Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 11. augustā, simts dienas pirms Latvijas valsts simtās dzimšanas dienas Salaspilī tika aizvadīts erudīcijas viktorīnas "Prāta Spēles: simtgades kauss" kārtējais posms, kurā ļaudis sacentās zināšanās par savu dzimteni un svarīgiem notikumiem tās vēsturē.

Ar saukli "Izzini Latviju!" šoreiz tika izspēlēti raundi par Brīvības pieminekli, Latvijas muzejiem, sasniegumiem sportā, ārstniecības augiem un mūziku. Spēles laikā bija jāatpazīst arī Latvijas mūziķi un senie Latvijas pilsētu nosaukumi. Spraigā cīņā uzvarētāji sadalīja pirmās trīs vietas, parādot zināšanas par Vairas Vīķes-Freibergas personību, biogrāfiju un nozīmīgo devumu Latvijai.

"Šī bija īpaša spēle, jo visa Latvija šajā dienā gatavojās atzīmēt 100 dienas līdz Latvijas dzimšanas dienai un arī Salaspilī jau bija jūtams, ka cilvēki gatavojas vakara svinībām ar lustīgai zaļumballi.

"Prāta spēles: simtgades kauss" ir unikāla iespēja izklaidi apvienot ar latviskās identitātes stiprināšanu. Mēs cenšamies rūpēties par svētku un piederības sajūtas veicināšanu, tāpēc priecājamies, ka visi kopā varam ne tikai labi pavadīt laiku, bet arī pārbaudīt un stiprināt savas zināšanas ," norāda "Prāta spēļu" vadītājs Jānis Začs.

Erudīcijas spēles dalībniekiem katru reizi nāksies atbildēt uz dažādiem jautājumiem par un ap Latviju, un kopumā erudīcijas viktorīnas ietvaros no 1. aprīļa līdz 18. novembrim visā Latvijā notiek 30 spēles.

Visvairāk punktu ieguvušās komandas no katra reģiona sacentīsies pusfinālā, un piecas komandas ar visaugstāko pusfināla rezultātu kvalificēsies turnīra galvenajai fināla spēlei. Turnīra pirmās vietas ieguvēji iegūst galveno balvu – Gadsimta kausu, kura izstrāde veidota kā unikāla trofeja ar simtgades vēstījuma elementiem.
Foto: Publicitātes foto

Jau vēstīts, ka spēlē var piedalīties ikviens un nav noteikts vecuma ierobežojums. Dalība pasākumā ir bez maksas. Spēļu sērija veltīta tikai jautājumiem, kas saistīti ar Latviju, tās vēsturi un kultūru, un pasākuma mērķis ir kopējas svētku sajūtas veidošana, nedaudz citādā veidā svinot Latvijas simtgadi.

Turnīra posmi notiks 25 pilsētās visos Latvijas reģionos, atlases spēlēs īpaši aicināti piedalīties vietējie iedzīvotāji, jo jautājumi būs arī par attiecīgās pilsētas un novada vēsturi. Sīkāku informāciju par simtgades erudīcijas spēles norises vietām var atrast šeit. Savukārt plašāks Salaspils turnīra foto atskats aplūkojams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!