Foto: DELFI

Septembra izskaņā Latvijā uzvirmoja kāds skandāliņš - populārais modes eksperts Gints Bude (attēlā) saņēma draudus, jo ar saviem izteikumiem stila lekcijās skolās bija aizvainojis skolēnus un nokaitinājis viņu vecākus.

Aizvadītās nedēļas izskaņā Facebook tīklā milzu popularitāti iemantoja kāda vīrieša ieraksts, kurā bija skaidri paziņots - ja Bude nepārtrauks "vazāties pa skolām" un ar saviem atzinumiem, kurš ir vai nav stilīgs, saraudināt piekto, sesto klašu skolnieces, viņš "laimēs kursu pie plastikas ķirurga".

Šonedēļ plašāku materiālu par notikušo publicējis žurnāls Kas Jauns, kurā kādas Rīgas skolas audzēkne apliecinājusi - vairākas viņas skolasbiedrenes Bude tiešām novedis līdz asarām. Viena no viņām kritizēta par pašdarinātu ziedu vainadziņu, cita - par melnu krūšturi zem baltas blūzes.

"Meitene sāka raudāt, bet Bude aizrādīja, ka īstas lēdijas neraud. Bet vai īsti džentlmeņi, kādu sevi pasniedz Bude, drīkst sievietes pazemot un novest līdz asarām?" žurnālam retoriski taujājusi 13 gadus vecā skolniece, un to, ka bērni lekcijas laikā izsmieti, apliecinājusi gan kāda māmiņa, gan skolotāja.

Pats Bude īsi pēc Facebook tīklā publiskotā paziņojuma un diskusijām un jokiem, ko izraisīja ziņas par viņa ņirgāšanos skolā, pavēstīja, ka ir vērsies Valsts policijā ar iesniegumu, kā arī paskaidroja savu rīcību.

"Valsts izglītības sistēmu uztur nodokļu maksātāji ar cēlu mērķi, lai skola būtu zināšanu iegūšanas vieta, nevis modes skate vai fetiša vieta.

Tomēr ir vecāki, kas nevēlas saprast un ievērot vispārpieņemtās normas attiecībā uz savu atvašu ģērbšanās stilu mācību iestādē, tādējādi traucējot mācību procesu, pedagogu darbu, novēršot pārējo skolēnu uzmanību no zinību apguves. Ļoti daudzi Latvijas pedagogi man piekritīs, ka vispārpieņemtās normas lielākoties ignorē tieši turīgu vecāku atvases.

Diskusijas, kas Latvijas sabiedrībā izvēršas par vecāku atbildību un bērna personības izpausmju brīvībām man šķiet interesantas, jo varam nonākt līdz bezprecedenta situācijai, kad, piemēram, sporta nodarbībās skolnieces ieradīsies minisvārkos un augstpapēžu kurpēs, bet sporta skolotāja iebildums tiks kvalificēts kā bērna personības diskriminācija.

Rīgas Lietuviešu vidusskola ir augstā līmenī organizēta skola, kurā ir ieviesta obligātā skolas forma. Tieši tāpēc skolas administrācija, izprotot savu misiju, jo skola rāda Latvijai, kādi ir lietuvieši, bet Lietuvai, kāda Latvijā ir attieksme pret skolēniem mazākumtautību skolā, uzaicināja mani kā ekspertu, lai ieviestu kārtību izpratnē par skolas formas nozīmi.

Ir liels prieks par tiem daudziem vecākiem un viņu bērniem, kas šo jautājumu izprot adekvāti. Šajā gadījumā esmu saskāries ar atsevišķu vecāku apzinātu, ļaunprātīgu demagoģiju," bija teikts Budes pārstāvju izplatītajā paziņojumā.

Protams, uz notikušo nekavējoties reaģēja arī interneta joku plēsēji un, izmantojot Meme Generator, tapa virkne jociņu. Uz daļu no tiem Twitter tīklā reaģēja arī pats Bude, atbildot: "Paldies par informāciju! Labs ilustratīvs materiāls Valsts policijai!"


Tas, ka "internets neko neaizmirst", pierādījies daudzkārt, un arī šī reize nav izņēmums - trešdien, kad jau šķita, ka jezga ap modes eksperta izteikumiem rimusi, Twitter tīklā radies jauns stulbings.

Tas gan lielu izdomu neprasa - ikviens, kurš vēlas būt asprātīgs, ir aicināts izmantot tēmturi #PaldiesLielisksVizuālaisMateriālsValstsPolicijai, pievienojot to kā atbildi ikvienam ierakstam, kam nu sirds kāro. Iespējams, tieši savas vienkāršības dēļ stulbings strauji guvis atzinību vītervietnes lietotāju vidū.




Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!