Foto: Privātais arhīvs

Oktobra izskaņā pastiprinātu ievērību izpelnījās latviešu hiphopa dejotāja Baiba Klints (attēlā), kuras deju video jau kļuvis par interneta sensāciju. Sarunā ar DELFI Izklaide talantīgā meitene stāsta, ka, pateicoties sižetam, viņas prasmes atzinīgi novērtējuši tādi pasaules šovbiznesā pazīstami ļaudis kā reperis Eminems, popdziedātāja Kristīna Miliana un daudzi citi.

"Šis video "bums" ir palielinājis piedāvājumu skaitu pasniegt meistarklases ārzemēs - Itālijā, Šveicē, Austrijā, Spānijā, Čehijā un arī Vācijā. Protams, arī atsauksmes sociālajos tīklos Instagram un Facebook ir glaimojošas, pieaudzis apmeklētāju skaits arī YouTube kanālā (ar Baibas kanālu iespējams iepazīties šeit). Arī iekļūšana Latvijas medijos ir diezgan patīkams pavērsiens.

Šo video savos sociālajos tīklos un blogos uzslavējis arī mūziķis Fat Joe, reperis Eminems, dziedātāja Kristīna Miliana, aktieris un komiķis Marlons Vaijans un reperis Tyga.

Šī aktivitāšu virkne man tiešām bija negaidīts pavērsiens. Skatījumi turpina augt, un nākotnē, iespējams, vēl kādi citi šovbiznesa "grandi" arī padalīsies ar šo video, sarunā ar DELFI Izklaide par saviem panākumiem stāsta Baiba.

Meitene hiphopa dejām pievērsusies aptuveni 12 gadu vecumā. Pirms tam viņa izmēģinājusi ritmikas pulciņu, tenisu, peldēšanu un pat basketbolu. Kā stāsta Baiba, viņa tiešām ticējusi, ka kādu dienu kļūs par basketbolisti, taču vēlāk sapratusi, ka šīs visas bijušas īslaicīgas aizraušanās.

Vēlāk viņa izmēģinājusi spēkus modernajās un sporta dejās. Nodarbībās Baiba sapratusi, ka mūzika un kustība ir viņas sirdslieta, taču gribējies pamēģināt citu deju stilu.

"Kad man bija 12 gadi, mana labākā draudzene "aizvilka" mani līdzi uz hiphopa deju nodarbību, jo negribēja iet viena. Tā bija diena, kad aizsākās manas deju gaitas. Deja kļuva par manu aizraušanos, bet laika gaitā - par karjeru un dzīvesstilu.

Ar deju kolēģēm izveidojām savu deju studiju Most Wanted, kas guva atzinību un popularitāti, uzstājoties pasākumos, sadarbojoties ar mūziķiem un piedaloties sacensībās. Hiphopa dejas aptver sevī ļoti daudz un dažādu stilu variācijau, līdz ar to nav noteiktu rāmju, ir daudz vaļas brīvībai, savam radošumam un ķermeņa kustībai," atklāj Baiba, piebilstot, ka viņa burtiski iemīlējusies šajā deju stilā.

Par interneta sensāciju kļuvušās latviešu dejotājas sasniegumi ir visnotaļ ievērojami, taču viņa par tiem izsakās piesardzīgi, apgalvojot, ka deju pasaule ir tik strauja un dinamiska, ka laika gaitā panākumu nozīmīgums mainās un latiņa tiek celta arvien augstāk.

"Kad sāku nodarboties ar dejām un piedalīties sacensībās, biju Latvijas čempione pāris gadus pēc kārtas, kas priekš manis bija liels sasniegums, bet kopš tiem laikiem sasniegumu latiņa ir tikai augusi.

Liels pagrieziena punkts manā karjerā bija Losandželosas brauciens 2014. gadā, kad uzstājos kopā ar vienu no pasaulē atzītākajām horeogrāfu grupām MOS Wanted Crew vienā no pasaules apmeklētākajiem un prestižākajiem deju pasākumiem - World Of Dance LA Final. Sajūtas bija neaprakstāmas.

Esmu filmējusies tādu atzītu horeogrāfu videoklipos kā Megan Batoon, Lando Wilkins, Jun Quemado, Di Moon Zhang, kā arī Will Da Beast - Tribute to Michael Jackson "Carnival" priekšnesumā. Protams "nedejotājiem" šie vārdi neko neizteiks, bet deju pasaulē šie ir atzīti un savu godu izpelnījušies mākslinieki.

