Foto: Publicitātes foto

Kamēr visā pasaulē aktīvi risinās diskusija par to, cik ētiski ir barot bērniņu ar krūti publiskā vietā, ļoti nepatīkamu situāciju nācies piedzīvot skaistumkaralienei un 11 mēnešus vecā Dominika mammai Sanitai Kubliņai (attēlā) – kamēr gādīgā mamma klusā parka stūrītī barojusi dēliņu, kāds vīrietis, noslēpies aiz koka, paslepus fotografējis intīmo procesu.

Stalkeris siro Purvciema parkā

"Abas ar māsu un bērniem bijām kādā no Purvciema bērnu laukumiem. Bijām tur labu laiku, un beigās, kad bērniņi saniķojās, nolēmām paiet nostāk, lai pabarotu tos ar krūtīm.

Aizgājām nost no citu acīm uz tādu kā pļavu, lai nevienam netraucētu. Pēc brīža šokēta pamanīju, ka aiz koka stāv kāds vīrietis un to visu fotografē," sarunā ar DELFI Izklaidi nepatīkamos notikumus atklāj Sanita.

Meitene sadūšojusies pieiet vīrietim klāt, lai noskaidrotu, kādu iemeslu pēc viņš uzņem šādus attēlus. "Jautāju, kāpēc viņš fotografē bērnus? Viņa atbilde mani šokēja - viņš fotografējot nevis bērnus, bet gan mani," atceras jaunā māmiņa.

Viņa pat paprasījusi vīrietim, lai tas parāda, ko sabildējis - par laimi dīvainais kungs atradies pārāk tālu, lai uzņemtajos attēlos ko varētu saskatīt. Taču situācija tikai apliecina to, cik neaizsargātas patiesībā ir jaunās mammas, kurām negaidītā brīdī nepieciešams apmierināt vienu no sava mazuļa pamatvajadzībām - pabarot viņu.

Saprot gan barotājas, gan garāmgājējus

"Es saprotu gan pārējos, kuri negrib noskatīties, kā sievietes publiski baro bērniņus ar krūti, gan pašas mammas. Kad pati nebiju mamma, man arī likās - vai tad nu nevar pabarot mazuli pirms iešanas ārā no mājas un pēc tam, atbraucot atpakaļ? Tagad es saprotu, ka tas nav iespējams - bērniņš grib ēst tad, kad viņš grib ēst, nevis tad, kad citiem ērtāk.

Labi saprotu arī to, ka ne visās pilsētas vietās iespējams noorganizēt speciālas telpas bērna barošanai. Saprotu gan tos, kam jābaro, gan tos, kam jānoskatās, tāpēc uzskatu, ka galvenais ir būt iecietīgiem vienam pret otru - mammām, barojot bērnus, nesēdēt pašā parka centrā, bet paiet maliņā un piesegties ar kādu šalli, bet apkārtējiem - nepievērst lieku uzmanību barotājām," uzskata jaunā mamma.

Viņa gan spriež, ka Rīgā, par laimi, situācija ir normāla, un dīvaini fotogrāfi un citi lūriķi nav ar krūti barojošo mammu ikdiena.

Galvenais - lai bērns paēdis

Cilvēkiem, kas uz māmiņām, kuras zīda savus lolojumus parkos, kafejnīcās vai citās publiskās vietās, skatās ar neizpratni, Sanita atgādina, ka ne jau par izrādīšanos ir runa, bet gan dabisku bērniņa vajadzību apmierināšanu.

"Barošana ar krūti ir dabisks process, un ne vienmēr, atrodoties pilsētā, ir iespēja atrast vietu, kur uz desmit minūtēm noslēpties, lai pabarotu mazo. Pozitīvi, ka tirdzniecības parkos ir bērnu barošanas istabiņas, bet ne vienmēr tās ir tuvumā.

Pati esmu barojusi mazo parkos, protams, to darot, aizeju nomaļākā vietā un piesedzos ar kādu šalli. Neko nosodāmu tajā nesaskatu.

Man ir tāda situācija, ka es citādāk nemaz nevaru - dēliņš atsakās no jebkāda veida piena maisījumiem un piebarojumiem, bet izvēlas krūts pienu. Jā, ja man būtu tāda iespēja, protams, ērtāk būtu ieiet kādā kafejnīcā, palūgt siltu ūdeni, uztaisīt bērnam maisījumu un mierīgi pabarot ar pudelīti.

Taču tagad, ja man jāizvēlas starp to, vai pabarot savu bērnu, vai turēt viņu badā, lai tikai netraucētu kādam no parka apmeklētājiem, es, protams, izvēlos to, lai mans bērns būtu paēdis," uzskata Kubliņa.

Krūts barošana - līdz gada vecumam

Sanitas Dominikam pašlaik ir 11 mēnešu, un viņa, sekojot ārstu ieteikumiem un faktam, ka tad, kad mazajam ir pusotrs gads, mammai jāatgriežas darbā, izlēmusi mazo, kad tas sasniegs gada vecumu, pamazām atradināt no krūts. Taču viņa nenosoda arī citādi domājošās.

"Nenosodu mammas, kuras, izmēģinājušas piena maisījumus, kad mazulim ir trīs mēneši, atsakās no krūts barošanas un baro ar tiem - labi saprotu, ka tā ir daudz ērtāk, bet, barojot ar krūti, atkrīt iespēja veltīt kādu brīdi sev, aizbraukt ceļojumā, mazo uz laiciņu atstājot vecvecāku pieskatīšanai.

Līdz sešu gadu vecumam barot ar krūti arī ir par traku - ja pēc pusotra gada jāatgriežas darbā, ko tad mamma darīs, ņems bērnu līdzi, lai tas karājas pie krūts?" zelta vidusceļu izvēlas gādīgā jaunā mamma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!