Foto: Privātais arhīvs

Norijs Mejs-Velbijs dzīvo Austrālijā. Šis cilvēks sevi neuzskata ne par vīrieti, ne par sievieti, un šī vēlme ir apstiprināta oficiāli – visos dokumentos viņa dzimums ir norādīts kā nenoteikts (not-specified).

Dzimis Norijs ir Skotijā. Sākumā viņš bija vīrietis (īstajā vārdā Brūss Norijs Vatsons), bet vēlāk nolēma kļūt par sievieti. Septiņu gadu vecumā viņš ar vecākiem pārcēlās uz Austrāliju, bet 1990. gadā (tobrīd viņam bija 28 gadi) tika veikta pirmā dzimuma maiņas operācija.

Tomēr kādu laiku pēc tam, kad Norijs jau bija kļuvis par sievieti, viņš pārtrauca lietot hormonu preparātus, jo bija pārliecināts, ka arī sieviešu dzimums viņam nav īsti atbilstošs.

Austrālietim atradās aizbildņi: britu transseksuāļu tiesību organizācija The Gender Trust viņa stāstu popularizēja, uzsverot, ka Norijs tāds nav viens - pēc viņu vārdiem, uz visiem laikiem atteikties no jebkāda dzimuma sapņo daudzi.

Arī ārsti apstiprināja, ka šo cilvēku nevar klasificēt ne kā vīrieti, ne kā sievieti, un šī gada aprīlī, kad Norijam jau bija 53 gadi, viņam tika izsniegti atbilstoši dokumenti.

"Tas ir apbrīnojami - apzināties, ka esmu pirmais cilvēks pasaulē, kas saņēmis šādu dokumentu. Bet es zinu, ka tādu vēl būs daudz," medijiem lepni stāstījis Norijs.

Tiesa, šī procedūra nav nemaz tik vienkārša - ikvienam bezdzimuma cilvēkam šis fakts ir oficiāli jāapstiprina medicīniskajās pārbaudēs. Kā uzskata Austrālijas varas iestādes, tas gan no nepatikšanās atbrīvos cilvēkus, kuru ārējais izskats neatbilst pases datiem.

Līdz ar to Norija gadījums kļuvis par vēl vienu paradigmas laušanu dzimumu identitātes jautājumos, bet Austrālija kļuvusi par pirmo valsti, kurā not-specified dzimums oficiāli tiek fiksēts arī personas dokumentos.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!