Foto: Privātais arhīvs

Jautājumi, kas skar marihuānas legalizāciju Latvijā, ir viens no strīdus āboliem dažādu viedokļu līderu starpā. Viens no kaislīgākajiem pagaidām aizliegtās vielas atbalstītājiem, kurš arī pats publiski dalījies iespaidos par marihuānas ietekmi uz savu organismu, ir Jurģis Liepnieks (attēlā).

Tomēr, neraugoties uz pausto atbalstu marihuānas legalizācijai, Liepnieks pēdējā laikā ir aizdomājies par krimināli sodāma biznesa veicināšanu, ko rada aizliegtās vielas lietošana, kā arī ieņem krasi pretēju nostāju gadījumos, kad marihuānu smēķē jaunieši.

"Cilvēcei jau kopš tās pirmsākumiem ir piemitusi vēlme apreibināties izklaides un atpūtas nolūkos. Šī tendence vērojama jau kopš seniem laikiem un pastāvēs arī turpmāk.

Protams, neņemos teikt, ka visiem būtu jābūt simtprocentīgiem atturībniekiem, bet uzskatu, ka ikvienas apreibinošas vielas lietošanai jāpieiet ar prātu," sarunā ar DELFI Izklaide savos uzskatos dalās bijušais polittehnologs un nu jau žurnāla Playboy galvenais redaktors.

"Jebkādu apreibinošu vielu lietošana ir kaut kas, pret ko jāizturas ar ļoti lielu piesardzību, un vēlos uzsvērt, ka tas attiecas arī uz alkoholu.

Es gribētu visiem likt pie sirds, ka ikvienas apreibinošas vielas, vai tas būtu alkohols vai narkotikas, lietošana nesaprātīgos daudzumos un ilgtermiņā cilvēkus novedīs pie retāka seksa, sliktākas veselības un mazāk prieka viņa dzīvē.

Par to vēlos brīdināt gan jaunus, gan vecus," savu nostāju, kas gan nedaudz atšķiras no viņa līdzšinējiem izteikumiem, pauž Liepnieks.

Viņš arī uzsver, ka mūsdienu laikmetam raksturīgā tendence cilvēkiem narkotikas un alkoholu izmēģināt jau ļoti agrā vecumā, tā nereti kļūstot no šīm vielām atkarīgiem jau pusaudža vecumā, ir nepieņemama.

"Ja mana meita pēc pāris gadiem sāktu smēķēt zālīti vai lietot alkoholu, es, visticamāk, pieņemtu stingrus mērus. Pie tam marihuānas lietošana Latvijā vēl aizvien ir likuma pārkāpums. Ja jūs Latvijā smēķējat zālīti, tad, visticamāk, kaut kādā veidā atbalstāt krimināli sodāmu biznesu. To nav pareizi darīt, un tas ir jāuzsver.

Tas, ka mēs domājam, ka valsts likumdošanai vajadzētu būt citādai un salīdzinām to ar praksi pārējās valstīs, ir viens. Jāatceras, ka pie mums situācija pagaidām ir atšķirīga," uzsver Liepnieks.

Tāpat Liepnieks nepiekrīt uzskatam, ka marihuānas lietošana varētu veicināt ar māksliniecisko jaunradi saistītus procesus, ko savulaik pauda grupas PeR solists Ralfs Eilands.

"Nepiekrītu uzskatam, ka marihuāna atraisa cilvēka talantu kādā ar mākslu saistītā jomā. Ir mākslinieki, kuri iedvesmai iedzer, ir arī tādi, kas uzsmēķē zālīti, tomēr starp marihuānas lietošanu un lielāku radošumu un mākslinieciskās darbības veicināšanu nav nekādu cēloņsakarību.

Domāju, ka, ja cilvēkam nav talanta, tad arī marihuāna viņam šo talantu nesniegs. Ja cilvēks ir sūdīgs mākslinieks, tad arī paliks sūdīgs mākslinieks, lai cik daudz viņš sapīpētos," nosaka Liepnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!