Foto: DELFI

Nokūstot sniegam un parādoties pirmajām pavasara vēsmām, ielas sāk piepildīt riteņbraucēji. Arī modīgās Latvijas dāmas Agnese Kleina un Ketija Šēnberga (attēlā) izbauda pavasari, minot savu velosipēdu pedāļus, un dod padomus riteņbraucējiem, kā velo sezonu padarīt drošu un stilīgu.

Tehniskā kārtība. Atklājot riteņu sezonu, vispirms vajadzētu parūpēties par savu velosipēdu tehnisko kārtību. Agnese savu velosipēdu sezonai sagatavojusi Piena Velo darbnīcā, savukārt Ketija savu vella pēdu uz apkopi vedīs un uzfrišinās tuvāko dienu laikā.

"Noteikti jāpārbauda, vai riepas pienācīgi uzpumpētas un vai bremzes darbojas kā nākas. Jāpārliecinās, ka visi atstarotāji ir īstajās vietās Es savu velosipēdu uzfrišinu pie draugiem Miit Coffee, taču Rīgā ir ļoti daudz vietu, kur aizvest savu braucamo uz apskati," DELFI Izklaide stāsta Ketija.

Drošība. Abas stilīgās sievietes atzīst, ka drošība uz ceļa ir ļoti svarīga. Gan Agnese, gan Ketija, abas iesaka uzmanīties no automašīnām un gājējiem, respektējot arī citus satiksmes dalībniekus. Ketija iesaka parūpēties par drošību arī nakts stundās, neaizmirstot par atstarotājiem un gaismiņām, lai velobraucējs ir pamanāms arī diennakts tumšajā laikā.

Lai gan autobraucēju un kājāmgājēju kultūra pret velosipēdistiem ir augusi, tomēr jābūt uzmanīgiem. Agnese, piemēram, pārvietojas tikai pa veloceliņiem.

"Katram pašam jāparūpējas par savu drošību. Kurš cits tevi sargās, ja ne pats? Ar riteni pārvietojos ļoti bieži, taču es izvairos no ceļa braucamās daļas, tādēļ pārvietojos tikai pa ietvi vai veloceliņu," saka Agnese.

Apģērbs. Abas sievietes uzskata, ka galvenais, lai apģērbs ir ērts un gaumīgs, savukārt Agnese nekad nevilktu mini svārkus, pārvietojoties ar velosipēdu.

"Braucot ar velosipēdu, mēdzu uzvilkt arī svārkus un augstpapēžu kurpes. Protams, galvenais, lai cilvēks jūtas ērti un var braucienu izbaudīt. Vienmēr jau ir iespējams arī pieskaņot apģērbu savam ritenim, piemēram, aksesuārus. Noteikti jāpadomā arī par to, ka var sākties lietus, un jāparūpējas par lietusmēteli. Ļoti praktiski, ka ritenim ir groziņš - tad tajā var paņemt līdzi, piemēram, maiņas apavus. Es šajā sezonā vēlētos arī pieradināt savu sunīti braukt groziņā," stāsta Ketija.

Maršruts. Agnese rīdziniekiem neiesaka braukt pa Čaka ielu un Brīvības ielu - labāk izvēlēties Valdemāra ielu un Skolas ielas veloceliņu, kuru abas sievietes atzina par labu esam, savukārt Ketijai patīk arī celiņš, kurš ved uz Mežaparku.

"Pēdējo gadu laikā velo celiņu skaits ir pieaudzis, un tas ļoti priecē. Ceru, ka nākotnē tiks veidoti jauni celiņi un uzlaboti jau esošie," cerīgi saka Ketija.

Abas stilīgās dāmas 5. maijā dosies Tvīda braucienā, kurš aicina brauciena dalībniekus tērpties retro stilā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!