Foto: DELFI

Pienākot rudenim, populārais un tautā iemīļotais pavārs Mārtiņš Sirmais (attēlā) ļaudīm iesaka mieloties ar dažādām saknēm un dārzeņiem, kuri raksturīgi šai sezonai. Īpaši ēdienu meistars izceļ topinambūrus, no kuriem iespējams pagatavot gardu krēmzupu.

"Šo krēmzupu ir ļoti vienkārši pagatavot. Vajadzēs topinambūrus, sīpolus, saldo krējumu, lazdu riekstus, sviestu un nedaudz ķirbju eļļas," sarunā ar DELFI Izklaide krēmzupas receptes sastāvdaļas atklāj pavārs.

Sākot gatavot, vispirms jānomazgā topinambūri un jāsagriež šķēlītēs. Arī sīpolus smalki sagriež, savukārt riekstus sadrupina.

"Liekam uz plīts katliņu un izkausējam tajā sviestu, pēc tam pievienojam sīpolus un nedaudz apsautējam. Tad atkal pieliekam sviestu un sīpoliem pievienojam klāt topinambūrus. Ļaujam visam sautēties.

Pēcāk topinambūriem un sīpoliem pievienojam sadrupinātus lazdu riekstus un saldo krējumu un ļaujam visam kādu laiciņu pavārīties," gatavošanas gaitu atklāj Sirmais.

Kad vira kādu laiciņu pavārījusies, tā jāsablenderē viendabīgā masā. Pasniedzot krēmzupu šķīvjos, tai klāt atkal pievieno nedaudz sasmalcinātu lazdu riekstu un pāris pilienu ķirbju eļļas.

"Pie mums ir daudz labas lietas, kuras nav novērtētas. Topinambūri ir viena no tām. Cilvēkiem, arī man, ļoti patīk ceļot, un galva piepildās pilna ar tur redzēto, tāpēc ir forši, ja pēkšņi gadās atcerēties kādu pie mums nepelnīti aizmirstu pārtikas produktu," noslēgumā saka pavārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!