Foto: Privātais arhīvs
Jauno pašmāju fitnesa censoņu vidū ir iemirdzējies jauns talants – Kārlis Eiduks (attēlā). Puiša dzīves filozofija par fiziskajiem treniņiem krietni atšķiras no citu treneru domāšanas, jo, kā viņš atzīst, tradicionālā fitnesa industrija, kura tiek reklamēta sabiedrībai, viņu neinteresē.

Sarunā ar "Delfi Izklaidi" 24 gadus vecais Kārlis pastāsta, ka ir dzimis un uzaudzis Ogrē, taču pēc vidusskolas absolvēšanas pārcēlies uz Rīgu, lai Latvijas Universitātē apgūtu e-biznesa un loģistikas vadības sistēmas studijas. Gandrīz visi vīriešu kārtas pārstāvji viņa dzimtā strādā datorzinātņu nozarē, tāpēc izvēle par labu tieši šī veida studijām šķitusi vispareizākā.

"Zināju to, ka caur pazīšanos varēšu iegūt labu darba vietu, taču ar laiku sapratu, ka tas nav priekš manis. Iekšēji vienmēr jutu, ka sports un treniņi sporta zālē ir tas, ar ko patiešām vēlos nodarboties. Uz zāli sāku iet 17 gadu vecumā, bet gadu iepriekš biju sācis pievērsties individuālajiem treniņiem mājās, par to pareizāku izpildīšanu informāciju meklējot internetā un lasot grāmatas," pastāsta Kārlis, kurš lielāko daļu no savām zināšanām fitnesā uzkrājis, lasot dažādas grāmatas par sportu, svara zaudēšanu, muskuļu spēku, uzturu, hormonu balansu un līdzīgām tēmām.

Pirms pāris gadiem jaunais puisis šajās nozarēs ieguvis arī akadēmiskas zināšanas, mācību vielu apgūstot Internacionālajā Sporta zinātņu asociācijā. Iegūtais diploms Kārlim pavēris vārtus uz fitnesa trenera amatu vienā no Rīgas sporta klubiem. Darbs viņam patīk, taču puisis sapņo strādāt Kalifornijā.

"Kalifornija ir visas fitnesa industrijas pirmsākums, un tur dzīvojošie cilvēki ir ļoti pozitīvi pārņemti ar šo dzīvesveidu."

Pretēji citiem fitnesa treneriem Kārlis fiziskos treniņus vērtē daudz zemāk nekā cilvēka personības garīgo noturību, kura rodas pēc ilglaicīgas trenēšanās. Viņš uzskata, ka trenēts ķermenis ir sekundārs.

"Manuprāt, cilvēki pārāk koncentrējas uz sešpakas iegūšanu, tāpēc man treniņos patīk likt uzsvaru uz mentālo labsajūtu. Skatos uz cilvēkiem, kuri trenējas un pārliecinos, cik ļoti viņi mainās. Ne jau platāki pleci vai lielāki bicepsi tev izmainīs dzīvi, bet gan kopējais process. Jau sešpadsmit gadu vecumā sapratu, ka fiziskie treniņi ir lielisks veids kā ielikt savas personības pamatu un norūdīt raksturu," secina Kārlis, kurš ir pamanījis, ka tie cilvēki, kuri sāk nodarboties ar fitnesu, ļoti strauji kļūst pašpārliecinātāki un secīgi piedzīvo patīkamas pārmaiņas arī citās dzīves jomās.

Pēdīgi Kārlis pastiprinātu uzmanību velta tādas zinātnes pētīšanai kā bioenerģētika, kas mudina spēka treniņus apvienot ar enerģētiskajiem vingrinājumiem.

"Tur arī rodas reālā vērtība, nevis tikai trenēts augums. Tas ir normāli, ka sākumā cilvēki iet trenēties tikai laba auguma dēļ, taču ar laiku nākas saprast, ka tas ir ārišķīgi un tukši – rodas vajadzība tam pievienot arī psiholoģiju, jo šīs lietas iet roku rokā," pauž jaunais fitnesa treneris Kārlis un pastāsta, ka viņa izvēlētās treniņu programmas nav sarežģītas, jo ir svarīgi cilvēkiem "nesajaukt galvu".

"Mūsdienās daudz problēmu sagādā lielā informācijas pārbagātība. Internets ir pārbāzts ar dažādiem fitnesa padomiem, taču daudzi no tiem ir nepareizi vai arī balstās tikai uz reklāmu, kura nav patiesa. Cilvēkiem tiek pasniegti nepatiesi skaistuma standarti ar vēlmi nopelnīt," pārliecinājies ir Kārlis un iesaka neietekmēties no fitnesa žurnālu vāku bildēm un atcerēties, ka katram no mums ir atšķirīgs ģenētiskais potenciāls, kurš arī atšķirīgi jāizmanto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!