Foto: AFP/Scanpix
Lai gan tā ir ārkārtīgi īpatnēja nodarbe, skūpstīties patīk visiem. Saskaņā ar statistiku cilvēks aptuveni divas nedēļas no mūža pavada, saskāries ar cita cilvēka lūpām. Mīlnieki skūpsta viens otru, sportisti skūpsta kausus un medaļas, mūķenes skūpsta krustus, pat bezzobainie kaut kā pamanās tikt galā.

Šajā sakarā portālā DELFI Izklaide ir apkopoti desmit slaveni skūpsti - no prominentiem politiķiem un provokatīviem mūziķiem līdz skūpstiem literatūras un kino klasikā.


Veco komunistu skūpsts uz Berlīnes mūra

Foto: AP/Scanpix

Viens no visu laiku slavenākajiem skūpstiem ilgus gadus atradās uz Berlīnes mūra - tas bija grafiti, kurā attēloti Padomju Savienības un Vācijas Demokrātiskās Republikas līderi Leonīds Brežņevs un Ēriks Honekers.

Šo grafiti uz mūra pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados uzzīmēja krievu mākslinieks Dmitrijs Vrubeļs (attēlā pie sava garadarba), kurš šo brālīgo skūpstu bija nosaucis Господи! Помоги мне выжить среди этой смертной любви (Dievs, palīdzi man izdzīvot starp šo nāvīgo mīlestību).

Viņš iedvesmojās no kādas 1979. gadā uzņemtas fotogrāfijas, kurā abi nopietnie vīri skūpstījās, kad bija satikušies, lai atzīmētu VDR dibināšanas 30. gadadienu.

Ikoniskais grafiti uz Berlīnes mūra fragmenta atradās līdz 2009. gadam, lai gan pats Berlīnes mūris - šis Aukstā kara simbols - krita 1989. gada 9. novembrī.

Dēmoniskā rokgrupa ar romantisko nosaukumu

Foto: Vida Press

Vēl kāds ļoti populārs "skūpsts" slavenā amerikāņu rokgrupa Kiss (reizēm stilizēti dēvēta par KISS), kas dibināta 1973. gadā Ņujorkā uz ne visai veiksmīgās grupas Wicked Lester bāzes.

Iespaidojoties no tādiem mūziķiem kā Eliss Kūpers un The New York Dolls, arī šie jaunieši vēlējās izcelties ne tikai ar mūziku, bet ar saviem iespaidīgajiem vizuālajiem tēliem. Tagad tā ir viena no senākajām rokgrupām, kas nekad nav pārtraukusi darbību, un karjeras laikā pārdoti vairāk nekā 100 miljoni albumu.

Viens no grupas simboliem ir basģitārista Džīna Simonsa garā mēle. Leģenda vēsta, ka mūziķis pēc auto avārijas ir sev transplantējis govs mēli. Tāpat baumo, ka grupas nosaukums nemaz nav "skūpsts", bet gan slepena abreviatūra no dēmoniskām izpausmēm - Knights In Satan's Service vai Kids In Satan's Service.

Popkultūras skūpsts – Madonna un Britnija

Foto: AP/Scanpix

2003. gadā daudzus nenobriedušus prātus satrauca kaislīgs skūpsts starp "popmūzikas karalieni" Madonnu un "popmūzikas princesi" Britniju Spīrsu.

Šādā veidā viņas sabiedrību provocēja MTV Video Music Awards balvu pasniegšanas ceremonijā, kur trijatā kopā ar Kristīnu Agileru izpildīja slaveno Madonnas hitu Like a Virgin.

Dziesmas beigās kaislīgā skūpstā sasūcās Madonna un Britnija, bet pēc tam stafeti pārņēma arī Agilera.

Savukārt vīrieši analogu satraukumu izraisīja 2007. gadā MTV Movie Awards balvu pasniegšanā, kad publiski skūpstījās aktieri Vils Ferels un Saša Barons Koens, pazīstams kā Borats, Bruno un Diktators.

