Foto: AFI
Vasaras brīvlaikā pusaudži ne tikai bauda atpūtu, bet arī lasa grāmatas – lai gan lielākā daļa lasītā noteikti ir no obligātās literatūras saraksta, iespējams, atliek laiks arī citai lasāmvielai. Savus padomus, kā neapjukt plašajā bērniem un pusaudžiem pieejamā grāmatu klāstā, dod bijusī iekšlietu ministre, divu bērnu māte Linda Abu Meri (attēlā).

Visām puiku mammām bijusī politiķe iesaka savām atvasēm iegādāties Džefa Kinnija Grega dienasgrāmatu - tā ir grāmatu sērija, kas vēsta par skolas dzīvi un puiku, kurš cīnās par savu vietu.

"Mans dēls Haralds rudenī sāks mācīties piektajā klasē. Un vēl pirms gada man, ik pa laikam smejoties, bija jāapjautājas, vai viņš vispār prot lasīt, kas bija mūsu ģimenes joks, jo grāmatās, ko pirkām, dēls apskatīja tikai bildes.

Protams, mācību grāmatās uzdoto lasīja un arī obligāto literatūru arī, bet neko lieku. Kad krustmāte uzdāvināja viņam pirmo Grega dienasgrāmatu, viņš to izlasīja vienā vakarā. Ar steigu devos nopirkt nākamās un tagad arī citas grāmatas nav jāpierunā lasīt," par savu pieredzi sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Abu Meri.

Tāpat divu bērnu māmiņa kā labu lasāmvielu iesaka Mērijas Meipsas-Dodžas darbu Sudraba slidas - viņa savām atvasēm to iegādājusies pēc izrādes ar tādu pašu nosaukumu noskatīšanās Latvijas Nacionālajā teātrī.

"Sudraba slidas ir labdabīgs stāsts par pusaudžu attiecībām, manā izpratnē šī grāmata māca draudzēties," vērtē Linda.

Kā veiksmīgu pirkumu Abu Meri min arī Kārenas Greivelas, Nika un Čavas Kastro Grāmatu zēniem, kā Kārenas Greivelas un Dženiferas Greivelas kopīgi tapušo Grāmatu meitenēm.

"Abas nopirku saviem jauniešiem, lai pašai nav jāatbild uz jautājumiem, uz kuriem pēkšņi man varētu nebūt atbildes. Mēs daudz runājam un viņi daudz jautā, bet brīžiem es no viņu jautājumiem apjūku. Un uz šīm abām rakstīts - viss, ko tu kautrējies vaicāt, bet kas tev jāzina," iesaka bijusī ministre.

Protams, starp viņas rekomendētajām grāmatām ir arī klasika - kā īpašu grāmatu Haralda un Helēnas mamma min Astrīdas Lingrēnes lielisko stāstu Brāļi Lauvassirdis, kas jau gadiem ilgi ir obligātās literatūras sarakstos.

" Arī manā bērnībā tā bija obligātās literatūras sarakstā, tāpēc man ir mīļas atmiņas par to, kā savā bērnībā to lasīju un iztēlojos visu, kas tur aprakstīts," atzīst Abu Meri kundze.

Kā veiksmīgu izglītojošas un izklaidējošas literatūras apvienojumu bijusī ministre min latviešu tautas teikas

"Par tām var parunāt, ja brauc ekskursijā pa Latviju. Apskatīties pilis, ezerus, salas, baznīcas, par kurām tajās stāstīts. Un pārrunāt, kurš kurai teikai tic," savas ģimenes ieradumos dalās Linda Abu Meri, bet viņas meita Helēna vienaudžiem rekomendē izlasīt Džona Grogena grāmatu Mārlijs un es, kas atgādina par cilvēka un suņa patieso mīlestību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!