Foto: Shutterstock
Kamēr vieniem vasara ir laiks, kad var aizmirst par lietišķu apģērbu un dienu dienā staigāt šortos un iešļūcenēs, dāmām, kurām vismaz daļu no svelmainā laika nākas pavadīt birojā, piemērota apģērba izvēle dažkārt sagādā galvassāpes. Bet ir labas ziņas – šīs vasaras modes tendences paredz to, ka arī tveicē iespējams izskatīties supereleganti. Stiliste Inga Zaharova atklāj astoņas svarīgas nianses, kas jāņem vērā, lai šovasar savā tērpā justos svaigi, bet neizskatītos vulgāri.

Tumšu toņu un sintētikas vietā – dabīgi materiāli pasteļtoņos

Foto: DELFI

"Pats svarīgākais vasaras sezonas karstākajās dienās ir apģērba krāsa un materiāls, no kā tas ir darināts. Saulainajās dienās vajadzētu izvēlēties gaišus apģērba toņus, turklāt šobrīd pasteļtoņi ir ļoti aktuāli.

Dodiet priekšroku visiem dabīgajiem materiāliem – kokvilnai, linam, zīdam un to sajaukumiem. Dabīgo šķiedru kombinācijas padara apģērbu prakstiskāku. Piemēram, lins ir ļoti burzīgs, bet savienojumā ar kādu mazāk burzīgu šķiedru, šī īpašība mazinās.

Nav jābaidās, ja dabīgajām šķiedrām tiek pievienoti pāris procenti sintētisko šķiedru, tas nodrošina to, ka apģērbs mazāk burzīsies, ilgāk nēsāsies un labāk saglabās auduma krāsu. Tas ir ļoti būtiski darba apģērbam. Vasaras karstākajās dienās būs piemērotāks un patīkamāks brīvs apģērba siluets," pamāca eksperte.

Bīstamie svārku garumi – kā nekļūdīties

Foto: Shutterstock

Viens no vasaras aktuālākajiem apģērba gabaliem ir svārki. Izvēloties tos, eksperte aicina pirmkārt objektīvi izvērtēt savu vecumu un figūru. Taču šīs vasaras aktuālākie svārki būs lielisks risinājums visos gadījumos.

"Šī brīža aktuālākais garums ir midi, tas ir svārku garums, kas var beigties ceļgalu rajonā vai zem apakšstilba platākās daļas. Tas eleganti izskatīsies jebkura vecuma dāmai.

Šis garums optiski mūs saīsina, tāpēc būtu jākombinē ar augstpapēžu apaviem. Bet, ja nav aktuāli sevi vizuāli pagarināt, droši var nēsāt bezpapēžu apavus," midi garuma svārkus valkāt pamāca stiliste.

Tās, kuru lielākais lepnums ir kājas, vasarā droši var vilkt mini, taču jāatceras kāds zelta likums. "Jo īsāki svārki un augstāki papēži, jo izaicinošāk izskatīsies," uzmanīties ar mini un papēžu kombināciju aicina Zaharova.

Šorti – birojā vai pludmalē?

Foto: Vida Press

Ļoti ērts apģērba gabals vasarā ir šorti. Tomēr jāuzmanās,lai birojā neizskatītos kā pludmalē. Un te talkā nāk stilistes ieteiktas viltības.

"Šortu garums tāpat kā svārku garums ir ļoti individuāls. Sportiskie, apspīlētie, super īsie šorti ir jāatstāj mājas pagalmam, ballītēm un atpūtai pie jūras.

Šīs vasaras aktuālākais šortu piegriezums, ko varētu piedāvāt pilsētas dzīvei, ir šorti ar augstu jostasvietu un trapeces siluetu. Tie izskatās ļoti labi jebkurai auguma formai.

Ja ir izteiksmīgāka gurnu daļa, izvēlies šortus no stingrāka materiāla, bez ielocēm un bez kabatām vai aizšūtām kabatām. Jo pastāv risks, ka tās var vērties vaļā un piedot nevīžīgu izskatu.

Savukārt, ja gurnu daļa ir šaura un ir neizteiksmīga dupša forma, jāizvēlas šorti ar ielocēm. Jāuzmanās kombinējot īsus šortus ar augstiem papēžiem, tas var radīt vulgāru koptēlu," stila knifiņus pamāca Zaharova.

Risinājums vasarai pilsētā – pusgarās, platās bikses

Foto: Vida Press

"Lieliska izvēle darbam un pilsētvidei ir tik ļoti aktuālās "culottes" (pusgaras, platas bikses jeb bikšusvārki). Augstā jostas vieta pagarinās kāju daļu un trapecveidīgais siluets komplimentēs jebkuru figūru. Arī to garums ir jāpiemēro katrai dāmai individuāli.

Ja vēlas kājas vizuāli slaidināt, tām būtu ieteicams beigties zem ceļa, šaurākajā kāju daļā vai zem kāju apakšstilbiem. Ļoti smalku kāju īpašniecēm šim bikšu garumam būtu jābeidzas apakšstilba platākajā vietā.

