena ziedojuma," stāsta Madara un neslēpj, ka tas ir bijis viens no iemesliem, lai radītu šo fotoizstādi.

"Es sevi beidzot piesaku plašākai publikai kā fotogrāfe. Agrāk es kautrējos un nebiju par sevi pārliecināta, bet beidzot es saņēmos, jo sapratu, ka tieši ar šo Ugandas projektu es varētu sākt. Ilgu laiku fotografēšana man bija hobija līmenī, bet tagad es domāju, ka turpināšu ar to nodarboties profesionāli. Vēl gan garš ceļš priekšā, lai sauktu sevi par profesionālu fotogrāfi," smaida jaunā māksliniece.

Viņa arī pauda cerību, ka ar savu darbu varētu pamudināt cilvēkus Latvijā dot savu artavu tajā, lai Āfrikas iedzīvotāji tiktu pie tīra ūdens

"Pusotra gada laikā mēs esam veikuši trīs urbumus, kas nozīmē, ka aptuveni 40 tūkstoši cilvēku tiek pie tīra ūdens bez baktērijām un parazītiem, no kā viņi varētu saslimt. Būšu pilnīgi godīga - Āfrikā piedzīvotās sajūtas un emocijas nevar aprakstīt. Tas ir fantastiski," emocionāli stāsta Madara.

"Latvijā arī daudziem ir ļoti lielas problēmas, un ir daudz nabadzīgu ģimeņu. Es ļoti priecājos un no sirds atbalstu tos, kuri palīdz latviešiem. Bet tagad ir sanācis tā, ka mana dzīve vairāk ir iegrozījusies saistībā ar Minheni, un es esmu šajā organizācijā ar visu sirdi un dvēseli. Tāpēc tie pārmetumi, ka es nepalīdzu latviešiem, bet kaut kādiem Āfrikas bērniem, ir nepamatoti," nedaudz vīlusies sabiedrības attieksmē pret savu darbu ir Madara.

Madaras fotoizstādes atklāšanu apmeklēja gan meitenes tētis Einars Repše ar sievu, gan viņas māte Inguna Putniņa, gan dejotāja Aleksandra Kurusova un citi sabiedrībā zināmi cilvēki, kā arī organizācijas Global H2O dibinātājs Džeimss Vailds, ar kuru Madara iepazinusies Minhenē un kura ierašanās Latvijā uz viņas fotoizstādes atklāšanu meitenei bijis liels gods.

Fotoizstādes atklāšanas laikā tās apmeklētājiem bija iespēja arī ziedot līdzekļus Global H2O organizācijas darbībai – šim aicinājumam nekavējoties sekoja modes un stila eksperte Maija Silova, kura ziedojumu pudelē iemeta piecus latus, bet Madaras tētis fotogrāfiju izsolē vienu no meitas darbiem iegādājās par 110 latiem, no kuriem puse arī tiks nodota organizācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!