Foto: Reuters/Scanpix

Novembra beigās klajā tiks laista biogrāfiska grāmata ar nosaukumu Rose - par slavenā Kenediju klana mammas Rozas dzīvi. Šī notikuma gaidās rakstnieks un biogrāfijas veidotājs Laurenss Līmers (Laurence Leamer) atklājis vairākus satraucošus faktus par slaveno ģimenīti.

Kenediju dzimta tiek dēvēta par vienu no ietekmīgākajām politiķu dinastijām pasauls vēsturē. Mēdz sacīt, ka aiz katra ietekmīga vīrieša stāv spēcīga sieviete, un Roza, kura nomira 1995. gadā 104 gadu vecumā, savam vīram Džozefam dāvājusi deviņus bērnus. Četrus no tiem - dēlus.

Visi Rozas dēli bijuši nopelniem bagāti politiķi. Vislielāko ietekmi izdevās gūt Džonam Ficdžeraldam Kenedijam, kurš kļuva par ASV prezidentu. Jaunākajā biogrāfijā tiks atklātas šķietami perfektās ģimenes aizkulises. Tajā skaitā - fakti par garīgi slimās meitas Rozmarijas, kurai tika veikta lobotomija, mūžu.

Grāmatas autors Laurenss Līmers intervijā izdevumam The People pastāstījis, ka biogrāfija veidota, balstoties uz vairāk nekā 40 stundu gariem audio ierakstiem, kuros Roza stāstījusi par savas ģimenes gaitām, meitas lobotomiju, dēla Džona Ficdžeralda noslepkavošanu un citām likstām, kas vajājušas ģimeni.

Audio ieraksti Līmera īpašumā nonākuši 1992. gadā - pēc sava vīra nāves tos viņam nodevusi pati Roza. Rakstnieks jau izdevis četras grāmatas par Kenediju ģimeni, un jaunākā, kura sabiedrības novērtējumam tiks sniegta novembra beigās, veltīta tieši Rozai.

Biogrāfs pastāstījis, ka grāmatā atspoguļots, cik ļoti Rozai nācies nopūlēties, lai savus bērniņus izaudzinātu par ietekmīgiem ļaudīm. Tā, piemēram, Līmers atklājis, ka mamma katru nedēļu svērusi savas atvases un sekojusi līdzi meitu un dēlu masai, lai nepieļautu, ka tie aptaukojas un uzresnē.

Tāpat Rozai nācies sadzīvot ar sabiedrībā valdošo uzskatu, ka Kenediju ģimene ir nolādēta. Audio ierakstos sieviete pastāstījusi, ka viņa vienmēr centusies savas dzimtas gaitās saskatīt labāko un ignorēt daudzās nelaimes, tajā skaitā vairāku bērnu salīdzinoši pāragrās nāves.

Sava tiesa uzmanības grāmatā veltīta arī vienam no deviņiem bērniņiem, kurš uz pārējo Kenediju atvašu fona bijis visatšķirīgākais - garīgi slimajai meitai Rozmarijai. Jau vēstīts, ka tēvs ātri vien meitiņu "noņēma no trases", piespiežot viņu veikt smadzeņu operāciju lobotomiju, pēc kuras dāma kļuva par "dārzeni" ar nesakarīgu runu un tukšu, neko neizsakošu skatienu.

Kādā no audio ierakstiem Roza pieminējusi savu garīgi slimo meitu, taču viņa nav vēlējusies ieslīgt sīkākās detaļās, vien atklājusi, ka Rozmarijas dzīve bijusi ļoti skumja, un pēc lobotomijas veikšanas viņas stāvoklis pasliktinājies.

Tāpat Roza audioierakstos pastāstījusi, ka viņai katru dienu nācies sadzīvot ar baumām par vīra neuzticību. Vēlāk viņa brīdinājusi arī savu dēlu sievas, ka, visticamāk, tām nāksies ne vienu reizi vien uzklausīt stāstus par lauleņu sānsoļiem, taču Kenediju dinastijas galva ieteikusi šīs runas ignorēt. Grāmata lasītāju novērtējumam tiks sniegta 29. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!