Foto: AP/Scanpix
Lai gan nelabvēļi uzskata, ka slaveni aktieri nespēj neko citu, kā ballītēs atrādīt skaistas sejas, daudzi no viņiem lasa filmu scenāriju, bet citi – pat grāmatas. Šajā sakarā eksperti apkopojuši sarakstu ar vairāku Holivudas zvaigžņu un citu slavenību iemīļotākajām grāmatām.

Protams, nav iespējams noskaidrot, vai viņi šīs grāmatas patiešām lasījuši vai tikai nosaukuši, lai izklausītos gudrāki, saraksts ir visai iespaidīgs un lielākoties sastāv no atzītas pasaules klasikas. Tikai Veins Rūnijs atzinis, ka viņam vislabāk patīk Harija Potera sāga.

Savukārt pašai Potera "mammai" Džoannai Roulingai vismīļākā grāmata ir Džeinas Ostinas Emma. Cita Ostinas grāmata - Lepnums un aizspriedumi - visiemīļotākā ir skaistajai britu aktrisei Keirai Naitlijai.

Amerikāņu klasikas cienītāji

Tā kā vairums Holivudas aktieru ir amerikāņi, arī amerikāņu literatūra viņu vidū ir dikti iecienīta. Piemēram, Džons Steinbeks mīļākais autors ir Hjū Džekmenam (Dusmu augļi) un Kristenai Stjuartei (Uz austrumiem no Ēdenes).

Viņas partneris Krēslas sāgā un dzīvē Roberts Patinsons arī prot lasīt, un viņa iecienītākā grāmata ir Šarla Bodlēra Ļaunuma puķes.

Vēl starp amerikāņu literatūras cienītājiem minami Aleks Boldvins (Hārperas Lī Kas nogalina lakstīgalu), Mels Gibsons (Bredberija 451 grāds pēc Fārenheita), Džonijs Deps (Keruaka Ceļā), Katrīna Zeta-Džonsa (Ficdžeralda Lielais Getsbijs), Keita Mosa (Ficdžeralda Skaistie un nolādētie), Ouvens Vilsons (Marka Tvena Haklberija Fina piedzīvojumi), Toms Henkss (Trumena Kapotes Gluži aukstasinīgi), Džūlija Robertsa (Viljama Folknera Mežonīgās palmas), Hjū Lorijs (Hermana Melvila Mobijs Diks), Stīvens Spīlbergs (Džeimsa Fenimora Kūpera Pēdējais mohikānis), Džons Travolta (Artūra Heilija Lidosta).

Krievu klasikas cienītāji

Holivudā ir ne mazums arī krievu klasiķu mīļotāji, un viens no tādiem noteikti ir aktieris un režisors Vudijs Allens. No tiem, kas publiski nosaukuši savas mīļākās grāmatas, ir Orlando Blūms (Dostojevska Brāļi Karamazovi), Džims Kerijs (Dostojevska Noziegums un sods), Deivids Švimmers (Dostojevska Idiots), Džordžs Klūnijs (Ļeva Tolstoja Karš un miers), Daniels Redklifs (Bulgakova Meistars un Margarita).

Antīkās literatūras cienītāji

Aktieri, kas par savu mīļāko grāmatu atzinuši kādu sengrieķu autora darbu, ir Emma Tompsone - viņai patīk Homēra Odiseja, kā arī "cietais rieksts" Brūss Viliss, kura mīļākā grāmata esot Hērodota Vēsture (vēl kāds vēstures cienītājs ir Mets Deimons - viņa grāmatu topa pirmajā vietā ir Hovarda Zinna ASV tautas vēsture).

Arī Facebook dibinātājs Marks Zakerbergs iecienījis romiešu literatūru, un viņa mīļākā grāmata ir Publija Vergīlija Eneīda.

Citu tautu literatūras mīļotāji

Daži aktieri iecienījuši savas tautas literatūru, piemēram, spānis Antonio Banderass par savu mīļāko grāmatu atzinis Servantesa Donu Kihotu, bet ebrejiete Natālija Portmena - Annas Frankas dienasgrāmatu.

Britu rakstniekus lasa Andželīna Džolija - viņas mīļākā grāmata ir Brēma Stokera Drakula, bet Nikolai Kidmenai patīk Klaiva Steplza Luisa Nārnijas hronikas.

Nopietnāka ir Drū Berimora - viņa lasa austriešu psihiatra Viktora Frankla grāmatu Cilvēks jēgas meklējumos. Emmai Vatsonei patīk Kadzuo Išiguro Dienas atlikusī daļa, Keitai Vinsletai - Emīla Zolā Terēza Rakēna, bet Vils Smits ir vienkāršāks puisis - viņa mīļākā grāmata ir Koelju Alķīmiķis.

Savukārt nupat par ASV prezidentu pārvēlētais Baraks Obama, protams, ir patriots - viņa mīļākā grāmata ir Tonijas Morisones Zālamana dziesma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!