Viena no lietām, kas jaunā mācību gada sākumā satrauc vidusskolniekus, iespējams, vēl vairāk kā jaunais mācībstundu saraksts, ir jautājums – ko vilkt mugurā? Lai veiksmīgi tiktu galā ar izaicinājumu sapucēties tā, lai patīk pašam, klasesbiedriem, skolotājiem un vecākiem, talkā nāk modes eksperts Deniss Ševeļovs, atklājot vidusskolnieku rupjākās stila kļūdas.

Bieza grima kārta. "Saprotu, ka meitenēm pusaudžu vecumā jau gribas grimu, bet ieteiktu nesteigties. Vecākiem vajadzētu izglītot meitenes, paskaidrot, ka kosmētika ir pieaugušas sievietes atribūtika un ka pārlieku agra tās lietošana novedīs tikai pie pāragra dabīgā skaistuma zuduma.

Skolniecēm iesaku izvēlēties mitrinošu lūpu balzamu ar spīdumu vai vieglu toni. Tas arī viss, ar to jaunai meitenei pilnībā pietiks," uzskata modes eksperts.

Nesakopti nagi. Tas, ka nagiem ir jābūt tīriem un sakoptiem jebkādos apstākļos, ir likums, ko jāliek aiz auss ikvienam. Deniss atklāj, ka nagu lakojums ir tā lieta, ar ko skolnieces var eksperimentēt, ja gribas izcelt savu individualitāti.

"Koši nagi, dažādi printi uz tiem un jocīgas uzlīmes - tas skolniecei ir atļauts, ja gribas izcelt savu individualitāti. Protams, lakot nagus pusaudzēm nav obligāti - pietiks, ja tie vienkārši būs sakopti," stāsta modes pārzinātājs.

Vakara parfīms uz literatūru. Vēl kāds veids, kā izcelt savu individualitāti, ir smaržas. Deniss spriež, ka pusaudžiem atļauts smaržoties, taču jābūt ļoti uzmanīgam ar parfimērijas izvēli. Viņš iesaka smaržas izvēlēties kopā ar vecākiem vai jautāt pārdevējiem vieglākus, jauniešiem piemērotus aromātus.

Slavenu zīmolu vakaram domātās smaržas noteikti nederēs skolas solam. "Ļoti jāuzmanās, jo pārāk stiprs parfīms var traucēt citiem," uzsver eksperts.

Minisvārki un dekoltē uz matemātiku. "Man nav pieņemama bērnu seksualizācija, un skola noteikti nav tā vieta, kur paust seksualitāti. Vispār esmu skolas formu piekritējs.

Taču, ja skolas formu nav, jāiegādājas pieklājīgs apģērbs, kurš uzkrītoši neizcels seksualitāti. Skola nav tā vieta, kur izcelties ar apģērbu un kur izrādīties," uzskata eksperts.

Iespīlēšanās neērtā tērpā. "Apģērbs skolai jāizvēlas pēc ērtuma principa, atceroties, ka bērni un pusaudži daudz kustas. Ieteiktu sportisko stilu ar kādu lietišķu piesitienu, lai patiktu arī skolotājām.

Neiesaku zēniem šauros kreklus, kaut vai tāpēc, ka būs grūti pacelt roku pie tāfeles. Paies laiks un to visu varēs valkāt, bet skolā vissvarīgākais ir ērtums," par apģērbu izvēli runā Deniss.

Rokassomiņa skolas grāmatām. "Kad es gāju skolā, bija aktuālas tādas mugursomas, kurām bija viena lence, kas slīpi gāja pāri augumam. Tikai tagad varam novērtēt to, cik to laiku jauniešiem sačakarētas muguras.

Mans uzskats - skolas soma jāizvēlas tā, lai tā pēc iespējas mazāk sabojātu veselību. Iesaku izvēlēties kvalitatīvu ortopēdisko mugursomu ar speciāliem sietiņiem, lai sviedriem vieglāk iztvaikot.

Par laimi, šobrīd aktuāls tāds mazliet hipsterīgs stils, kurš piedāvā plašu mugursomu izvēli. Vienpleca somas ir briesmīgas - staigāšana ar tādām uz skolu var beigties ar skoliozi un sabojātu muguru," brīdina Deniss.

Ķīmiski krāsoti, ar laku sapūsti mati. "Uzskatu, ka skolas laikā nevajag krāsot matus. Bērnu un pasaudžu mati un galvas āda atšķiras no pieaugušo jutības ziņā.

Ja ļoti gribas kādas krāsas matos, var nopirkt klipšus ar piespraužamajām šķipsnām vai krāsainu matu tušu. Arī laku lietošana un matu uzkasīšana skolā ir garām.

