Foto: AP/Scanpix

Stilisti un modes kritiķi izraudzījuši 2012. gada neveiksmīgākās vakarkleitas, kādās slavenas dāmas parādījušās svinīgos pasākumos un balvu pasniegšanas ceremonijās. Interesanti, ka vairākas slavenības iekļuvušas reizē abos - gan gada skaistāko kleitu, gan sliktāko tērpu - sarakstos.

Kādreizējā amerikāņu "labā meitene"- dziedātāja Mailija Sairusa (attēlā) - gadu pavadījusi raibu notikumu virpulī: tikusi pie jauniem tetovējumiem un jauna līgavaiņa, notievējusi un nogriezusi garos matus. MTV Video mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijā jaunā mūziķe parādījās pretrunīgi vērtētā kleitā, kas vairāk atklāja, nekā nosedza.

Kā izteikušies kritiķi, Mailija nopeltajā kleitā atgādinājusi pat ne melno gulbi, bet drīzāk melnu vārnu vai suņu paplosītu putnubiedēkli. Pēdējo versiju apliecinot mūzikas zvaigznes neapmierinātā sejas izteiksme un mati, kas gluži kā sacēlušies stāvus no nesen piedzīvotā stresa.

Slavenā zombiju nīdētāja - aktrise Mila Jovoviča - arī saņēmusi kritiku: šoreiz par Metropolitēna modes institūta pasākumam izraudzīto kleitu, pie kuras, pēc viņu vārdiem, arī piestrādājuši nezināmi ļaundari, līdz tā pārvērtusies par strēmeļu kaudzi. Viņai ar sejas izteiksmi gan viss esot kārtībā, bet melnas sniegpārsliņas uz kleitas esot domātas tumšo spēku atbaidīšanai.

Pasākumā Jovoviča pozēja fotogrāfiem kopā ar vēl ekstravagantāk tērptu būtni - modes dizaineris Marks Džeikobss uz šo pašu pasākumu arī bija ieradies kleitā, turklāt no caurspīdīgām, melnām mežģīnēm.

Tolaik homoseksuālais mākslinieks jau gatavojies šķirties no sava ilggadējā dzīvesbiedra, kas, iespējams, arī pamudinājis ietērpties šādā kleitā, zem kuras īpaši izcēlušās Džeikobsa baltās apakšbikses.

Ja var pieņemt, ka melnās mežģīnes bija ekstravagantā Džeikobsa humora izjūtas izpausme, diez vai tā varētu teikt par vampīrsāgas Krēsla zvaigzni Kristenu Stjuarti, kura uz neseno filmas Sniegbaltīte un mednieks bija ieradusies visai drūmā ietērpā.

Caurspīdīgā mežģīņu kleita, kā uzskata modes eksperti, bijusi daudz par smagnēju un nopietnu jaunajai meitenei un apstiprinājusi nelabvēļu viedokli, ka Roberta Patinsona sirdi salauzusī aktrise līdzinās pagalei.

Kritizēta tikusi arī cita pārmērīgi atklāta un tai pat laikā apjomīga kleita, kuru dziedātāja Bejonsa bija uzvilkusi uz to pašu Metropolitēna pasākumu, kurā piedalījās arī Jovoviča.

Jaunā māmiņa, šķiet, bija nolēmusi visiem nodemonstrēt savas sievišķīgās auguma līnijas, tomēr tas nav izdevies pozitīvā nozīmē - kuplā, violetu mežģīņu izšuvumiem rotātā kleitas apakšdaļa lika zvaigznei izskatīties vismaz divreiz resnākai nekā īstenībā.

Pārlieks caurspīdīgums bijis iemesls vēl vienas dziedātājas - šoreiz Džesijas Džejas - iekļūšanai sliktāko vakarkleitu topā. Viņas kleitu kritiķi salīdzina ar koraļļu rifu, uz kuru skatās vājredzīgs cilvēks bez brillēm. Tāpat jaunajai mūziķei nepavisam nepiestāvot vecmodīgā frizūra un melnās uzacis - tēls, ar kuru viņa pārsteidza Britu mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijā.

Krievu modes kritiķi savos negatīvajos komentāros par saviesīgiem pasākumiem  gandrīz vienmēr piemin bijušo balerīnu un pašreizējo sabiedrības dāmu Anastasiju Voločkovu. Televīzijas kanāla Muz TV balvu pasniegšanas ceremonijā ekscentriskā dāma bijusi redzama tērpā, kas atgādina vai nu korsetē iežmiegtu paradīzes putnu vai kāda pasaku cara cepuri.

Repere Nikija Mināža kliedzošus un ekstravagantus tērpus padarījusi par savu stila zīmi, tomēr Versace kleita, kuru viņa bija uzvilkusi uz Grammy balvu pasniegšanas ceremoniju šokējusi pat daudz redzējušus ekspertus. Viņas iznāciens sārtā, putekļu mētelim vai teltij līdzīgā kleitā ar katoļu mūķeni atgādinošu izšuvumu priekšējā daļā tiek salīdzināts ar skolas Helovīnu ballītes kostīmu.

Krievu bohēmas pirmā lēdija, aktrise un režisore Renāta Ļitivinova savu tiesu kritikas saņēmusi par skulpturālo kleitu, kas viņai bija mugurā žurnāla Glamour prēmijas Gada sieviete pasniegšanas ceremonijā. Lai gan Ļitvinova saņēma Gada dīvas balvu, modes lietpratējiem viņas ietērps šķitis pārlieku drūms un figūrai absolūti nepiemērots.

Kaislība uz eksperimentiem izspēlējusi ļaunu joku arī uz Seksa un lielpilsētas varoni Sāru Džesiku Pārkeri. Modes nama Valentino gaisīgais šifona šedevrs, kurā zvaigzne bija tērpusies Ņujorkas baleta galā koncertā, izskatījās labi, kamēr aktrise neizlēma ap pleciem aplikt kostīmjaku. Tas esot panācis iespaidu, ka kino dīva mirklī pārvēršas par krāsainu taisnstūri.

Pārliecīgs ģeometriskums bijusi arī šovu zvaigznes Kimas Kardašjanas tērpa vājā vieta - mazā auguma dāma balti zeltītajā minikleitiņā ieguvusi nepieredzēti smagnēju un neglaimojošu apjomu.

Iespaidu vēl neveiklāku padarīja neveiksmīgi izvēlētie apavi - tumši, pusgari zābaciņi. Kritiķi atzīmējuši, ka pat blakus savam draugam, mūziķim Kanjem Vestam, viņa drīzāk izskatījusies pēc būdīga miesassarga, nevis miniatūras sievietes.

Spītīgā nepiemērotu tērpu izvēlē ar Kimu var sacensties tikai par "popmūzikas karalieni" dēvētā dziedātāja Madonna. Neviens speciālists neapņemoties uzminēt, kas viņu pamudinājis uz "Zelta globusa" balvu pasniegšanas ceremoniju ierasties smagnējā, tumši zaļā un reljefiem savilkumiem rotātā kleitā. Kāda modes redaktore Madonnas tēlu salīdzinājusi ar sabojātu, pikseļos sadalītu fotogrāfiju.

Neveiksmīgs šogad bijis arī visnotaļ gaumīgās aktrises Sandras Bullokas tērps "Oskara" balvu pasniegšanas ceremonijā. Lai gan zvaigzne izvēlējusies izslavētā zīmola Marchessa kleitu, tās siluets un augumu sadalošais krāsu salikums šoreiz izrādījies Bullokai neglaimojošs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!