Foto: Privātais arhīvs

Kamēr tādas slavenības kā ballīšu zvēri un selfiju karalienes sociālajos tīklos uzmirdz un pazūd, ir kāda dāma, kura jau gadiem saglabā popularitāti pašmāju interneta vidē. Tā ir Laila Trektere jeb Vaitupe (attēlā), kura absolūti nesavtīgi turpina dalīties ar foto receptēm, pulcējot rekordlielu skaitu interesentu portālā Draugiem.

Rosīgās kulināres, kuru Draugiem lietotāji atpazīst kā Lailu ex Vaitupi, popularitātes stāsts sākās 2011. gada februārī. "Ievēroju, ka arvien vairāk sievietes liek draugos bildes ar kārdinošiem ēdieniem, kurus pašas pagatavojušas.

Taču kad cilvēki komentāros lūdz padalīties ar recepti, bilžu autores atbild noraidoši. Laikam baidās, ka tas varētu būt apdraudējums viņu biznesam. Izlēmu, ka man nav žēl - es dalīšos ar citiem visā," sarunā ar DELFI Izklaide sava stāsta sākumu atklāj Laila.

Toreiz, pirms gandrīz četriem gadiem, viņa pat iedomāties nav varējusi, cik vērienīgi tas viss izvērtīsies. Laila sākusi ar itāļu fokačas receptes publicēšanu šauram draugu lokam, ilustrējot gatavošanas procesu ar bildēm. Draugu un paziņu atzinība bijusi tik liela, ka Laila sapratusi - jāturpina.

"Man bija "āķis lūpā". Jau pašā sākumā izlēmu - ja jau reiz lieku receptes, tad tikai tādas, kuras ir manas un manas ģimenes krājumā. Pati gatavoju, pati fotografēju. Kad sāku likt receptes, man bija kādi 120 draugi.

Paziņas mudināja likt receptes tā, lai tās redzētu arī citi. Līdz 2012. gada sākumā saņēmu vēsti, ka manas galerijas bijušas gada laikā skatītākās visā portālā. Tad es sapratu - cilvēki tomēr ēd," ar humoru savu stāstu atklāj populārā recepšu autore.

Pēc šiem panākumiem Lailu uzmeklējusi izdevniecība, un izdota viņas pavārgrāmata. Pa tās tapšanas laiku bijušas gatavas receptes jau otrajai grāmatai, un drīz vien tapusi arī tā. "Pēc otrās grāmatas iznākšanas pateicu vīram - pietiks ākstīties! Tomēr esmu sieva gados - laiks pielikt punktu," atceras kārdinošo ēdienu autore.

Taču izstāties no spēles vairs nav bijis iespējams. Lailas recepšu fani sākuši jautāt sievietei, kas noticis - kāpēc vairs netiek publicētas jaunas galerijas? Tā nu Laila sapratusi, ka atpakaļceļa nav, un atgriezusies pie hobija.

Nu jau Lailai Draugos ir vairāk kā 7000 fanu, un nepilnu četru gadu laikā tapušas vairāk kā 1000 fotoreceptes. Nesen viņa sākusi iekarot arī Facebook, pulcējot fanus arī tur. Pavārmākslas mīļotāja gan uzsver, ka uz jauna velosipēda izgudrošanu nepretendē - iespējams, lasītājs kādā receptē saskatīs līdzību ar jau zināmu gardumu.

Taču tā, ka Laila atvērtu pavārgrāmatu un gatavotu visu pēc kārtas, noteikti nav. Visas idejas ir no ģimenes krājumiem vai Lailas versijas par jau zināmiem gardumiem. Gatavošanas entuziaste smejas, ka nu viņas vīrs pat nevarot nosaukt ēdienu, kuru viņa nevarētu pagatavot.

Novembra sākumā Laila izaicinājusi pati sevi un ķērusies pie mēģinājumiem izcept īstu lauku torti. "Tagad man ir arī sava tortes recepte. Viss, kas redzams manās foto receptēs, nonāk ikdienas pusdienu galdā. Netaisu jau kvantumiem - visu gatavoju nelielās porcijās," par aizraušanos stāsta Laila.

Vislielākais ieguvums no šādas darbošanās esot gandarījums par to, ka izdevies iedvesmot sekotāju tūkstošus virtuves darbiem. Lailu priecē fakts, ka arvien kuplāks skaits Latvijas iedzīvotāju sāk gatavot mājās.

Laila nekad neliedz arī kulināros padomus saviem sekotājiem. Kopā ar sekotājiem viņa mēģina saprast, kur gatavotājs kļūdījies, ja pēc viņas foto receptes ēdiens nav izdevies tāds, kā iecerēts.

"Jūs jautāsiet - kāda jēga? Bet es varu atbildēt, ka tad jau dzīvot vispār nav jēga," smaida populārā recepšu autore. Ikdienā viņa strādā nekustamo īpašumu sfērā - ar kulināriju pilnībā nesaistītā specialitātē, bet gatavošanu sauc par savu hobiju.

"Brīžos kad jūtos slikti, ieeju virtuvē un aizmirstu visu. Ēst gatavošana ir mans hobijs numur viens," tā Laila.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!