Foto: DELFI

Otrdien, 10. aprīlī, Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvoja Krievijas režisora Kirila Serebreņņikova iestudētā ekspresionisma drāma Voiceks, kuru novērtēt bija ieradušies daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki.

Populārā Krievijas režisora atgriešanās Nacionālajā teātrī pēc 2010. gadā uz šīs pašas skatuves uzvestā Nikolaja Gogoļa darba Mirušās dvēseles panākumiem bija viens no gaidītākajiem šīs sezonas notikumiem pašmāju teātra dzīvē.

Pirmizrādes vakarā novērtēt Nacionālā teātra aktieru un režisora paveikto bija ieradušies daudzi sabiedrībā zināmi cilvēki - starp skatītājiem bija bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi, bijusī kultūras ministre Helēna Demakova un citas prominences.

Sumināt kolēģus bija ieradušies arī vairāki Dailes teātra aktieri - izrādi vērtēja Juris Žagars, Juris Strenga un citi, tāpat pirmizrādes sanākšanā piedalījās režisore Māra Ķimele, komponists Zigmars Liepiņš un daudzi citi kultūras dzīves pārstāvji un cienītāji.

Voiceks tiek uzskatīts par 19. gadsimta spilgtāko un noslēpumaināko ekspresionisma drāmu. Tās autors Georgs Bīhners miris 24 gadu vecumā, atstājot darbu, ko nu jau gandrīz 200 gadus režisori uzskata par vienu no aizraujošākām lugām, kas atvērta plašām interpretācijas iespējām.

Serebreņņikova versijā Voiceks ir melnstrādnieks mūsdienu mākslas galerijā, un galvenā loma izrādē uzticēta Gundaram Grasbergam, un izrādē piedalās arī Daiga Kažociņa, Uldis Dumpis, Artuss Kaimiņš, Ivars Puga un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!