Meistarklašu pasniegšana tādās pasaules līmeņa nometnēs kā Fair Play Dance Camp Polijā, iDance Camp Itālijā, World Wide Dance Camp Krievijā un šovasar arī pasaules prestižākajā nometnē Urban Dance Camp Vācijā ir manas karjeras augstākie sasniegumi.

Pārstāvu ASV meiteņu komandu Nailcuttahz, kas ir Lando Wilkins izveidota un vadīta grupa, par kuru jūs vēl dzirdēsiet. Būt šajā pasaules līmeņa deju industrijā un apjaust, ka esmu no Latvijas - sajūtas ir glaimojošas," stāsta Baiba.

Dejotāja jau vairākus mēnešus mitinās Minhenē. Kā atklāj Baiba, Vācijā deju tirgus ir plašāks un spēcīgāks. Viņa pasniedz meistarklases ne tikai valstī, kurā šobrīd dzīvo, bet arī Šveicē un Austrijā. Ikdienā viņa trenējas ar ļoti augsta līmeņa hiphopa dejotājiem. Tāpat meitene filmē dažādus video, ko publicēt savos sociālajos tīklos, lai viņa būtu apritē.

Arī nākotnes plāni Baibai ir skaidri - viņa vēlas nest savas dzimtenes vārdu pasaulē un pierādīt, ka arī tik mazā valstī kā Latvija dzīvo talantīgi cilvēki. Dejošana ir Baibas prioritāte, un, lai gan karjeras dēļ viņai nācies atteikties no izklaidēm, atpūtas un brīvā laika, ko pavadīt ar draugiem un radiniekiem, viņa neko nenožēlo, jo smagais darbs ir atmaksājies.

"Gribu atstāt paliekošu zīmi aiz sevis - Baiba Klints. Bet esmu atvērta visām iespējām, kas nāk man ceļā, jo ticu, ka tās paver durvis uz jauniem sasniegumiem, jauniem kontaktiem, kas noderēs nākotnē. Bet jāsaka godīgi, ka neredzu sevi vairs dzīvojam Latvijā, jo deju tirgus ir pārāk mazs un iespējas attīstīties ir ierobežotas. Tādēļ cenšos attīstīties ārzemēs, un līdz šim tas lieliski izdevies.

Redzēsim, kā viss pavērsīsies turpmāk. Bet, protams, ik pa laikam, kad iegriežos Latvijā, ir prieks pasniegt klases un dejot kopā ar cilvēkiem, draugiem, dejotājiem, ar kuriem aizsākās manas deju gaitas. Novērtēju visus, kuri mani ir atbalstījuši jau no pirmsākumiem," stāsta hiphopa dejotāja.

Paralēli dejošanai Baiba savulaik izglītojusies Latvijas Kultūras koledžā. Arī meitenes izvēlētā specialitāte bijusi saistīta ar deju. Tāpat viņa jau kopš pilngadības sasniegšanas spējusi pati par sevi parūpēties.

"Nav noslēpums, ka esmu zaudējusi abus savus vecākus. Esmu neatkarīga un pati uz savām kājām kopš 18 gadu vecuma, kas mani ir padarījis par cīnītāju un spēcīga rakstura personību. Tāpat tas ir arī atvieglojis ilgtermiņa atrašanos prom no mājām, jo ģimenes faktors izpaliek, bet noteikti esmu aplaimota ar mīlošiem radiniekiem un uzticamiem draugiem, kurus vienmēr priecājos satikt un pavadīt laiku, uzturoties Latvijā.

Dejošana ir mana dzīve. Fokusējos uz to par visiem 100%. Kā sacīt jāsaka, turos pie plāna A, jo, ja būs plāns B, tas novērsīs uzmanību no plāna A.

Esmu ieguvusi diplomu sabiedrisko attiecību profesijā, kā arī pabeigusi Latvijas Kultūras koledžu Mūsdienu deju specialitātē. Bet laimīgā kārtā varu sevi uzturēt ar dejošanu. Un kas var būt labāks, ja tava aizraušanās, nodarbe, passion ir tavs darbs. Nevaru sūdzēties. Dzīve ir brīnišķīga!" noslēgumā piebilst Baiba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!