Skolniecēm drīzāk iesaku izvēlēties super aktuālās bizes. Tās tagad ir ļoti modernas, un pastāv neskaitāmi pīšanas veidi. Kad tad vēl, ja ne skolā? Vēlāk tas jau var izskatīties infantili," iesaka Deniss.

Cepure, kas nepatīk skolotājai. Šobrīd aktuāli ir dažādi keponi un cepures, kuru nēsāšanā Deniss neko sliktu nesaskata, taču eksperts iesaka izvērtēt skolotāju, īpaši vecākās paaudzes, iespējamo attieksmi, lai nesanāktu liekas klapatas.

"Meitenes iekštelpās drīkst valkāt cepures, bet puiši ar keponiem iekštelpās vecākajai paaudzei var likties nepieņemami," brīdina Deniss.

Neskūtas ūsu un bārdas pūciņas. Šķiet, katrā klasē vienmēr ir bijis un būs vismaz viens puisietis, kuram virslūpu vai zodu rotā pirmie bārdas vai ūsu aizmetņi, kuri tā arī netiek noskūti līdz pat izlaidumam.

"Šāds puisis klasē nebūs diez ko populārs. Jā, bārdas ir aktuālas, bet, ja puisis grib, lai bārda ātrāk aug, vajag vairāk to skūt, nevis mēģināt kaut ko izaudzēt no pirmajām pūciņām," tā Deniss.

Dižošanās ar viedtālruņiem un planšetēm. Par nesaprotamu un muļķīgu tendenci Deniss uzskata skolēnu "mērīšanos" ar viedtālruņu modeļiem un citiem tehnoloģijas brīnumiem. Eksperts skaidro, ka ir muļķīgi dižoties ar vecāku sapirktajiem labumiem.

Viņš uzskata, ka patiesi inteliģents un dzīvē ko sasniegt kārs jaunietis tā vietā, lai klabinātu klaviatūru, izvēlēsies rakstīt ar roku. "Kaligrāfiskās nodarbības attīsta smadzenes. Uzskatu, ka arī šajā ziņā viss nāk no ģimenes.

Jā, vecāki var palutināt bērnu, nopērkot planšeti, bet tā tad lai stāv darbam mājās," spriež tendenču pārzinātājs.

Sporta botas no Centrālā tirgus. "Lieta, uz ko noteikti nevajadzētu taupīt naudu, ir labas krosenes vai botas. Sporta stundām vajadzētu iegādāties speciālus kvalitatīvus apavus, nevis kaut kādus krāsainus pakaļdarinājumus.

Svarīgi, lai jaunietis sporta nodarbībās justos ērti, un te liela nozīme apaviem. Pretējā gadījumā var rasties nepatika pret sporta nodarbībām," motivēt atvasi ar labām botām mudina Deniss.

Sēnīšu audzēšana zem galda. Maiņas apavi nav tikai skolas vadības untums, lai nevajadzētu algot apkopēju - tie svarīgi pašu izglītojamo veselībai. "Skolās vienmēr ir silts, tur ir apkure, tāpēc nav vajadzīgi slēgti apavi, tas var radīt pēdu sēnīti.

Vislabāk par maiņas apaviem izvēlēties ērtas sandales uz maza papēdīša līdz četru centimetru augstumam. Pavisam plakanas kedas neiesaku, tāpat kā meitenēm līdz pubertātei nevajadzētu valkāt augstpapēžu kurpes," pamāca tendenču pārzinātājs.

Aizmiršana par ķermeņa veselību. Ja jaunietis būs saposies atbilstoši visām tendencēm un eksperta ieteikumiem, bet starpbrīžos uzdzers kolu, savukārt pēc skolas izklaidēsies Instagramā, no visa foršuma un stilīguma čiks vien sanāks.

"Resnam un neveselīgam jaunietim nepalīdzēs nekāds apģērbs. Svarīgi jau ģimenē ieaudzināt vēlmi pēc kvalitatīva uztura, lai bērns skolā nepārtiktu no limonādēm, sulām un našķiem, bet padzertos tīru ūdeni un paēstu kvalitatīvas pusdienas.

Tas pats attiecas uz sportu. Vecāku ziņā ir tas, vai bērnam nākotnē būs veselīgs ķermenis vai nebūs. Tagad ir tik plašas iespējas pēc skolas nodarboties ar dažādiem sporta veidiem! Iespējams izvēlēties sporta veidus, kas uzreiz nenozīmē lielu fizisko slodzi, bet ir vairāk kā izklaidējoša spēle. Vecākiem svarīgi motivēt bērnus pēc skolas ļauties aktīvam hobijam, nevis sēdēt datora priekšā," uzskata Deniss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!