Foto: Privātais arhīvs
Mūsdienās daudzi cilvēki kāro pēc iespējas ātrāk iegūt slaidu, sportisku ķermeni, pārlieku nodzenot sevi sporta zālē un nepareizi ēdot. Tādējādi vēlamās pārvērtības nevar pamanīt tik ātri, rezultāti kavējas. Ir jāsaprot, ka var nākties daudz strādāt ar sevi, sakārtot savu prātu un apzināties to, ka primāri tas tiek darīts sevis un savas veselības, tikai pēc tam izskata dēļ.

Fitnesa modele un trenere Paula Freimane atzīst, ka vispirms ir jāsaprot, kāpēc gribi dzīvot veselīgi. ''Daudzi dodas uz sporta zāli tikai ar vienu iemeslu, lai izskatītos labāk. Viņš iet uz sporta zāli tad, kad viņš ir uzņēmis liekos kilogramus. Viņš vienkārši grib izskatīties labāk, dabūt presīti vai kaut ko uzkačāt. Pirmais, man liekas, vajadzētu būt tam, lai šis būtu kā dzīvesstils,'' Paula uzsver. Tas jādara nevis izskata, bet gan veselības dēļ.

"Ja tu to sakārtosi, būs daudz vieglāk, jo tu sāksi, pirmkārt, ēst veselīgi, domājot par veselību. Sportosi tikai tāpēc, lai tu gribētu justies labāk. Tad arī izskats nāks. Šim vajadzētu būt pamatprincipam, lai būtu tāds veselīgs un labs cilvēks,'' trenere ir pārliecības pilna.

Paula nenoliedz, ka ir iedvesmas avots daudzām sievietēm, kuras vēlas viņai līdzināties, iegūt sportisku figūru, justies par sevi pārliecinātām. Lai šo ieceri īstenotu, viņa iesaka izvērtēt savu ēdienkarti, sākt ēst veselīgi. Jāsāk arī vairāk sportot, taču viss jādara pamazām. Jāidentificē problēma, jāizprot, kas traucē tikt pie kārotajām auguma aprisēm. Traucēkļi var būt dažādi. Neaktīvs dzīvesveids, nepareizs uzturs, ēdienkarte. Viņa min kādu piemēru.

''Meitene it kā sporto, ēd veselīgi, bet viņa tāpat līdz tam galamērķim nenonāk. Iemesls var būt tāds, pirmkārt, viņa vienkārši ēd neregulāri šo veselīgo maltīti, viņa varbūt šo veselīgo maltīti ēd par daudz. Piemēram, visu dienu es ēdīšu banānus, riekstus, dateles, medu liešu karotēm putrā. It kā tas viss ir veselīgs, bet varbūt tas atkal ir par daudz, tad tu arī līdz tam mērķim īsti nenonāc,'' skaidro Paula.

Foto: Publicitātes foto
Viņasprāt, viss ir jāsakārto gan ēdienkartē, gan treniņos, attiecīgie speciālisti, treneri un uztura speciālisti var lieti noderēt, nākot talkā.

Fitnesa trenere pati mēdz gatavot veselīgas maltītes un arī dalās ar receptēm savā "Instagram" kontā. Parasti viņa izdomā, ko varētu pagatavot no pieejamajiem veselīgajiem produktiem. Visas receptes, kas publicētas viņas "Instagram" kontā, ir pašas izdomātas. Tās nav atrastas "Google" vai "Pinterest". Paula parasti pieturas pie kaut kādas bāzes, receptes. ''Piemēram, no latviešu virtuves es arī esmu mēģinājusi taisīt mūsu veselīgo ''Cielaviņu''.

Amerikāņiem jau nav tādas nacionālas kūkas kā mums. Es mēģināju, piemēram, no olas baltumiem, izmantojot tikai riekstus, stēviju, veselīgo šokolādes krēmu aizvietojot ar avokado, kakao. Visādas tādas mistiskas lietas. Kaut kas jau vienmēr sanāk. Ja sanāk, tad es, protams, ar to dalos savā "Instagram" kontā, un cilvēkiem ļoti patīk,'' viņa ir sajūsmas pilna.
Foto: Privātais arhīvs
Savukārt fitnesa entuziastei un permanentā grima meistarei Jutai Valdmanei veselīgs dzīvesveids saistās ar pareizu balansu it visā. ''Ja runājam par ikdienu, tad uzskatu, ka lielākoties ir svarīgi ēst veselīgi. Daudz dārzeņu, mazliet augļus, riekstus, mazāk ogļhidrātu un gaļas produktu. Gaļu arvien mazāk uztveru kā labu olbaltumvielu avotu, jo jau gadu gaļu ēdu reizi nedēļā vai pat reizi divās. Izvēlos labāk zivis un jūras produktus, maztauku sieru, pupiņas,'' viņa atzīst.

