Foto: AP/Scanpix
Velsas princeses Diānas nāves 20. gadadienas priekšvakarā britu mediji turpina celt gaismā pagātnes noslēpumus un vētīt viņas traģisko laulību ar princi Čārlzu (abi attēlā).

Kā vēsta britu mediji, šomēnes tiks izdota amerikāņu izcelsmes vēsturnieces, rakstnieces un biogrāfes Sallijas Badelas Smitas jaunākā grāmata "Prince Charles: The Passions and Paradoxes of an Improbable Life", kurā aprakstīta prinča Čārlza dzīve. Tajā būs izlasāmi daudziem, iespējams, līdz šim nedzirdēti fakti par viņa trauksmaino laulību ar Diānu.

Nesen britu mediji, atsaucoties uz grāmatu, steidza ziņot, ka Čārlzs Diānu apprecējis teju pats pret savu gribu, ka laulība jau kopš tas pirmās dienas bijusi lemta neveiksmei un ka prinča sieva izjutusi slimīgu greizsirdību pret sava vīra jaunības dienu mīlestību Kamillu Pārkeri-Boulzu, kas viņu novedusi pie bulīmijas, sevis kropļošanas, depresijas, akūtas trauksmes un paranojas.

Smita marta izskaņā publikācijā izdevumā "The Daily Mail" vēstījusi, ka, ievācot informāciju grāmatai, viņa secinājusi – lai gan daudzi joprojām uzskata, ka Diāna tika nodota un britu karaliskā ģimene viņu nicināja, patiesība ir daudz sarežģītāka.

Tā, piemēram, autore vēstījusi, ka nesaskaņas starp Diānu un Čārlzu sākušās drīz pēc kāzām, kas notika 1981. gadā. Pāra medusmēnesis izvērties visnotaļ depresīvs – prinča sievu mocījis bezmiegs un viņa strauji zaudējusi svaru. Jaunā sieva stundām ilgi raudājusi un nemitīgi vīram pārmetusi, ka viņš joprojām mīlot Kamillu.
Foto: AFP/Scanpix

"Kas atkal ir noticis? Ko es tādu pateicu, ka tu atkal raudi?" Smita citējusi Čārlzu. Princis visu laiku savai jaunajai sievai mēģinājis ieskaidrot, ka viņa attiecības ar Kamillu ir palikušas pagātnē, taču Diāna spītīgi atteikusies tam noticēt.

Lai gan Čārlzs mēģinājis Diānu nomierināt, viņas omas svārstības un emocionalitāte viņu nedaudz šokējusi. Princis juties bezspēcīgs, un viņš mierinājumu centies rast dažādos hobijos – viņš devies medībās, makšķerēt un lasījis grāmatas.

Vairāki prinča draugi viņam devuši padomu – Diānai jākonsultējas ar psihiatru. Ārsti Čārlza sievai izrakstījuši nomierinošo līdzekli diazepāmu, taču viņa šīs zāles atteikusies lietot, jo uzskatījusi – karaliskā ģimene pret viņu kaut ko perina.

Tiesa, Diāna piekritusi apmeklēt terapiju, taču viņa uz to devusies tikai astoņas reizes, tādēļ no tās nekāda liela labuma nav bijis. Tajā pašā laikā sievas uzvedība un izturēšanās pamazām sagrāvusi pašu Čārlzu, un arī viņam nācies vērsties pēc palīdzības. Laulības laikā ar Diānu viņš 14 gadus regulāri apmeklējis psihiatru.
Foto: AP/Scanpix

Laulība ar Diānu laika gaitā kļuvusi arvien sarežģītāka – sieva vīru nemitīgi apbērusi ar pārmetumiem un pazemojusi, centusies viņu aizskart. Zināms, ka viņa ne tikai, būdama grūta, apzināti nokritusi pa kāpnēm, lai pievērstu sev Čārlza uzmanību, bet arī vismaz četras reizes mēģinājusi izdarīt pašnāvību. Princesi mocījusi tukšuma sajūta un bailes, ka viņa tiks pamesta.

Lai gan pašā sākumā Čārlzs vēlējies palīdzēt sievai, drīz vien viņš tam atmetis ar roku. Vīrs gluži vienkārši sācis ignorēt Diānas trauksmaino uzvedību un mēģinājis neiesaistīties ar viņu strīdos. Abi pamazām sākuši atsvešināties.

Tiesa, kad Čārlzs, būdams 31 gadu vecs, precējies ar par viņu 12 gadus jaunāko Diānu, vīrietis domājis, ka laika gaitā pamazām iemīlēs savu sievu, taču viņa panākusi pretēju efektu – vīrs sācis attālināties.

Kā vēstījusi grāmatas autore, Diāna uz papīra bijusi ideāla līgavas kandidāte – viņa bija aristokrātiska, gudra, jaunavīga, sportiska, entuziasma pilna, atvērta, mīlējusi bērnus un bijusi apburoša. Tiesa, reālajā dzīvē situācija bijusi nedaudz citādāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!