Foto: LETA

Viens no šī brīža karstākajiem un apspriestākajiem tematiem Latvijā ir bēgļi, un īpaši lielu sašutumu un aizvainojumu sociālajā tīklā Facebook šonedēļ paudusi bijusī iekšlietu ministre Linda Abu Meri (attēlā), kuru aizskāris kāds provokatīvs attēls.

Mikroblogošanas vietnē Twitter jūnija izskaņā izveidots konts @IMIGRANTI_STOP, kurā vairāku nedēļu garumā pausta ļoti naidīga attieksme pret valdības lēmumu Latvijā uzņemt bēgļus. Bijušo iekšlietu ministri īpaši aizvainojis attēls, kurš augusta sākumā publicēts šajā profilā.

Anonīmie konta uzturētāji padalījušies ar stilizēta pieclatnieka attēlu, kurā tautu meita atainota kā melnādaina sieviete. Ja ar to vēl nebūtu gana, bilde papildināta ar tekstu "Milda Aminata Ejugbo". Šis foto pamatīgi sadusmojis Abu Meri kundzi.

"Šodien redzētais twiterī beidzot mani sadusmoja pa īstam. Un, ja vien es atrastu tos, kuri, slēpjoties zem anonīma nosaukuma, ķengā citus, droši vien nepakautrētos iepļaukāt. Nav ne bail, ne kauns par šādu vēlmi.

Twiterī bija ievietota mūsu pieclatnieka bilde ar tumšādainu meiteni Mildas vietā, nosaukta Milda Aminata Ejugbo. Ne jau lai izrādītu meitēnam godu. Nepazīstu Aminatu, nezinu viņas mammu, bet zinu, ka meitene ir dzimusi un augusi Latvijā. Nes tās vārdu nu jau pasaulē.

Pēc vecuma varētu būt mana meita. Tāpēc gribas aizstāvēt bērnu, kuru nelieši iepin savās anonīmajās intrigās. Nelieši, kuri, visticamāk, dzīvē nav spējuši sasniegt neko. Pretēji Aminatai, kura savā jaunajā vecumā jau ir sasniegusi gana daudz," savu sašutumu paudusi Linda.

Bijusī iekšlietu ministre savu paziņojumu papildinājusi arī ar ekrānšāviņu, kurā iemūžināts bēdīgi slavenais tvīts. Tiesa, drīz vien Twitter konta uzturētāji savu šedevru izdzēsa, taču dienu vēlāk attēls atkal tika publicēts, taču šoreiz Aminatas vārds aprakstā vairs nefigurēja.


Tāpat Lindu aizvainojuši arī aizskarošie komentāri, kas veltīti viņas vīram Hosamam. Kā savā Facebook profilā paskaidrojusi Linda, viņa atbalsta diskutēšanu, dažādu viedokļu paušanu un argumentēšanu ar vienu noteikumu - ja cilvēki neslēpjas aiz izdomātiem vārdiem.

"Kāpēc šo rakstu? Divas lietas šajās dienās īpaši aizskāra pat mani. Komentāri, kur viens un tas pats cilvēks uzmācīgi rakstīja, ka Hosams pats ir imigrants un tāpēc zina, ko runā.

Ir jābūt absolūti aprobežotam, to rakstot. Ja jau pieejams internets, tad par Hosamu tur informāciju var atrast ikdienu. Un, visticamāk, tas pats žultainais anonīmais nelietis pie pirmajām vēdera sāpēm skries pie Hosama pēc palīdzības. Netraucēs izcelsme. Bet arī ar šo esmu iemācījusies sadzīvot, jo gan es, gan Hosams esam pieauguši cilvēki, kuri spēj sevi aizstāvēt," dusmojusies Linda.

Kā paskaidrojusi bijusī iekšlietu ministre, viņai nav kategoriskas nostājas par to, vai Latvijā vajadzētu uzņemt bēgļus, jo šis lēmums ir jāpieņem valsts vadītājiem. Vienīgais, ko viņa sagaida no politiķiem - skaidrojumu par to, kā notiks bēgļu uzņemšanas un pieņemšanas procedūra.

"Latvieši noteikti sasniegtu daudz vairāk, ja domātu par sevi un savējiem. Atbalstītu viens otru. Nevis vadītu stundas, nodarbojoties ar citu ķengāšanu, anonīmu komentāru rakstīšanu. Priecājos par katru, kurš tāds nav. Par laimi, man dzīvē izdodas satikt tikai tos, kuri kaut ko dara.

Tas ir veids stiprināt Latviju - būt stipram, atklātam un strādāt. Nevis gremdēties ķengās un cerēt, ka tas kaut ko mainīs," rezumējusi Abu Meri kundze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!