Foto: Privātais arhīvs

"Mēs abas divas nobloķējām, jā. Jo, pateikšu godīgi – tā komunikācija bija tik ļoti dīvaina," intervijā LTV "Panorāmai" karsto influenceru soda skandālu komentē viena no sodu saņēmušajām ietekmētājām Adriana Miglāne.

Dziedātāja LTV "Panorāmai" skaidro, ka joprojām neizprot, par ko Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) viņai uzlicis sodu, jo Miglānes "Instagram" saturu lielākoties veido attēli ar viņas ģimenes dzīvi, savukārt sadarbības viņa dēvē par "bonusiņu", nevis galveno ienākumu avotu. Miglāne pauž neizpratni par viņai piemēroto 1500 eiro sodu, turklāt pārmet PTAC, ka tas nav sazvanījis viņu, jo ierakstītās vēstules sūtītas uz deklarēto adresi, kur viņa ikdienā neuzturas.

Zvanu gaidījusi arī Katrīne Sauliete, kurai par negodīgu komercpraksi interneta vidē piemērots mazāks, proti, 1000 eiro sods. "Panorāmai" viņa teic: "Manu telefona numuru jūs kaut kādā veidā dabūjāt. Viņi kaut kā neiedomājās. Ar visiem citiem sazinās, ar mani ne," saka tīkla mārketinga uzņēmēja.

Viņa uzskata, ka pirms diviem gadiem pieņemtā prasība arī sociālajos tīklos skaidri paziņot par reklāmas un sadarbības vēstījumiem norāda uz to, ka PTAC cilvēkus uzskatot par stulbiem, bet piemērotā soda fakts viņai šķiet smieklīgs.

"Man tas izraisīja smieklus. Jo – vai tiešām? Cilvēki Latvijā nav stulbi. Manuprāt, tā [PTAC] iestāde uzskata, ka cilvēki ir stulbi un nesaprot. Ja man bildē rokā ir kāds produkts un es to produktu aprakstu, cilvēki nav stulbi, viņi saprot, ka tā ir reklāma. Kāpēc man jāraksta "reklāma"," telefonsarunā ar LTV pauž Sauliete.

Sižetā PTAC direktore Baiba Vītoliņa vēlreiz skaidro, ka vēstījumiem, par kuriem satura veidotājs saņēmis atlīdzību vai dāvanu, jābūt norādītiem kā reklāmai. To var izdarīt dažādos veidos, un cilvēkam ir tiesības zināt, ka tas ir apmaksāts pasākums, skaidro Vītoliņa. Viņa arī apliecina, ka ar abām influencerēm PTAC centies komunicēt ilgi pirms sodu piemērošanas, savukārt sodu apmēra noteikšanā vērā ticis ņemts tas, kādus ienākumus no "influencēšanas" guvušas Miglāne un Sauliete.

Tāpat PTAC direktore informēja, ka ar abām sievietēm komunicēts vairākkārt, tostarp "Instagram" vietnē. Taču viena influencere atsekojusi no PTAC konta. Miglāne sižetā pauž, ka šajā vietnē abas ar Saulieti PTAC ir nobloķējušas. Miglāne trešdien savā profilā publiskojusi saraksti ar PTAC, kas notikusi oktobrī.
Foto: Kadrs no video

Baiba Vītoliņa atgādina, ka uz satura veidotājiem sociālajos tīklos attiecas tie paši likumi, kas uz reklāmām televīzijā un radio, taču Miglāne tam nepiekrīt.

Katrīne Sauliete tiešraidē "Instagram"video sola cīnīties par savu taisnību, uzskatot, ka viņai uzliktais sods nav taisnīgs. Sauliete minējusi arī vēršanos Administratīvajā tiesā, kā arī apņēmusies katru dienu sūtīt vēstules PTAC, lai pierādītu savu taisnību. Tiešraidē ceturtdienas vakarā savu gatavību tiesāties apliecināja arī Miglāne; viņa grasās pieprasīt arī kompensāciju par ciešanām. Miglāne skaidro, ka viņai nav iespēju samaksāt 1500 eiro sodu prasītā mēneša laikā.

"Delfi" jau vēstīja, ka PTAC piemērojis naudassodus dziedātājai Miglānei (82 000 sekotāju) un uzņēmējai Katrīnei Saulietei (51 000 sekotāju) par negodīgu komercpraksi, izvietojot materiālus "Instagram" platformā un nenorādot, ka paustais ir reklāmas materiāli. Abas satura veidotājas ir pirmās Latvijā, kurām piemērots sods par paviršu influenceru darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!