Foto: Privātais arhīvs

Liepāja citu pašvaldību vidū izcēlusies ar savdabīgu "gājienu" – sestdienas rītā Liepājas "Facebook" kontā parādījās deja, kas gan nebija pašreiz tik aktuālais "Jerusalema" trakums. Tādējādi Liepāja pārtraukusi to pašvaldību ķēdi, kuras piedalījās šajā dejas izaicinājumā. Pašvaldība arī paskaidro, kāpēc.

Jau kopš septembra vidus daudzviet Latvijā cilvēki pulcējas pasaules mēroga izaicinājuma trakumā, proti, kopīgi izdejojot slaveno "Jerusalema" deju.

Sākot ar Dobeli, turpinājumā dejas izaicinājumā metās Jelgava, Salaspils, Jūrmala, Valmiera, Ogre, Cēsis, Tukums, Bauska, Ventspils un citas pilsētas, novadi un pagasti. Savu "Jerusalemu" izdejoja arī Rīgas lidostas kolektīvs, Stradiņa slimnīcas personāls un daudzi citi.

Kad izaicinājums uzdejot un dejas video ievietot sociālajos tīklos sasniedza Liepāju, kurzemnieki izdomāja šo "Jeruzalemes vājprātu" apturēt.

Liepājas feisbuka kontā pausts: "Paldies Ventspils un Cēsu pilsētām par izaicinājumu, mēs to pieņemam. Jeruzaleme ir jauka pilsēta, bet mūsu mājas ir Latvija un Liepāja. Mums ir pašiem savas, bagātas un varenas kultūras tradīcijas, tādēļ aicinām sajust prieku un pozitīvu kopā būšanu, izdejojot mūsu pašu dziesmas un dejas," pauž Liepāja un piedāvā Liepājas Universitātes tautas deju kolektīva "Banga" priekšnesumu Raimonda Tigula mūzikas skaņās.

Pašvaldības feisbuka kontā arī argumentēts, kāpēc Liepāja nepiekrita "Jerusalema" izaicinājumam. Tas saistīts ar dziesmas vēstījumu, kas izskan zulu valodā un tāpēc vairumam nav skaidrs. "Mēs tiešām negribam un nevaram aicināt cilvēkus vienoties dejā, kuras vārdi aicina "nepalikt šeit, te nav manas mājas, te nav mana vieta, te nav mana karaļvalsts, glāb mani, neatstāj mani šeit"." Oriģinālās dziesmas pamatdoma ir tieši tāda.

Jau vēstīts, ka "Jerusalema" bums sākās līdz ar Dienvidāfrikas dīdžeja Master KG dziesmu, kas šovasar kļuva īpaši populāra visā pasaulē. Draugu pulciņš no Angolas to izdejoja, video kļuva neticami populārs, iedvesmojot arī citus darīt tāpat. Dejošanas cienītāji metās grupveidā izpildīt vienkāršus soļus šīs dziesmas ritmos, kas pamazām pārņēma pasauli.

Lūk, kā tas notika dažādās vietās Latvijā:
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!