Foto: LETA

Kamēr premjera amatam izvirzītais Māris Kučinskis vēl tikai gaida savu slavas stundu, viņa apavi jau kļuvuši par īstu sensāciju. Uz izšķirošo tikšanos ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni Melngalvju namā Kučinskis bija ieradies apavos, uz kuriem redzami pamatīgi balti pleķi, kādus parasti atstāj uz ietvēm sakaisītais sāls.

Premjera amata kandidāta nekoptos apavus svinīgajā brīdī pamanījuši un iemūžinājuši arī fotogrāfi, un bildes jau sākušas savu uzvaras gājienu sociālajos tīklos. Modes un stila eksperts Jaroslavs Barišņikovs sarunā ar DELFI Izklaide uzsver - ir absolūti nepieņemami ierasties pasākumā ar nenotīrītām kurpēm.

Jaroslavs, kuram pašam ir pamatīga apavu kolekcija, atgādina, ka par tiem jāsāk rūpēties jau pirms uzvilkšanas kājās, apstrādājot ar speciāliem līdzekļiem, kas aizsargās un ļaus ilgāk kalpot.

"Ārzemēs nav pieņemts, ejot uz pasākumu, mainīt apavus, taču jāņem vērā, ka tur laika apstākļi nav tik drēgni. Latvijā šajā ziņā ir savi noteikumi. Iedodoties ciemos vai kādā pasākumā, pirmkārt jāņem vērā saimnieka vēlmes un paražas," uzsver eksperts, aicinot tautiešus vienmēr izvērtēt, vai uz pasākumu nav jāpaņem līdzi maiņas apavi.

Ja maiņas apavu nav, bet publiskā pasākumā gadījies ierasties ar sabristām kurpēm, noteikti jāatvainojas un jādodas uz labierīcībām sakopties.

"Netīros apavus jānotīra kaut vai vienkārši ar salveti. Ir nepieņemami atstāt uz tiem traipus. Otra lieta, kas obligāti jāņem vērā, ierodoties publiskā vietā - pirms tam kārtīgi jānotīra pazoles uz paklājiņa, lai pēc tam stāvot apakšā neveidojas peļķe," uzsver Jaroslavs.

Viņš aicina kā Kučinski, tā citus, kuriem gadījies saskarties ar baltajiem sāls traipiem uz apaviem, steigt vai nu uz specializētajiem veikaliem, vai pie kurpniekiem, lai izvēlētos līdzekli, kas aizsargās zābaciņus un kurpītes ziemā.

"Ir speciāli hidrofobiskie spreji, ar kuriem pirms iešanas ārā jāsapūš apavi, lai tie atgrūstu ūdeni. Apavi ziemā ir īpaši jākopj. Ja tie tiek sabojāti ar sāli, uzreiz jāved pie kurpnieka," pamāca Jaroslavs, atklājot, ka pats izvēlas kvalitatīvus itāļu ādas zābakus, kuriem no sāls traipiem vēl nav nācies ciest.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!