Foto: AFP/Scanpix
Oktobra izskaņā visā pasaulē tiks atzīmēta Visu svēto diena jeb Helovīna svinības, un gatavošanās šiem šaušalīgajiem svētkiem visā pasaulē jau notiek pilnā sparā – cilvēki pārģērbjas ērmu tēlos un noskaņojas masveidīgajai saldumu diņģēšanai.

Vispopulārākie šie svētki ar ASV, un to apliecina arī ekonomikas rādītāji - Helovīns ir otras lielākās komerciālās brīvdienas Amerikā, un tiek lēsts, ka šogad amerikāņi šo svētku laikā notrieks aptuveni septiņus miljardus dolārus.

Amerikāņi Helovīna priekšnojautās naudiņu tērē, pērkot ne tikai maskas un dažādus ērmīgus tērpus, bet arī saldumus, kas tiek ražoti īpaši šiem svētkiem, piemēram, iespējams iegādāties kūciņas, kas izskatās pēc acu āboliem.

Tāpat centīgi tiek strādāts pie māju noformēšanas, un ik gadus tas rada arī dažādus pārpratumus - īpaši asprātīgi un izdomas bagāti cilvēki iemanījušies dekorācijas uztaisīt tik prasmīgi, ka tās mulsina un biedē garāmgājējus tik ļoti, ka dažkārt tiek iesaistīti pat policisti.

Salvadorā Helovīna tuvošanās tika atzīmēta ar vērienīgu cosplay festivālu, kura laikā jaunieši pārģērbās dažādos fantāziju tēlos un apliecināja, ka Āzijā dzimušais fenomens ieguvis popularitāti arī citās pasaules malās, bet citviet jaunieši pārģērbjas par zombijiem un klīst pa ielām "dzīvo miroņu" tēlos.

Svētku priekšnojautās izrotāti tiek arī četrkājainie mīluļi, un daudzviet pasaulē šajā laikā notiek sacensības par šausminošāk un oriģinālāk tērptajiem suņiem un kaķiem, kuri gan pārlieku lielu sajūsmu par šādu izklaidi neizrāda.

Helovīna populārākais simbols ir ķirbis, ar kuru izgrebšanu, kā izrādās, var nodarboties pat zem ūdens. Tāpat šajā laikā pieprasīti kļūst profesionāli ķirbju apstrādātāji, kuri spēj uz milzīgās ogas izveidot pat ASV prezidenta Baraka Obamas portretu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!