Foto: LETA

Aivara Lemberga sieva Kristīne Lemberga šonedēļ "Facebook" publicēja vēstuli, kurā Latvijas un ASV augstākajām amatpersonām lūdza sniegt juridisku pamatojumu tam, kāpēc pret viņu un bērniem noteiktas sankcijas, tostarp arī bloķēti viņas bankas konti. Politiķa dzīvesbiedre sūkstījās, ka viņai liegta iespēja samaksāt rēķinus un iegādāties pārtiku. Problēmai risinājumu rast steiguši interneta jokdari, kas pūļa finansējuma vietnē “GoFundMe” uzsākuši līdzekļu vākšanu.

Vēstulē, kas adresēta Latvijas Valsts prezidentam Egilam Levitam, Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei, ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam un ASV prezidentam Donaldam Trampam, Lemberga bija norādījusi, ka pret viņas vīru vērsto ASV Finanšu ministrijas sankciju dēļ gan viņas vīram Aivaram Lembergam, gan arī viņai ir bloķēti vienīgie personīgie bankas konti.

"Nevaru pat iegādāties pārtiku, tai skaitā pat maizi un ūdeni! Man nepieciešams norēķināties par komunālajiem pakalpojumiem – ūdeni, siltumu, gāzi, atkritumu izvešanu un elektrību, taču arī to es nevaru izdarīt. Arī citas sadzīvei nepieciešamās lietas ne saviem diviem nepilngadīgajiem bērniem, ne sev šobrīd nevaru iegādāties. Manos bankas kontos tiek ieskaitīts atalgojums un uzturlīdzekļi maniem bērniem," vēstulē bija norādījusi Lemberga.

Tiesa, Lemberga dzīvesbiedres publiskā sūdzēšanās sabiedrībā izraisīja pretrunīgu vērtējumu, un netrūkst tādu, kas par viņas vēstulē rakstīto ne tikai uzjautrinājušies, bet arī zobojušies, jo 2018. gada amatpersonas deklarācija liecina, ka skaidrā naudā Kristīne, kura ieņem Ventspils domes izpilddirektora vietnieces amatu, ir uzkrājusi 87 000 eiro. Savukārt pats Lembergs skaidrā naudā ir uzkrājis 70 000 eiro.

Kamēr daži prātojuši, ka Lembergiem vajadzētu sagrabināt zeķēs uzkrātos tūkstošus, citi ķērušies vērsim pie ragiem uz sākuši ziedojumu vākšanu grūtībās nonākušajai ģimenei. Vietnē "GoFundMe" uzsāktas vairākas līdzekļu vākšanas kampaņas, kas jau sasniegušas dzirdīgas ausis.

Pirmā kampaņas "Lemberu ģimenes likstai" savākusi jau 15 ASV dolāru. "Palīdzēsim Kristīnei Lembergai grūtā brīdī. Divu bērnu mātei kā no zila gaisa uzkrita liksta – viņai ir slēgti bankas konti un viņai nav līdzekļu ikdienas vajadzībām," norādīts kampaņas aprakstā.

Savukārt aptuveni stundu vēlāk tapušajai akcijai "Ūdenim un maizei Lembergu ģimenei", kuras mērķis ir savākt 100 tūkstošus ASV dolāru, šobrīd jau saziedots 71 dolārs.

Savukārt citi asprāši par Lembergu ģimenes likstām prātojuši tviterī.

Jau vēstīts, ka Lemberga savā vēstulē lūdza sniegt viņai skaidrojumu, "kas tā par demokrātiju un tiesiskumu, kur cīņā par politisko ietekmi tiek tieši aizskartas manu nepilngadīgo bērnu un manas, sievietes – mātes, vajadzības un intereses, īpaši ņemot vērā, ka bērni ir manā aprūpē", vēstulē norādījusi Lemberga.

Viņa vēstulē lūdza valstu amatpersonām izsniegt viņai juridisko pamatojumu, kas nosaka, ka pret viņu un viņas bērniem ir izvirzītas sankcijas, liedzot tiesības dzīvot, kas turklāt notiek bez tiesas lēmuma ar vienu mērķi – lai vērstos pret Latvijas tagadējās Saeimas mazākumu.

Atgādinām, ka OFAC 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Lembergam.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!