Rodēna darināts skūpsts uz Elles vārtiem

Foto: Publicitātes foto

Leģendārs skūpsts ir arī franču mākslinieka Ogista Rodēna 1886. gadā veidotā skulptūra ar nosaukumu Skūpsts, kas ir daļa no ieejas portāla dekoratīvās mākslas muzejā Parīzē. Šo darbu publika drīz vien nodēvēja par Elles vārtiem, jo tā iedvesmas avots bija Dantes Dievišķās komēdijas pirmā daļa Elle.

Vairāki tēli no Elles vārtiem, piemēram, Domātājs un Skūpsts kļuva par neatkarīgiem darbiem. Skulpturālajā grupā Skūpsts attēloti likteņa vajātie mīlnieki Paolo un Frančeska, kuri par savu mīlestību samaksāja ar dzīvību.

Paolo un Frančeskas tēliem bija vēsturiski prototipi - ap 1275. gadu Gido da Polentas meita Frančeska apprecēja Rimini valdnieku Džiansito Malatestu, kas savukārt uzticēja viņai rūpes par savu jaunāko brāli Paolo. Frančeska un Paolo iemīlējās viens otrā, bet jau pirmā skūpsta laikā Džiansito viņus pieķēra un nodūra.

Skulptūrai Skūpsts ir trīs marmora versijas un daudzas bronzas replikas. Viena no šīm replikām ir arī Latvijā - Valsts mākslas muzejs skulptūru pircis no Finanšu ministrijas Kredīta departamenta 1925. gadā, bet šobrīd darbs apskatāms mākslas muzejā Rīgas birža.

Skūpsts par godu Japānas kapitulācijai karā

Foto: Vida Press

Viens no hrestomātiskajiem skūpstiem uzņemts 1945. gada 14. augustā Ņujorkas Taismkvērā - tajā redzams, kā jūrnieciņš Džordžs Mendosa sagrābis un skūpsta medmāsu Grētu Frīdmanu.

Priecīgo brīdi iemūžināja ebreju fotogrāfs Alfrēds Eizenšteds (1898-1995), un foto vēsturē tas iegājis ar nosaukumu V-J Day in Times Square, jo uzņemts brīdī, kad amerikāņi uzzināja par Japānas kapitulāciju Otrajā pasaules karā.

Tiesa, vēlāk vairāki cilvēki pieteikušies uz "īsto bučotāju" vietu, tā kā oficiāli ir vismaz trīs sievietes, kuras it kā redzamas šajā attēlā, bet vairākās ASV pilsētās par godu uzvarai karā ik gadu notiek skūpstu parāde, kuras laikā cilvēki skūpstās tieši šajā ikoniskajā pozā.

Mīlnieki, kam netraucē ne haoss, ne policija

Foto: AFP/Scanpix

Šī slavenā fotogrāfija tika uzņemta 2011. gada 15. jūnijā Kanādas pilsētā Vankūverā, kad hokeja fani sarīkoja grautiņus sakarā ar viņu komandas Vancouver Canucks zaudējumu Boston Bruins Stenlija kausa finālā.

Pūlis šķaidīja veikalu vitrīnas un māju logus, apgāza un dedzināja automašīnas, bet diviem cilvēkiem tas viss bija pilnīgi vienaldzīgs, jo viņi bija aizņemti viens ar otru.

Gustava Klimta slavenākā glezna 'Skūpsts'

Foto: Publicitātes foto

Austriešu simbolists Gustavs Klimts (1862-1918) radījis daudz slavenu gleznu, bet viena no pašām atpazīstamākajām saucas tieši Skūpsts, un mākslinieks šo "Vīnes jūgendstila klasiku" gleznojis 1907. un 1908. gadā - savā "zelta periodā".

Nav zināms, kas kalpojis par gleznā attēloto cilvēku prototipiem, bet mākslas zinātnieki pieļauj, ka sieviete ir Emīlija Luīze Flēge, kura kā modele izmantota citos Klimta darbos. Šobrīd glezna apskatāma mākslas galerijā Belvederes pilī Vīnē.

