Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirmie saules stari un tveice ziemas virsdrēbes aizsūta visdziļākajā skapja nostūrī, bet, apģērba kārtai kļūstot plānākai, jāuzmanās, lai kopskats nav vulgārs un nepieklājīgs, tāpēc pazīstamais modes dizainers un stila eksperts Gints Bude atklāj, kam būtu jāpievērš uzmanība, lai ar tērpu nenošautu greizi.

"Vasarā un pavasarī pamanu, ka daudziem latviešiem gaumes tā īsti nav. Ziemā savu izvēlēto tērpu varēja paslēpt zem virsdrēbēm, taču siltajā sezonā viss ir redzams kā uz delnas," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta modes pazinējs.

Bude atgādina, ka vienmēr vajag piedomāt pie tā, lai izvēlētais tērps būtu atbilstošs pasākumam vai notikumam, uz kuru jādodas.

"Pirmais klupšanas akmens, kurš vasarā "griež acīs", ir apavi. Cilvēkiem vajadzētu saprast, ka ar pludmales čībām un sandalēm nevar doties uz smalku pasākumu, kurā jāstaigā pa parketa grīdu vai paklāju. Pat dodoties uz lielveikalu, kurā pārvietojamies pa marmora segumu, šādi apautas kājas neizskatās labi.

Savukārt augstpapēžu kurpes nebūs īstā izvēle gājienam uz pludmali," saka dizainers.

Turpinot tēmu par apaviem, Bude uzsver, ka vairākas sabiedrības dāmas kombinē neatbilstoša stila kurpes un somas.

"Sporta čības ar klasisku dizaineru somu neiet kopā. Arī vakara pasākumam jāizvēlas atbilstoši aksesuāri. Latvju sabiedrības dāmas bieži pieļauj kļūdu, uz elegantu vakara pasākumu ņemot lielu, ietilpīgu ikdienas somu. Tas neatbilst etiķetei," uzsver Gints.

Par to, cik daudz miesas rādīt un cik īsus svārkus un kleitas dāmas var atļauties, jāizvērtē pēc tā, kur sieviete grasās doties.

"Uz pasākumu, kurš prasa lietišķu etiķeti, svārku garums var būt nedaudz virs ceļa. Ne īsāk. Pretējā gadījumā dāma izrāda nepieklājību un riskē kļūt vulgāra vai bezgaumīga.

Runājot par īsajiem topiņiem - nav labi rādīt lieko svaru. Ja dāma vēlas atkailināt vēderu, nedrīkst būt "riepiņa". Pretējā gadījumā sieviete parāda, ka viņai nav mēra sajūtas. Franči, piemēram, uzskata, ka būt apaļīgam ir nepieklājīgi, jo tas nozīmē, ka cilvēkam nav mēra sajūtas un viņš nesaprot, kad jāpārtrauc ēst," saka eksperts.

Kā vēl vienu problēmu modes pazinējs min rotu izvēli.

"Nevajadzētu savā starpā jaukt vairākus cēlmetālus. Ja izvēlētas zelta rotas, arī citiem elementiem jābūt šādā tonī - pat sīkākajām detaļām, tādām kā somas un kurpju sprādzes.

Neiesaku jaukt dārgas rotas ar lētu bižutēriju un plastmasas izstrādājumiem. Tas izskatās bezgaumīgi un lēti.

Arī rotas jāizvēlas apģērbam atbilstošas, jo šiki, nokareni un pamanāmi vakara auskari ar ikdienišķu jaciņu nesaskan kopā," piebilst Bude.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!