Foto: Publicitātes foto
Ja oktobra otrajā nedēļas nogalē Suntažu mežos gadījās ieklīst kādam vientuļam sēņotājam, viņš varēja piedzīvot pamatīgu izbīli, ieraugot mežā desmitiem orku, elfu, rūķu un cilvēku, kuri viens pret otru vicina biedējoša paskata ieročus.

"Šāda tipa pasākumi tiek saukti par brīvdabas lomu spēlēm vai larp (live action role playing game). Konkrēti šis larps saucās Rītausma. Pasākums notika netālu no Suntažiem, bet gadā tādi notiek vairāki un dažādās vietās. Piedalīties var jebkurš, kurš grib iejusties citā tēlā un pāris dienas patēlot pasaku varoni," DELFI Izklaidei skaidro pasākuma organizators Juris Mols.

Larps Rītausma parasti esot pēdējais brīvdabas larps gadā. Tā kā larpu norises laikā tā dalībnieki dzīvo teltīs spēles sižetam autentiskos apstākļos, Latvijas laika apstākļos ziemā šādas aktivitātes vienkārši nav iespējamas.

Gada aukstajā laikā toties iespējams piedalīties kabinetu larpos. "Tās ir spēles, kur vairāk iziet uz runāšanu, mazāk uz kaušanos, un parasti tie notiek kādās telpās un ilgst vienu dienu, ne vairāk. Tajos parasti ļaudis izspēlē kādu mistēriju," stāsta Juris.

Šogad Rītausmā piedalījušies vairāk kā 40 cilvēki, pagājušogad šis skaits bijis par vēl dažiem desmitiem lielāks. "Principā Latvijā ir ap 100 larperiem. Uz Rītausmu bija atbraukuši arī astoņi spēlētāji no Lietuvas," stāsta organizators.

Fantāzijas spēlē startējušas četras komandas - elfi, cilvēki, rūķi un orki. "Ja kāds ir redzējis filmu Gredzenu pavēlnieks, tad varētu teikt, ka idejiski te bija kaut kas līdzīgs, bet tikai ar mazliet saprātīgākiem orkiem.

Spēle sākas ar to, ka jaunais spēlētājs ierodas šajā pasaulē un uzsāk tās izpēti. Šeit viņu sagaida vietējie iedzīvotāji - orki. Apkārt klīst baumas, ka drīz nāks lielais ļaunums un vajag būvēt pilij sētu. Ar to viss sākas.

Pa ceļam komandas sastopas ar citāda veida tēliem, ko tēlo spēles vadītāji, piemēram ar bardu, kurš stāsta leģendas vai arī ar nelabo, kurš krustcelēs piedāvā pārdot savu dvēseli apmaiņā pret lielu spēku un tā tālāk. Spēlētājs jau pats tālāk izvēlas, kādu ceļu viņš grib iet," fantāzijas spēles ideju skaidro Juris.

Visus, kurus ieinteresējušas brīvdabas lomu spēles, Juris aicina pievienoties Facebook grupai Larpi Latvijā vai ielūkoties Latvijas Fantāzijas un Fantastikas biedrības mājaslapā. Organizatori labprāt izvērstu brīvdabas lomu spēles par kārtīgiem svētkiem visai Latvijai, kas varētu piesaistīt arī ārzemniekus.

"Kad mēs sākām organizēt šī gada pasākumu, man radās doma, ka varētu sadarboties ar kādu Latvijas mazpilsētu un uztaisīt larpu pilsētas vidē. Galvenais, lai mērs un iedzīvotāji skatītos uz to kā uz izklaidi - iedomājies, vienā dienā pa pilsētu skraida mežoņi un staigā viduslaiku tērpos tērpti cilvēki, kas dažreiz uz ielas izkaujas ar porolona ieročiem.

Bet tā ir tikai fantāzija, ko gribētos kādreiz piedzīvot, jo šāda pasākuma pilsētā nekur Eiropā nav, un tā varētu piesaistīt diezgan nopietnu tūristu skaitu. Bet, ja runājam par reālākiem sapņiem, tad ar laiku ir doma augt un aicināt klāt arvien vairāk spēlētāju, pieaicinot klāt vēl vairāk ārzemnieku," ieceres atklāj organizators.

Kā piemēru viņš min Vāciju, kur ik gadu notiek festivāls Drachenfest, kurā piedalās ap 5000 larperu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!