Foto: AP/AFP/Scanpix/LETA
"Pat grandžs (grunge – mūzikas stils) jau ir vēsture," – ar šādiem vārdiem ASV Valsts arheoloģijas un kultūras mantojuma saglabāšanas departaments jūlijā "Facebook" vietnē paziņoja par grupas "Nirvana" līdera Kurta Kobeina bērnības mājas iekļaušanu mantojuma statusā.

Leģendārā mūziķa Kurta Kobeina bērnības māja Aberdīnā, Vašingtonas štatā, atzīta par kultūras mantojuma vietu. Visticamāk, 140 kvadrātmetru namiņā jau drīz tiks atvērts muzejs, vēsta "New York Post". Māja ir iekļauta kultūrvēsturisko ēku reģistrā, vienlaikus noteikumi neļauj tur izveidot oficiālu muzeju, tāpēc tās jaunais saimnieks rīkos privātas – turklāt bezmaksas – ekskursijas nelielām interesentu grupiņām.

Kobeins šajā namā dzīvoja laika posmā no 1968. līdz 1984. gadam. Tieši šeit viņš apguva ģitārspēli un attīstīja savu kaislību uz mūziku. 1923. gadā celtajā mājā viņš dzīvoka kopā ar ģimeni – vecākiem un māsu.

2018. gadā "Nirvana" fans Lī Bekons ar savu sievu šo namu iegādājās no Kobeina ģimenes par 225 tūkstošiem ASV dolāru. Bekona ieceri par muzeju šajā ēkā atbalsta arī Kobeina māsa Kima Kobeina, kura palīdz tajā atjaunot vēsturisko vidi. Nams ir atjaunots, vienlaikus saglabājot iekštelpas maksimāli pietuvinātas tam, kādas tās bija Kobeina bērnībā. Istabās jūtama septiņdesmito gadu stilistika, bet sienas rotā gan vairākas Kobeina ģitāras, gan citi elementi, kas godina viņa piemiņu.

Pie mājas paredzēts uzstādīt arī piemiņas plāksni. Jaunais īpašnieks Bekons stāsta: "Tā būs paredzēta cilvēkiem no nākotnes. Kādam, kurš pēc 20 gadiem sagribēs iepazīties ar Kurtu. Šo māju veidojam cilvēkiem, kuri neko nezinās par viņu un par viņa darbiem". Bekons ieplānojis jau nākamā gada pavasarī uzņemt pirmos ekskursantus.

"Nirvana" līderis Kobeins piedzima Aberdīnā 1967. gadā, bet dzīve viņu aizveda uz Sietlu. Mūziķa dzīve aprāvās 1994. gadā, kad Kobeins izdarīja pašnāvību nošaujoties. Viņš bija 27 gadus vecs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!