Foto: Shutterstock
Katru gadu varam lasīt par populārākajiem vārdiņiem, kādi doti jaundzimušajiem Latvijas pilsoņiem, un Sofiju, Robertu, Emīliju un Oliveru vidū šķiet ļoti neparasti sastapt kādu trīsgadnieci vārdā Dainuvīte vai, teiksim, maziņu Gunvaldi. Vienlaikus šie vārdi itin nemaz neliekas dīvaini cilvēkiem tā ap 60+. Personvārdiem – tāpat kā jebkam citam – piemīt cikliskums un mode. Daži šķietami vecišķie personvārdi uzmirdz no jauna, bet citi tā arī neatgriežas apritē. Kāpēc tā?

Visupirms jāteic, ka mēs katrs esam ar savu redzējumu un dzīves pieredzi, tāpēc nevar apgalvot, ka kāds personvārds objektīvi būtu dīvains, katrs tos vienkārši sadzird citādi. Daudziem no mums vecāki un vecvecāki nēsā tādus vārdus, kādi bija iecienīti tajā laikā, kad viņi dzima, bet 21. gadsimtā tie ausij tomēr šķiet tādi kā smieklīgi, tādi kā neveikli. Taču, piemēram, Elzas un Emīlijas pirms pārdesmit gadiem ar joni atgriezās modē un tagad tikai retajam šķiet vecmodīgi vārdi. Arī tam ir savs izskaidrojums, bet par to pēc brīža.

"Delfi" uz labu laimi izvēlējās 12 sieviešu un vīriešu personvārdus, kuri raksturīgāki vecāka gadagājuma cilvēkiem, lai pasekotu, kā tiem veicies ar "pielietojumu" pēdējo apmēram simt gadu laikā, īpaši pievēršot uzmanību pēdējiem trim gadiem, proti, vai šie vārdi ir ar tendenci iet zudībā, vai tomēr kāds no tiem vēl turas. Mūsu izvēlēto vārdiņu pulkā viens – un tas ir stiprs vīrieša vārds – popularitātes ziņā ir kritis un kāpis, bet dažu pēdējo gadu laikā gluži vai dodas savā uzvaras gājienā. Tas ir Teodors.

Teodora vārds bija ļoti populārs 1920. gadā, desmit gadus vecāki aktīvi tā sauca savus dēlus, bet 1930. gadā notika straujš šī vārda popularitātes kritums – tāds tas saglabājās visu okupācijas laiku un arī brīvvalsts pirmajās desmitgadēs, bet pēkšņi no jauna uzmirdzēja 2015. gadā, atkal iekļūstot vīriešu personvārdu "Top 100". Tiesa, tikai 91. vietā. Taču pēdējos trijos gados Teodoru mūsu vidū kļūst arvien vairāk – 2019. gadā Latvijā dzīvoja 547 Teodori, bet šogad jau 681. Šis skaitlis aptver ne tikai jaundzimušos, bet visu vecumu Teodorus, kam tas ir pirmais vārds (virknei šo Teodoru ir arī otrs vārds). Teodors ir veiksmes stāsts, jo daudziem citiem vārdiem nebūt tik labi vis neveicas.

Mildas un Skaidrītes pagaist 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!