Foto: Valsts kanceleja

Francijas prezidents Emanuels Makrons un viņa kundze Brižita noslēguši divu dienu vizīti Latvijā. Pāris prom devies ar skaistu un simbolisku dāvanu no mūsu valsts – diviem zīmola "Ērenpreiss" velosipēdiem.

Slavenā "Gustava Ērenpreisa velosipēdu fabrika" tika izveidota Rīgā 1927. gadā un eksistēja līdz pat Otrajam pasaules karam. Ērenpreisa riteņi – tā bija kvalitātes zīme un lielākais velosipēdu ražotājs Baltijā.

2010. gadā Gustava Ērenpreisa mazmazmazdēls Toms atjaunoja uzņēmuma zaudēto spozmi, un tieši viņa uzņēmuma izgatavotie velosipēdi nonāca Emanuela un Brižitas Makronu rīcībā – kā dāvana no Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita un viņa kundzes Andras.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja Valsts prezidenta padomniece saziņai ar sabiedrību Aiva Rozenberga, dāvana bijusi īpaši izvēlēta, vadoties no vairākiem aspektiem. Pirmkārt, velosipēdi ir Latvijas ražojums – ar dzimtas tradīcijām. Otrkārt, tā sasaucas ar šobrīd Eiropas Savienībā uzņemto kursu ceļā uz zaļāku vidi. Treškārt, arī pats Francijas prezidents ļoti iestājas par klimata jautājumiem un zaļākas vides radīšanu.

Rozenberga teic, ka Makroni par uzdāvinātajiem velosipēdiem pauduši sajūsmu.

Prezidents tika pie modeļa "Gustav Blue" ar hroma-molibdēna rāmi un septiņu pārnesumu rumbu, savukārt Brižita Makrona pa skaisto Franciju brauks ar "Paula Ivory" īpaši dāmām domātu modeli ziloņkaula krāsā. Divritenim ir arī pašu mājās pīts groziņš, ko darinājusi Tutānu ģimene no Smārdes pagasta.
Foto: Valsts kanceleja

Francijas pirmais pāris savukārt uzdāvināja Levitu pārim izsmalcinātu vīnu kolekciju un porcelāna trauku. Prezidenta atsauksmes par vērtīgo dāvanu vēl nav gūtas, portālam "Delfi" pauda Rozenberga.

Kā jau vēstīts, Francijas prezidents ar kundzi Latvijā ieradās otrdienas vakarā un pameta to trešdien pēcpusdienā, abiem piedaloties gan politiskās sarunās, gan diskusijās. Trešdien Makroni novietoja ziedus pie Brīvības pieminekļa.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!