Foto: F64

Beidzot klāt laiks, kad arī Latvijas iedzīvotāji var atstāt mēteļus un biezās kurpes mājās, lai pāris mēnešus izrādītu savus ziemā trenētos augumus visā krāšņumā. Kādas kļūdas nepieļaut, lai vasaras tēls nekļūtu vulgārs un citiem nepatīkams, DELFI Izklaides lasītājiem atklāj modes eksperts Deniss Ševeļovs.

Pārāk stipras smaržas. "Pats svarīgākais, kas jāņem vērā, pucējoties vasaras sezonā - neizvēlēties stipru parfimēriju. Pārsmaržošanās karstā laikā ir ļoti, ļoti slikts tonis. Tas ir pat svarīgāk par to, kas mugurā.

Ja ir kļūdas apģērbā, pastāv iespēja uz to neskatīties, taču stipru parfīmu apkārtējie nevar ignorēt. Tas daudziem var radīt diskomfortu," būtiskāko kļūdu, veidojot savu vasaras tēlu, aicina nepieļaut eksperts.

Pārāk spēcīgs dabiskais aromāts. Otra galējība pēc pārsmaržošanās - dezodorantu un ziepju ignorēšana vispār, kas īpaši vasaras laikā rezultējas ar pārāk spēcīgu sviedru smaku. Vēl trakāk - mēģināt to slēpt ar stiprām smaržām.

"Vasarā vairāk jāpiedomā pie tā, kā ierobežot ķermeņa dabisko aromātu. Īpaši, ja pārvietojas pa pilsētu publiskajā transportā," stiprākus pretsviedru līdzekļus izvēlēties un regulāri atsvaidzināties mudina Deniss.

Ķermeņa apspalvojuma nelikvidēšana. Lai gan aktuālā mode šovasar puišiem ļauj pietuvoties naturālismam un vīriešiem pieļaujamas neskūtas paduses, gan ar noteikumu, ka tās ir sakoptas un nav sasvīdušas, sievietēm tomēr jāpiedomā pie matiņu likvidēšanas, īpaši jau vasarā.

"Mūsu sabiedrībā pašreiz neskūtas sieviešu kājas un paduses netiek uzskatītas par skaistām. Valda uzskats, ka šādas sievietes nav koptas," atklāj Deniss.

Redzama apakšveļa. Ar smukām biksītēm var dižoties guļamistabā, taču plašāka sabiedrība diez vai vēlēsies apbrīnot svešas krūštura lencītes vai biksīšu maliņas, lai cik glītas tās liktos pašam valkātajam.

"Pieaugušas sievietes un mātes, kurām lien ārā stringi, šādā veidā sūta sabiedrībai ļoti dīvainus signālus. Apakšveļa tomēr paliek apakšveļa, un to rādīt publiski nav labi.

Jā, ir daži starpvarianti, kad tā var būt tēla sastāvdaļa, taču te runa par statusu un vecumu. Katrā ziņā drošāk ir neriskēt," brīdina eksperts.

Kailums nevietā. Ja visa ziema pavadīta fitnesa zālē un vasaru var sagaidīt ar tvirtu dupsi vai vīriešiem - muskuļotu torsu, pludmale vai peldbaseins būs īstā vieta, kur padižoties ar sasniegumiem. Mikrošortiņi un kaili torsi pilsētas ielās nav pieļaujami.

"Jāsaprot, ka ir vietas, kur to visu var izrādīt, taču pilsētas ielās un parkos šāds kailums nav pieļaujams. Saprotu, ka gribas izpausties, bet nedomāju, ka visatļautība šajā jomā nāk par labu.

Tomēr jābūt kaut kādiem morāles principiem," neatkailināties nevietā iesaka Deniss.

Vakara grims dienas svelmē. Daudzas latvju zeltenes, kuras pieradušas ikdienā bagātīgi lietot kosmētiku, to turpina darīt arī vasarā. Daļa pat uz pludmali nespēj aiziet bez biezas tonālā krēma kārtas.

"Tagad ir tāda tendence - viss, kas ir veselīgs, ir modē. Tāpēc, arī domājot par grimu, jāapsver, vai smagais vakara grims vasaras karstumā būs veselīgs ādai, vai tas neaizsprostos poras," vasarā apsvērt vieglāku alternatīvu aicina pieredzējušais modes un stila pārzinātājs.

Pārsauļota āda. "Sākot spīdēt stiprajai saulei, jāatceras izmantot krēmu ar SPF. Pat ja liekas, ka tās 20 minūtes neko neietekmē, ietekmē gan. Sauļošanās ir kaitīga cilvēkiem ar gaišu ādu. Vēsturiski esam attīstījušies bez saules, sauļošanās ir jauna parādība.

Lai gan neliels iedegums vasarā izskatās pievilcīgs, pārsauļota āda vairs nudien nav modē. Katrs ir atbildīgs par savu veselību, vasarā nav jāizskatās kā sporta dejotājam uz sacensībām," uzsver Deniss.

Saulesbriļļu ignorēšana un iekaisušas acis. Tiem, kuri spītīgi turpina apgalvot, ka saules brilles nepiestāv viņu sejas formai vai neiederas stilā, pēdējais laiks likt aiz auss, ka šis jau sen vairs nav vasaras stila aksesuārs, bet gan pirmās nepieciešamības lieta tiem, kam rūp sava veselība.

Deniss atklāj, ka niezes sajūta acīs liecina par to, ka tās apdedzinātas saulē. Arī samiegtas acis, staigājot pa ielu, neizskatās skaisti, tāpēc šī vasara ir pēdējais laiks iegādāties kvalitatīvas saules brilles.

"Pašlaik aktuāla pantos forma, to piedāvā visas labākās kolekcijas. Es personīgi iesaku izvēlēties brilles ar polarizāciju," iesaka zinātājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!