Juta uzskata, ka sportam ir ļoti liela nozīme veselīga dzīvesveida īstenošanā, jo tādējādi ķermenis tiek uzturēts labā fiziskajā formā, kas, kļūstot vecākai, būšot liels bonuss. Viņa pati katru rītu ceļas astoņos, tad dodas uz sporta zāli, kurā pavada pusotru vai divas stundas. Viennozīmīgi, sports ir neatņemama Jutas ikdienas sastāvdaļa.

Viņas mīļākais veselīgais ēdiens, kas tiek gatavots katru dienu, sastāv no kabačiem, sarkanās un dzeltenās paprikas un sarkanajām pupiņām. Visam klāt tiek pievienota kokosriekstu eļļa, garšvielas. Pēc tam viņa visu apcep uz pannas, pievieno sarīvētu maztauku 10 % sieru. Šādas sātīgas un veselīgas vakariņas ir fitnesa entuziastes gaumē.

Juta atzīst, ka jau sešpadsmit gadu vecumā piedomājusi pie tā, ko ēd. Tā rezultātā nometusi divpadsmit kilogramus. ''Veselīga uztura pamatā ir vienkārši produkti. Viss, no kā pats ņem un pagatavo maltīti, nevis ņem un nopērc veikalā, un uzsildi mikroviļņu krāsnī gatavu produktu. Tā kā uzturā lietoju vairāk augu valsts izcelsmes svaigus produktus, ko pati pagatavoju, tad man piekopt veselīgu uzturu nav grūti,'' viņa dalās savā veselīga uztura noslēpumā.

Foto: Privātais arhīvs
Sportu viņa salīdzina ar tik pašsaprotamu nodarbi kā zobu tīrīšanu. Ar gadiem manāmas izmaiņas augumā, un tas patīkami iepriecina. ''Ar sportu sāku nodarboties kādu laiku pēc tam, kad iepazinos ar vīru. Pirms tam es patiešām necietu sportu un sporta nodarbības skolā neapmeklēju, atceros, ka to darīju principiālu nodomu vadīta – nepatika sporta nodarbību ideja izpildīt normatīvus. Skriešana gan man labi padevās un klasē biju viena no pirmajām,'' Juta atceras.

Lai sevi nemitīgi uzturētu formā, fitnesa entuziaste iesaka izveidot režīmu ēšanai, gulēšanai un sportošanai un pie tā strikti pieturēties. Arī viņai uznākot vēlme kādreiz ilgāk pagulēt un neaiziet uz sporta zāli, taču tagad viņa ir iemācījusies sevi piespiest piecelties un doties sportot. Ja kādreiz gadās veselīga našķa vietā apēst kaut ko neveselīgu, tad nākamajā dienā Juta darot visu kā parasti, nevis turpina ēst neveselīgi vai nesportot. Dodoties atvaļinājumā, Juta arī sporto, brauc ar riteni vai iet pārgājienos, tādējādi, atgriežoties mājās, arī esot vieglāk pāriet normālā dzīves ritmā.

Lai sasniegtu savu mērķi un iegūtu vēlamās ķermeņa aprises, Juta iesaka nepadoties un noticēt sev, ka to vari izdarīt, jo viss pārējais esot atrunas. ''Ja sanāk "norauties" un apēst kūciņu, vai sanāk nedēļas nogalē apēst visu kūku, tad vislabākais, ko vari izdarīt, ir turpināt ar pirmdienu, it kā nekas nebūtu noticis. Turpināt darīt, nevainot sevi un censties neatkārtot pārāk bieži šādas nedēļas nogales. Esmu par balansu visā. Ir vajadzīgs reizi pa reizei apēst arī šokolādi, kaut vai visu vienā reizē, bet pēc tam ielekt atpakaļ veselīga dzīvesveida vagonā,'' Juta uzsver.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!