Foto: Shutterstock
Marts ir laiks, kad sirsniņa jau grib traukties pretī pavasarim, bet ķermenis slīgst ziemas nogurumā un burtiski brēc pēc kāda vitaminizēta uzmundrinājuma. Lai gūtu tik nepieciešamo vitamīnu un enerģijas lādiņu, noderēs kāds gards un viegli pagatavojams smūtijs.

Kokteili pagatavot spēs jebkurš. Nepieciešams vien jaudīgs blenderis un recepšu arsenāls, lai eksperimentējot nesanāktu sabojāt labus produktus. Te talkā nāk sertificēta fitnesa trenere, portāla Mansfitness autore un kvalificēta vegāniskā uztura speciāliste Sintija Katkeviča, kura atklāj piecu ļoti gardu un veselīgu smūtiju receptes.

Pretnovecošanās dzēriens ar C vitamīnu

Vienai porcijai nepieciešams: puse avokado, divi kivi, banāns, sauja spinātu, 200 mililitri ūdens. Smūtijs saturēs 259 kalorijas un būs īpaši bagāts ar C vitamīnu.

"Avokado ir lielisks antioksidanta avots, samazina holesterīna līmeni asinīs, palēnina novecošanās procesus, samazina sirds slimību iespējamības risku.

Avokado veicina likopēna un beta karotīna uzsūkšanos, līdz ar to dārzeņu smūtijos, kuru pamatā ir avokado, var droši pievienot tomātus un burkānus," pamāca speciāliste.

Smūtijs ar labajām taukskābēm un kalciju

Sastāvā mizots ābols, kas var būt sasaldēts gabaliņos, puse tējkarotes kanēļa, 20 grami valriekstu, 200 mililitri auzu piena un sauja spinātu. Porcija saturēs 338 kalorijas.

"Šis kokteilis ir bagāts ar kalciju. To satur augu valsts izcelsmes auzu piens, kas būtībā ir taisīts no auzu pārslām, šādu pienu ikviens mājās var pagatavot pats.

Šis kokteilis satur arī labās taukskābes omega 6 un omega 3. Proporcijai starp omega 6 un omega 3 būtu jābūt 2:1 vai 3:1, lai nebūtu disbalanss un organismā neveidotos iekaisuma procesi. Valrieksti ir vieni no retajiem riekstiem, kuriem piemīt šī ideālā proporcija," interesantu gudrību atklāj Katkeviča.

Kokteilis rīta možumam

Vienai porcijai vajadzēs trīs mandarīnus, sarkano greipfrūtu, 100 gramus saldētas zemenes, banānu un šķipsniņu kurkumas jeb tumerika. Uzturvērtība: 380 kalorijas.

"Greipfrūts ir visiem labi zināms C vitamīna avots, tas satur arī daudz A vitamīnu. Vēlams greipfrūtu atdalīt no plānās miziņas, pretējā gadījumā kokteilis sanāks mazliet rūgts, bet ja tas netraucē baudīt kokteili, tad droši var blenderēt kopā, turklāt šīs plānās miziņas ir tiešs šķiedrvielu avots.

Neaizmirstam kokteilim pievienot tumeriku. Tāda sakne, ldzeltenīga kā ingvers. Palīdz pret iekaisumiem, sāpēm, uzlabo asinsriti, ieteicams uzturā profilaktiski lietot ikvienam," pamāca zinātāja.

Enerģijas lādiņš pirms treniņa

Vienam sportistam pirms slodzes vajadzēs 200 mililitrus ekoloģiskā sojas piena ar vaniļu, pusi avokado, 100 gramus saldētas zemenes, piecus gramus makas pulvera, piecus gramus kaņepju proteīna pulvera, piecus gramus kakao pulvera, astoņus gramus lukuma pulvera. Viss šis gardums saturēs vien 284 kalorijas, bet dos neticamu enerģijas lādiņu.

"Kokteiļa pagatavošanai izvēlamies ekoloģisku sojas pienu, jo soja un arī kukurūza ir tā, ko ģenētiski modificē visvairāk. Olbaltumvielām bagāts kokteilis, atsvaidzinošs un enerģisks.

Kaņepju, makas, kakao un lukuma pulveru kombinācija ir tā, kas sniegs enerģiju. Ārzemēs šāda tipa produktu var iegādāties vienā iepakojumā, kur ir sadalīts proporcionāls daudzums no katra šī pulvera.

Kakao ir antioksidants, maka uzlabo sievietes hormonālo sistēmu, lukuma ir auglis, dehidratizēts 45 grādu temperatūrā, dabisks saldinātājs ar zemu glikēmisko indeksu, savukārt kaņepju proteīns bagātina organismu ar omega 6 un omega 3, atjauno muskuļus pēc slodzes, ir dabisks neaizvietojamo aminoskābju avots," sportistiem iesaka zinošā trenere.

Kad spēki pavisam izsīkuši

Porcijā ietilpst puse avokado, 100 grami saldētas zemenes, 200 mililitri mandeļu piena un piecas dateles. Uzturvērtība: 278 kalorijas. Dzēriens bagāts uzturvielām, satur kalciju, magniju, dzelzi un vitamīnu C.

"Ogļhidrātiem bagāts kokteilis, kas būs ideāls pirms treniņa, jo no datelēm iegūto glikozi un fruktozi organisms var ātri izmantot enerģijas iegūšanai. Ja nav spēka treniņam, dzeram šo kokteili!" iesaka sportiste.

Citu gardu un veselīgu ēdienu receptes var uzzināt, ielūkojoties Sintijas veselīgajā mājaslapā Mansfitness.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!