Foto: DELFI

Tie, kuriem jau līdz kaklam bārdainie un ūsainie vīrieši, ar ziediem apvītie fiksīši un pēdējos gados kā sēnes pēc lietus saaugušās vintāžas bodītes, tējnīcas, krāmu tirdziņi un radošie kvartāli, beidzot var atviegloti uzelpot – vairākus gadus ilgais hipsteru periods atkāpjas no Latvijas, un, kā prognozē eksperti, pēc gada vai pat ātrāk hipsterisma vietā tautu pāršalks Normcore trakums.

Psiohoterapeite: Cilvēks nevar visu dzīvi sēdēt kafejnīcā

Psihoterapeite Aina Poiša (attēlā) skaidro, ka hipsteru ēru radījusi cilvēka vajadzība piederēt kādai noteiktai grupai, kas uzreiz nozīmē atšķirību no lielās masas. 

''Hipsteri ir tāds puķu bērnu atvasinājums. No vienas puses, viņi grib būt dabas bērni, bet tai pašā laikā apģērbs un ārējais izskats tiem ir ļoti svarīgs, kas kārtējo reizi pierāda, ka bez materiālās pasaules nekur tālu netiksi,'' DELFI Izklaidei hipsterus analizē eksperte.

Viņa uzskata hipsteru vilni par laikmeta iezīmi - tie ir cilvēki, kas atrodas sevis meklējumos, un nav svarīgi, vai runa par jaunu vai jau padzīvojušu indivīdu. ''Tas ir pozitīvi, ka cilvēks meklē ceļu uz savu individualitāti, bet kad tā iezīmēta, nāk citi piepildījumi.

Nevar visu dzīvi nodarboties ar sevis meklējumiem, jo dzīves realitāte sāk diktēt citus noteikumus. Cilvēks izveido ģimeni, piedzimst bērni, un vairs nav laika sēdēt hipsteru kafejnīcā un meklēt dzīves jēgu,'' skaidro Poiša.

Viņa skaidro, ka dažādas dzīves stila filozofijas laika gaitā nomaina viena otru pēc tirgus laukuma principa - tiklīdz parādās kas jauns, vecais vairs nav aktuāls. Tas pats ir ar hipsteriem - tiklīdz pasauli pāršalks jauns dzīvesstila trends, pašlaik aktuālais lēnām izzudīs.

''Ar laiku visas tās hipsteru lietas bālēs, bet lai tas notiktu, jānāk jaunam vējam no malas,'' uzskata cilvēku pazinēja.

Modes eksperts: Hipsteri izvilks vēl divas sezonas

Deniss Ševeļovs, kurš Latvijā pazīstams kā viens no populārākajiem modes blogeriem un darbojas arī kā sabiedrisko attiecību speciālists, attiecībā uz hipsteru stilu kā pēdējos gados aktuālo tendenci, ir pavisam skarbs - viņš spriež, ka atrodamies hipsteru ēras pašā norietā.

''Tagad jau hipsterīgums kļuvis par meinstrīma otru pusi, un prognozēju, ka tas izvilks vēl divas sezonas. Tos cilvēkus vieno tikai kopīga patērēšana, viss pārējais ir bulšits. Gada laikā hipsteri vairs nebūs aktuāli,'' sarunā ar DELFI Izklaidi prognozē Deniss.

Viņš skaidro hipsteru tendenci ar inovāciju difūzijas teoriju, kas paredz to, ka katra jauna tendence iziet cauri vairākiem dažādiem posmiem, kamēr zaudē aktualitāti. Ja agrāk Latvija tendenču ziņā atpalikusi no Eiropas, tagad pie mums aktualitātes tiek adaptētas jau apmēram tai pašā laikā, kad citur Eiropā.  

Un tas nozīmē, ka pavisam drīz hipsteru bārdas un vintage aksesuāri tiks padzīti no pjedestāla, lai dotu vietu jaunai dzīvesstila tendencei, ko dēvē par Normcore.

''Pēc divām sezonām hipsterus nomainīs deviņdesmito gadu atgriešanās un Normcore - izteikti ikdienišķs stils. Pavisam basic sporta apavi, pēc iespējas vienkāršāks baltais krekls no Maksimas. Pavērojiet, kā ģērbjas seriālā Draugi - tas būs nākamais modes vilnis, kas nāks pēc hipsteriem,'' prognozē modes pārzinātājs, piebilstot, ka pēc kāda laika 21. gadsimta pirmās desmitgades otro pusi ļaudis varēs atcerēties kā hipsteru periodu līdzīgi kā tagad saistām konkrētus gadu desmitus ar, piemēram, pankiem, hiphopu un disko stilu.

Mediju speciālists: Hipsteri nepārziemos

Viens no populārākajiem emuāru un sociālo tīklu lietotājiem Latvijā, mediju speciālists Artūrs Mednis nupat nodzinis savu hipstera bārdu un atzīst, ka ārzemes jau pārņēmis jauns modes virziens.

''Īsts hipsteris jūt modes pulsu un pašlaik pārorientējas uz Normcore. Tas ir trends, kura pamatideja ir izskatīties pēc iespējas normālāk. Tiem, kam patīk skriet pakaļ baru tendencēm, būs grūti censties izskatīties garlaicīgi, taču liela daļa varēs atvadīties no apnikušajām bārdām,'' sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Mednis.

Viņš spriež, ka katrā gadu desmitā bijis savs stila vilnis, kas ietekmējis ne tikai modi, bet arī mūziku, uzņēmējdarbību un citas sfēras, kā to savulaik darījis rokenrols, hipiju un panku stils, un pašlaik dara hipsteri, ietekmējot ne tikai aktuālo mūziku, bet, piemēram, radot mazo tējnīcu un vintage veikalu uzplaukumu.

Mednis neuzskata, ka hipsteri pazudīs pavisam, jo, piemēram, daži panki un hipiji joprojām saglabājušies līdz mūsdienām, taču kā trends tas drīz vien vairs nebūs aktuāls. ''Hipsteri nepārziemos, bet tas nav tik svarīgi, jo viņu iedibinātās lietas paliks,'' uzskata eksperts.

Viņš uzskata, ka Latvijas sabiedrība no hipsteriem ir tikai un vienīgi ieguvusi. Ja citur pasaulē, piemēram, Londonā un Ņujorkā ar vārdu ''hipsteris'' saprot dīkdieni, kas daudz neiespringst uz darāmo un dzīvo no pabalstiem, Latvijā hipsteris nozīmē aktīvu cilvēku, kas darbojas radošā vidē.

''Mazās uzņēmējdarbības attīstība un riteņbraukšanas popularitātes palielināšanās - tie visi ir ieguvumi no hipsteriem. Protams, tas, ka katra otrā meitene tagad ir modes blogere, ir diezgan stulbi, bet, iespējams, viena no simts būs patiesi talantīga,'' pozitīvi uz aizejošo hipsteru ēru atskatās Mednis.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!