Foto: AP/Scanpix/LETA
Pirmdien, 12. februārī, Nacionālajā portretu galerijā Vašingtonā atklāti divi jauni mākslas darbi – bijušā ASV prezidenta Baraka Obamas un viņa dzīvesbiedres Mišelas Obamas portreti. Pāris šo pasākumu bija pagodinājis ar savu klātbūtni.

Pirmo reizi vēsturē kādu no ASV prezidentiem un viņa kundzi gleznojuši afroamerikāņu mākslinieki. Izdevums "The New York Times" vēsta, ka Obamas portreta autors ir Kehinde Vailijs, savukārt Mišelu iemūžinājusi Eimija Šeralda.

Abi afroamerikāņu mākslinieki ir pazīstami ar darbiem, kuros iemūžināti tumšādaini ļaudis, un fakts, ka tieši viņiem ticis gods gleznot Obamu un viņa kundzi, guvis plašu ievērību. Gan Vailijs, gan Šeralda savos agrākajos mākslas darbos lielu ievērību pievērsuši rasu atšķirībām un politiskiem jautājumiem.

Kā vēsta "BuzzFeed", Obamu pāra portreti reti kuru atstājuši vienaldzīgu. Tie medijos un sociālajos tīklos izpelnījušies ne tikai uzslavas, bet arī nopēlumu, un visvairāk ļaudis satraucis darbs, kurā iemūžināta Mišela.

Daži sociālajos tīklos žēlojušies, ka Obamas dzīvesbiedre portretā nemaz neizskatoties pēc sevis. Savukārt citi dusmojušies, ka mākslas darbi esot pārāk moderni un nereālistiski, bet vēl kāds cits šķendējies, ka Mišelas bildē esot pārāk maz krāsu.

Abi portreti virtuālajā vidē izraisījuši gana karstas diskusijas, bet daži nelabvēļus mudinājuši iepazīties ar mākslinieku agrākajiem darbiem, lai labāk izprastu prezidenta un viņa kundzes portretu būtību un vēstījumu.

Tiek vēstīts, ka Obamu pāris izskatījis vairāk nekā 20 dažādu mākslinieku portfolio, līdz pieņemts lēmums, ka viņus gleznos Vailijs un Šeralda. Prezidenta un viņa kundzes portretu izstādīšana Nacionālajā portretu galerijā ir tradīcija, kurai sekojuši arī iepriekšējie ASV vadītāji.

Jāatzīmē, ka pasākumu kuplā skaitā ar savu klātbūtni bija pagodinājuši ietekmīgi politiķi, mākslas pazinēji un Obamu atbalstītāji. Tāpat arī viesu vidū bija ļaudis no šovbiznesa aprindām, piemēram, aktieris Toms Henkss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!