Piektdien, 5. jūlijā, Siguldā notika visai neparasta atrakcija - Bungee Sigulda rīkotais pliko lēciens no gaisa tramvaja jeb pasākums ar nosaukumu Plikie lec par brīvu. Šī bija sen gaidīta atgriešanās, jo iepriekšējais šāds pasākums notika pirms 14 gadiem – 1999. gadā.

Par brīvu ar gumiju no Siguldas gaisa tramvaja lēkt drīkstēja iepriekš izsludinātā Facebook konkursa uzvarētāji, pārējiem tas bija iespējams par pazeminātu cenu. Kopumā iespēju izlēkt šajā dienā izmantoja 64 dalībnieki.

DELFI Izklaidei stāsta viens no lēcējiem, pasākuma dalībnieki bija raiba jauniešu publika - jaunie, skaistie un drosmīgie.

"Kāpēc drosmīgie? Laikam jau uzdrošināties nekautrēties par savu ķermeni Latvijā joprojām ir zināma deviācijas pazīme. Taču, atrodoties starp dalībniekiem, patīkami pārsteidza viņu dabiskums, nosvērtība un atvērtība, ar kādu tie piedalījās.

Katram motivācijas bija dažāda, bet visus vienoja vēlme uzdrīkstēties, dzīvot drosmīgāk un trakulīgāk - tā, lai varētu vecumdienās trakus stāstus stāstīt. Tā ir vēlme pamēģināt kaut ko jaunu un pārbaidīt savas uzdrīkstēšanās robežas," stāsta viens no kailajiem lēcējiem.

Video: viens no plikņiem gatavojas lēcienam

"Visās sabiedrībās un kultūrās, lai cik sekulāras un pragmatiskas tās nebūtu, eksistē savi rituāli. Rituāls ir personas pāreja no viena sabiedriskā statusa citā caur pārbaudījumu, kurā viņš vai viņa pierāda savu atbilstību tam.

Mūsdienu sabiedrībā rituāli ir kāzas, bēres, žetonu vakari, autovadītāja apliecības iegūšana. Tie visi mums dod jaunas tiesības vai vismaz lomu attiecībā pret citiem sabiedrības locekļiem.

Pliko lēciens ir neformāls sabiedrības rituāls. Lai gan esam ziemeļnieciski atturīgi un kautrīgi, vasaras vidus auglības rituāliem ir senas saknes mūsu kultūrā, kuri mūsdienās transformējušies dažādos pliko skrējienos, peldēs un arī lēcienos ar gumiju.

Viens no spilgtākajiem un dzīvākajiem vakara notikumiem bija Kalvja vecpuišu ballīte, kas par savu centrālo notikumu bija izvēlējušies tieši lēcienu pa pliko. Cita lēcēja Eva to darīja tikko pēc vidusskolas absolvēšanas. Savā motivācijā viņa rakstīja: "Šāds nedaudz traks piedzīvojums būtu brīnišķīgs sākums studentu dzīvei".

Pierādīt sev un citiem, ka ne tikai vārdos, bet arī darbos mēs esam drosmīgi un varam pieskarties tām robežām, ko ikdienā reti kurš apzinās, bet visi attur viens otru no to šķērsošanas - sabiedrības aizspriedumus par pieņemamo," lēcienu analizē viens no dalībniekiem.

Pēc pliko lēkšanas Siguldā norisinājās arī konkurss Izjāj bulli un citas atrakcijas, bet vakaru noslēdza labāko lēcēju apbalvošana un ballīte, kurā par mūziku rūpējās DJ Kārlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!