Foto: LETA
Jūnijā aprit gads, kopš par Valsts prezidentu kļuvis viens no Andriem Bērziņiem, un šajā sakarā etiķetes eksperte Aija Strautmane sniedza savu vērtējumu par Latvijas pirmo lēdiju - dakteri Daci Seisumu (attēlā).

"Visos pasākumos, kurus Seisumas kundze ir apmeklējusi, viņa bijusi nevainojami tērpta, un arī viņas stāja un uzvedība ir atbilstoša, neuzbāzīga un korekta. Viņas grims nekad nav bijis izaicinošs, un arī matu griezumu viņa ir mainījusi atbilstoši lietišķās etiķetes prasībām," atzinīgus vārdus pirmās lēdijas stilam un uzvedībai velta Strautmane.

Jau tad, kad Bērziņš tika ievēlēts par prezidentu, viņa dzīvesbiedre šādu pavērsienu vērtēja visnotaļ atturīgi, skaidri liekot saprast, ka viņa kopā ar prezidentu sabiedrībā izies tikai gadījumos, kad tas būs absolūti nepieciešams.

Pie šīs apņemšanās Seisuma ir turējusies, un gada laikā apmeklējusi salīdzinoši nedaudz pasākumu.

"Ja mēs atceramies Gunta Ulmaņa sievu vai Vairas Vīķes-Freibergas kungu Imantu, tad viņi arī savas otrās puses pavadīja tikai tad, kad tas bija nepieciešams.

Šo uzvedības modeli mainīja Zatlera kundze, kura vīru pavadīja gandrīz uz visiem pasākumiem, starp kuriem bija arī daudz tādu, kurus apmeklēt ne tikai nebija nepieciešams, bet pirmās lēdijas klātbūtne bija pretrunā protokolam. Tāda attieksme bija nepareiza," sarunā ar Delfi Izklaidi atzīst Strautmane.

Seisumas kundze publisko aktivitāšu ziņā rīkojas daudz prātīgāk - viņa ir tikai tur, kur viņai saskaņā ar protokolu ir jābūt, un, arī kopā ar vīru apmeklējot dažādus pasākumus, viņa zina, kā pareizi uzvesties.

"Viņa ir prezidenta sieva un zina, kā ir jāuzvedas - viņa turas pussolīti aiz vīra, kas arī ir pareizāk, nevis kā rīkojās iepriekšējā pirmā lēdija, kura mēdza skriet vīram pa priekšu," vērtē etiķetes eksperte.

"Izskatās, ka prezidenta kundzei ir dabisks talants pareizi uzvesties un izskatīties, un par to var tikai priecāties. Šobrīd Seisumas kundzei nav nevienas lietas, kam piesieties. Ja tā turpināsies, viņai ir izredzes kļūt par tautā cienītu pirmo lēdiju, kā tas notika ar Ulmaņa sievu," prognozē Strautmane.

Lai gan prezidenta sieva demonstrē apbrīnojami labu etiķetes izpratni, pašam Bērziņam gan vēl būtu daudz jāmācās. Kā vienu no lielākajiem valsts pirmās personas mīnusiem Strautmane min viņa aizrautīgo sarokošanos.

"Katru reizi, kad Bērziņš ar kādu satiekas un spiež roku, tas tiek darīt ļoti ilgi. Var redzēt, ka pašam prezidentam par tikšanos ir liels prieks. Sirsnība ir laba lieta, bet oficiālos pasākumos sirsnību neizrāda. Emociju izpausmēm ir paredzētas pasākumu neoficiālās daļas," skaidro Strautmane.

Salīdzinot ar citu valstu vadītāju sievām, ar kurām Rīgā tikusies Bērziņa laulātā draudzene, Latvijas pirmā lēdija izskatoties ļoti labi - viņas prasmi ģērbties apliecinājusi arī šonedēļ Rīgā notikušajā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa un viņas sievas vizītes laikā.

"Seisuma bija izvēlējusies vasarīgam laikam atbilstošu perfektu gaišu tērpu, ko nevar teikt par Ilvesa kundzi - viņa Rīgas pilī ieradās baltā tērpā, kas nav pieņemami. Viņa ļoti pāršāva pār strīpu. Baltā krāsa simbolizē nevainību. Kāpēc Ilvesa kundzei protokola pasākumā būtu jādemonstrē sava nevainība?" retoriski smej Strautmane, kura kritiskus vārdus velta arī pašam Ilvesam.

"Ja viņš ir izvēlējies valkāt tauriņu, ko gan mūsdienās vairs dara reti kurš, tad vajag arī to pareizi nēsāt. Tiekoties ar Bērziņu, viņa tauriņš bija nošļucis zem pirmās krekla pogas, kas nav pieņemami. Ja esi sev radījis konkrētu imidžu, tad iznes to kārtīgi," padomus dod etiķetes eksperte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!