Sešgadīga bērna 'seksuālas iekāres' skūpsts

Foto: stock.xchng

1996. gadā sešus gadus vecs pirmklasnieks vārdā Džonatans Prevets no Ziemeļkarolīnas uz vaidziņa nobučoja savu klasesbiedreni, bet šis šķietami nevainīgais skūpsts kļuva par starptautisku sensāciju un, galu galā, arī par amerikāņu politkorektuma uzvaru.

Džonatana buču redzēja viņa skolotāja, kura par notikušo tūlīt ziņoja skolas direktorei Lizai Hornai. Bargā sieviete puisēnu atstādināja no stundām un lika doties mājās, lai pārdomātu savu uzvedību, kas tika klasificēta kā "seksuālā uzmākšanās".

Puisēns, pats to nezinot, bija pārkāpis skolas iekšējos noteikumus, kuros šāda rīcība bija traktēta kā "unwarranted and unwelcome touching of one student by another".

Drīz vien virs zēna mājām riņķoja preses helikopteri, vecāki uzstājās sarunu šovos, viņiem tika piedāvāti 100 000 dolāri par filmas uzņemšanu. Par situāciju diskutēja visos iespējamajos līmeņos un izteicās arī prezidents.

Rezultātā taisnība uzvarēja, un ASV Izglītības departaments pārrakstīja seksuālās uzmākšanās vadlīnijas, saskaņā ar kurām ikvienā federālajā skolā ir jābūt seksuālās uzvedības kodeksam, kas pirmklasniekiem sabučoties neļauj.

Nodevēja skūpsts – Jūda Iskariots

"Ko man nodarījis Hlojas skūpsts? Viņas lūpas ir maigākas par rozēm, mute saldāka par medus kāri, tomēr viņas skūpsts ir sāpīgāks par bites dzeloni.

Ne vienreiz vien esmu skūpstījis kazlēnus, ne vienreiz vien tikko piedzimušus kucēnus un telēnu. Taču šis skūpsts ir pavisam kas cits. Elpoju straujāk, sirds nevaldāmi pukst, dvēsele kūst, tomēr gribu viņu skūpstīt vēlreiz." (Tulkojis Ābrams Feldhūns.)

Šis ir fragments no sengrieķu autora Longa pastorāla romāna Dafnids un Hloja, kurā lasāms viens no pirmajiem skūpstīšanās aprakstiem pasaules literatūras vēsturē, bet tam ir sekojoši neskaitāmi citi, kas kļuvuši par klasiskiem.

Iespējams, pats slavenākais skūpsts literatūras vēsturē ir aprakstīts Bībelē, kad Jēzu Kristu nodeva viņa māceklis Jūda Iskariots. Nav gan īsti skaidrs, kāpēc Jūdam uz atvadām savu skolotāju vajadzēja skūpstīt, un jaunākās hipotēzes liecina, ka tas noticis, lai romieši Jēzu atpazītu.

No pērtiķiem līdz gejiem – slavenākie kino skūpsti

Foto: Publicitātes foto

Pasaules kinematogrāfs jau sen vairs nav iedomājams bez skūpstiem vai vismaz bez seksa, bet tas viss sākās 1896. gadā - tātad jau nākamajā gadā pēc pirmās filmas nodemonstrēšanas kinematogrāfa vēsturē.

The Kiss bija 30 sekundes gara Tomasa Alvas Edisona uzņemta filmiņa, kurā skūpstījās Džonss Raiss un Meja Irvina (attēlā). Ne visai pievilcīgs pāris, taču pēc 30 sekundēm viss jau bija galā.

Līdz pirmajam geju skūpstam gan bija jāgaida ilgi - tas bija redzams 1971. gadā Džona Šlesingera filmā Sunday Bloody Sunday, kad ekrānā skūpstījās aktieri Pīters Finčs un Murejs Heds.

Daudzi skūpsti par slaveniem kļuvuši bez īpašas nozīmes - tikai tāpēc, ka pati filma bijusi ļoti populāra (piemēram, Titāniks vai Vējiem līdzi), bet kino pazīst skūpstus ar pērtiķiem, spokiem un pat zirnekļiem ar galvu uz leju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!