Foto: DELFI
Tuvojoties pavasarim, arvien vairāk rūpējamies par savu fizisko formu, palielinot ne tikai fizisko slodzi, bet arī ieviešot jaunus paradumus savā ikdienas uzturā. Īpašu paleo jeb tā dēvēto "alu cilvēka diētu", kas ne tikai ļauj zaudēt liekos kilogramus, bet arī uzlabo organisma kopējo pašsajūtu, veicinot vielmaiņu, ievēro arī dziedātāja LieneCandy (attēlā).

Diētas pamatprincipi ir aizgūti no paleolīta laikmeta cilvēka uztura īpatnībām, kad pārtikā tika lietotas dabas veltes, ko var savākt vai nomedīt paša spēkiem, kā arī mājsaimniecībā iegūstamie produkti.

"Paleodiētu uzsāku pirms trim nedēļām un, ievērojot šo shēmu, esmu iemācījusies pagatavot dažādus garšīgus ēdienus, kā arī ēdot divas līdz trīs reizes dienā, esmu zaudējusi četrus kilogramu svara.

Arī mana āda ir kļuvusi daudz veselīgāka, kā arī es pati jūtos daudz labāk," sarunā ar DELFI Izklaide diētas priekšrocības skaidro LieneCandy. Raksturojot diētas īpatnības, dziedātāja dalās arī tās pamatprincipos.

"Atļauto ēdienu sarakstā ir visi dārzeņi, izņemot kartupeļus. Tāpat var ēst arī gandrīz visus augļus ar vienu priekšnoteikumu - ne vairāk kā trīs reizes dienā. Bet, ja diētas mērķis ir svara zaudēšana, tad augļus iesaku neēst vispār, jo tajos ir pārāk daudz cukura. 

Uzturā drīkst lietot arī jebkādu gaļu, kā arī jūras veltes un zivis. Savukārt no eļļām visieteicamākā ir kokosriekstu eļļa, bet drīkst izmantot arī olīveļļu, riekstu eļļu un sviestu. Tāpat var ēst mandeles, lazdu riekstus, valriekstus un Indijas riekstus un ķirbju un saulespuķu sēklas," atklāj dziedātāja. 

"Aizliegti ir piena produkti, tai skaitā arī siers, jogurts, paniņas un kefīrs. No savas ēdienkartes arī pilnībā jāizslēdz sodas dzērieni - fanta, kola un citi.

Ievērojot diētu, nedrīkst dzert arī svaigi spiestas augļu sulas, jo, izspiežot sulu no augļa, mēs vajadzīgo izmetam ārā - tās ir miziņas, kuras regulē cukura daudzumu. Tādējādi mēs, izspiežot svaigu sulu, patiesībā dzeram tīru cukuru.

Aizliegti ir arī graudaugi un miltu ēdieni, un, protams, visa veida maize. Zināšanai - tā sauktās veselīgās graudaugu maizes patiesībā ir vēl neveselīgākas par parastu melno vai balto maizi.

Šie ēdieni ir ļoti kaitīgi organismam, jo nepārstrādājas un piedevām uzsūc sevī visus vitamīnus. Tāpat jāaizmirst arī par griķiem, rīsiem un pupiņām.

Protams, aizliegtas ir ātrās uzkodas, kečups, kura vietā iesaku lietot tomātu pastu, alkohols, cepumi un saldumi. Pa retam drīkst lietot medu," skaidro LieneCandy.

"Apkopojot diētas principus, var secināt, ka uzturā nedrīkst lietot ēdienus, kuri veido pārāk lielu cukura daudzumu organismā. Toties cilvēks var ēst gaļu, zivis un dārzeņus, cik vien uziet, un nepaliks resns. Tas, kas rada lieko svaru, ir miltu izstrādājumi, liekās taukvielas un rafinētā sāls un cukurs," rezumē dziedātāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!