Foto: Publicitātes foto
Fotogrāfs Filips Toledano izdevis fotogrāfiju albumu, kura modeļi ir plastiskās ķirurģijas klienti ar ekstrēmi mainītu ārieni. Mākslinieka mērķis ir mainīt priekšstatus par estētiski baudāmu mākslu un uzdot jautājumus par skaistuma būtību mūsdienās.

Grāmata A New Kind of Beauty mēģina noskaidrot, vai cilvēku sejas un ķermeņi, kuru pārveidei veiktas plašas ķirurģiskas procedūras, var tikt uzskatīti par skaistiem.

Ņujorkā dzīvojošais mākslinieks Toledano, kura darbi bijuši publicēti izdevumos New York Times, GQ un Esquire, apgalvo, ka viņa mērķis ir izaicināt pastāvošo skaistuma etalonu un radīt pārdomas, vai skaistuma kritēriji pakļaujas pārmaiņām un cik veiksmīgi ir cilvēka mēģinājumi radīt skaistumu mākslīgi.

Albumā iekļauti plastiskās ķirurģijas klientu - gan sieviešu, gan vīriešu - akti un puskaili attēli. Attēlotie modeļi veikuši dažādas ķermeņa kosmētiskās uzlabošanas procedūras, tostarp lūpu formas palielināšanu, deguna plastiku, krūšu formas uzlabošanu vai implantu ievietošanu, plakstiņu pacelšanu un ķermeņa plastiku. 

Uzņēmumi veikti klasiskā stilā, un tumšo un gaišo toņu kontrasts vēl paspilgtina fiziskās pārmaiņas, kādas modeļi, kas jau iesaukti par "Botoksa Botičelli" (Botox Botticellis), likuši sev veikt, tiecoties pēc ideāla ķermeņa vai mēģinot apturēt novecošanu.

Dažiem portreti var radīt biedējošu iespaidu, jo īpaši Toledano centieni atkārtot klasisku portretu pozas. Pats Toledano apgalvo, ka šajās pozās un apņēmīgajās sejas izteiksmēs ir "kaut kas transcendentāls". Bet arī viņš izvairās nosaukt šos cilvēkus par skaistiem. 

"Skaistums vienmēr bijis valūta, un tagad, kad mums beidzot ir tehnoloģiskas iespējas būt pašiem sava skaistuma kalējiem, kādu izvēli mēs izdarām?" Toledano retoriski jautā grāmatas ievadā.

"Vai skaistumu nosaka mūsdienu kultūra? Vēsture? Vai to definē ķirurga roka? Vai mēs varam identificēt fiziska skaistuma tendences, kas mainās katros desmit gados, vai arī skaistumam nav laika ierobežojuma?

Kad mēs pārtaisām sevi, vai mēs atklājam savu īsto būtību, vai arī atsakāmies no iepriekšējās identitātes? Iespējams, mēs radām jauna veida skaistumu. Ķirurģijas, mākslas un populārās kultūras amalgama," fotogrāfs prāto grāmatas ievadā.
 
Toledano arī atzīst: vienalga, vai portreti šķiet skaisti vai ne, grāmata atklāj daudzkārtēju kosmētisko procedūru vienādojošo ietekmi uz cilvēka ārieni. Cilvēki, kuriem veiktas daudzas plastiskās operācijas, sāk izskatīties līdzīgi – piemēram, viņu ķirurģiski sašaurinātie deguni un palielinātās lūpas, tādējādi zaudējot izskata individuālās iezīmes, uzsver mākslinieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!