No šī apģērba gabala daudzas dāmas vēl baidās, bet es noteikti iesaku pamēģināt!" stilīgu un ērtu izvēli vasarai iesaka Zaharova.

Caurspīdīgā auduma spožums un posts

Foto: Vida Press

Šobrīd ir aktuāli apģērbi ar caurspīdīgiem auduma ielaidumiem, kas ne tikai būs ļoti ērti tveicē, bet arī izskatīsies sievišķīgi. Kā uzsver Zaharova, svarīgākais, lai ielaidumi nebūtu nevietā.

"Caurspīdīgie audumi piedod svinīgu pasākumu sajūtu, noslēpumainību un jutekliskumu. Nēsājot tos ikdienā, tie jākomplektē kopā ar ko ikdienišķāku, pretējā gadījumā tas izskatīsies pārāk svinīgi," pamāca modes pārzinātāja.

Zeķubikses vasarā nav kļūda!

Foto: Shutterstock

Dāmas, baidoties par savu kāju izskatu, nereti arī karstajos mēnešos turpina nēsāt zeķubikses vai garās bikses, tādā veidā it kā slēpjot kāju nepilnības. Eksperte uzsver, ka tā nebūs nekāda rupjā kļūda.

"Ir jābūt kritiskai un jāizvērtē arī "kāju stāvoklis". Ir jāatšķir reizes, kad zeķubikses jāvelk un kad bez tām var iztikt. Ir svarīgi kājas kopt, lai tās toņa ziņā neatšķiras no ķermeņa, kā arī sekot līdzi, lai nebūtu zilumu, skrāpējumu, redzamu kapilāru vai asinsvadu.

Un ja ar to viss ir kārtībā, tad karstā laikā zeķubikses nav jānēsā. Ja ir kaut mazākās šaubas – velkam zeķubikses! Ja kājām ir iepriekšminētās nepilnības vai ir jādodas uz saviesīgu, svinīgu pasākumu noteikti ir jāvelk zeķubikses vai zeķes, kas vasarā būs piemērotāk. Vasaras perfektākais zeķubikšu biezums ir 13 "deni".

Jāatceras, ka zeķubiksēm ikdienā tāpat kā meikapam ir jābūt nemanāmam. Tonim jāsakrīt ar jūsu ķermeņi un tām noteikti jābūt matētām," atklāj eksperte.

Augstas kvalitātes "čības"

Foto: Vida Press

"Šobrīd ir ļoti aktuāli dažādi bezpapēžu apavi, kas stilu padarīs atraktīvāku un komfortablāku. Ar vidēja augstuma kurpēm es iesaku būt piesardzīgām, jo tās pārsvarā mūs neizdaiļo, kaut arī šobrīd ir ļoti aktuāls "kitten heel'' un vidēja augstuma kurpes ar masīvu papēdi.

Šajā sezonā ir ļoti aktuālas čībveidīgas, viegli ievelkamas kurpes, kas var būt gan bez papēžiem, gan arī ar "mule" papēžiem.

Lai tās izskatītos pienācīgas darba atmosfērai, tām jābūt labas kvalitātes kurpēm. Nekad nežēlojiet naudu apaviem," ieteikumu dod Zaharova.

Viņa atklāj, ka šosezon aktuāla apavu un somu saspēle, taču ne ierastajā manierē. "Kā pirmais no nosacījumiem ir noteikti neizvēlēties viena toņa apavus un somiņu, Ja nu tā ir gadījies, tad tiem jābūt veidotiem no dažādām faktūrām. Somiņu mēdz pieskaņot arī apģērba krāsai," tendenci iezīmē Zaharova.

Ārā no komforta zonas un ļauties "drošiem" eksperimentiem

Foto: Shutterstock

"Veidojot savu garderobi, ir būtiski atcerēties, ka ārējais veidols ir personības, jūsu darba un profesionalitātes spogulis, lai kādu amatu jūs ieņemtu. Pat ja darba vietā nav striktas darba etiķetes, jāpadomā, kādu iespaidu vēlies atstāt uz jūsu vadību, kolēģiem un, protams, klientiem vai sadarbības partneriem.

Taču tas nebūt nenozīmē, ka apģērbam ir jābūt garlaicīgam un nesievišķīgam," personību un unikalitāti apģērbā saglabāt aicina Zaharova.

Viņa iesaka savu stila izjūtu uzsvērt ar modīgu cepuri – šis aksesuārs ne tikai pasargās no svelmes, bet arī piešķirs stilam īpašu odziņu. Turklāt vasara ir ideāls laiks, lai atļautos izmēģināt ko jaunu ģērbšanās ziņā.

"Ejot iepirkties, iesaku nebaidīties un eksperimentēt, jo tas ir veids, kā varam atrast kaut ko svaigu un nebijušu mūsu garderobei. Uzvelkot sev kaut ko nepierastu, pirms nost raušanas iemūžiniet savā viedtālrunī un, kad esat mājās, savā komforta zonā, izvērtējiet to vēlreiz," labu padomu dod eksperte. Citus vērtīgus Zaharovas stila padomus var gūt, ieskatoties viņas blogā šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!