Foto: F64

Šonedēļ droša interneta projekta Net-Safe Latvia pārstāvji apbalvoja jauniešu aptaujas "Latvijas Interneta vide 2009" nomināciju uzvarētājus, un par Latvijas virtuālo modes ikonu tika atzīta televīzijas raidījumu vadītāja un stila eksperte Maija Silova (attēlā).

Silova, saņemot šādu apbalvojumu, atzīst, ka viņai šāds novērtējums ir patīkams. "Es neesmu domājusi, cik svarīgs man varētu būt šāds tituls, bet tas ir vienkārši patīkami, kad tevi novērtē," izklaides portālam Mango atklāj Silova un norāda, ka pasākuma organizatoru vēlme uzlabot interneta vides kultūras līmeni ir apsveicama.

Tā kā Silova ir viena no populārākajām pašmāju stila ekspertēm, dažādos interneta portālos par viņu bieži parādās ziņas, kurām, protams, seko arī lasītāju komentāri, kas ne vienmēr ir pozitīvi. Pati Silova atklāj, ka komentārus pie ziņām par sevi mēdz palasīt, bet pārāk nopietni tos vis neuztver.

"Mani garlaiko lasīt komentārus. Kas tur var būt interesants, kad cilvēki, kuri tevi nepazīst, raksta, cik tu esi dumjš vai slikts. Dažkārt palasu komentārus gan par sevi, gan par manām paziņām, bet ļoti reti. Nesaskatu tajos objektīvu, nobriedušu personību spriedumus, tādēļ tas man nav interesanti. Manas draudzenes bērns, kuram drīz būs septiņi gadi, izsakās kulturālāk nekā vairums komentētāju," komentētāju kultūru internetā vērtē Silova un pauž uzskatu, ka situāciju varētu uzlabot ar stingrāku sodu palīdzību.

"Es domāju, ja vairāk būtu administratīvo sodu par nekorektu uzvedību interneta telpā, visi jautājumi tiktu atrisināti. Jo uz ielas, pieejot pie cilvēka un viņu aizvainojot, agresors taču apzinās, ka šis cilvēks var uzrakstīt iesniegumu policijā vai pat iesūdzēt viņu tiesā. Kāda tad ir atšķirība starp virtuālo telpu ar reālo?" savu nostāju skaidro Silova.

Viņa arī norāda, ka nevajag aizbildināties ar vienu no demokrātijas pamatprincipiem, ka katram ir tiesības uz savu viedokli. "Demokrātija ir ne tikai tiesības, bet arī atbildība. Ja uzrakstīji cieņas aizskarošu komentāru par jebkuru cilvēku - populāru vai nepopulāru -, maksā valsts makā 200 līdz 500 latus."

Lai gan interneta komentētāju kultūru Latvijā Silova vērtē ne visai glaimojoši, viņa uzsver - priecē fakts, ka šajā laikā vēl ir cilvēki, kuri māk paust savu atbalstu. "Tādu cilvēku dēļ pasaule nepārstās griezties ne pareģotajā 2012. gadā, ne kādā citā," uzskata Sikova un pateicas visiem interneta lietotājiem par pausto atzinību un piešķirto Virtuālās modes ikonas balvu.

Šīs nedēļas sākumā notikušajā jauniešu aptaujas "Latvijas Interneta vide 2009" apbalvošanas ceremonijā par virtuālo mūzikas ikonu tika atzīta dziedātāja Aisha, kura gan slimības dēļ pēc balvas neieradās, bet populārākā virtuālā politiķa titulu ieguva Ingmārs Līdaka.

Foto: AFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!