Foto: DELFI

Trešdien, 29. maijā, Latvijā tiks atzīmēta Lasīšanas diena, un, lai grāmatu draugiem atvieglotu lasāmvielas izvēli, savas iecienītākās un iedvesmojošākās grāmatas iesaka producents Juris Millers (attēlā).

Augusts Deglavs - Rīga

Tiešo šo latviešu literatūras "stūrakmeni" šobrīd pārlasu. Atšķirībā no pirmās reizes, kad darbu lasīju pusaudžu gados, šobrīd tajā ieraugu jaunas šķautnes, kas dod plašāku priekšstatu pat Latvijas vēsturē nozīmīgu laika posmu - deviņpadsmitā gadsimta sešdesmitajiem un septiņdesmitajiem gadiem, kad veidojās Rīgas Latviešu biedrība un jauna Rīga - brīva pilsēta, atbrīvojusies no cietokšņa vaļņiem, kā arī notika pirmie Dziesmu svētki.

Šī grāmata pavisam noteikti nav "viegli lasāma lubene" - tas ir darbs, kura lasīšanai ir jāsagatavojas, pretējā gadījumā daudzas Latvijas vēsturē nozīmīgās personas lasītājiem būs tikai burtu savirknējums.

Andris Tiļļa - Tur man tika

Viena no "garšīgākajām" grāmatām, ko pēdējā laikā ir izdevies lasīt. Tā stāsta par zudušajiem Rīgas un Latvijas restorāniem, klubiem, kafejnīcām - gan tiem, kas darbojās cariskās Krievijas, gan brīvvalsts, gan padomju laikā.

Runājot par pēdējām, lasītāji, kuri ir piedzīvojuši šos laikus, var salīdzināt savas un autora atmiņas, vēlreiz izstaigājot nu jau zudušo Rīgas šķautni, kas padarīja pilsētu neatkārtojamu.

Patrīcija Nella Vorena - Skrējējs

Viens no pasaules literatūrā emocionālākajiem romāniem par mīlestību, mērķtiecību, nežēlīgi bezjēdzīgu slepkavību un dzīves situācijām, kuras autore uzbur tik reālistiski, ka, lasot šo romānu, bieži ir jāraud.

Darbs īpaši atausa atmiņā pēc teroristu sprādzieniem Bostonas maratonā, jo arī šajā darbā tiek noslepkavots sportists.

Kristīne Matīsa - Vecās, labās...

Grāmata, kurā apkopota Latvijas kino zelta klasika un tās tapšanas aizkulises, man bija ne tikai aizraujoša lasāmviela, bet arī lielisks uzziņas avots par latviešu kino klasikas 50 spožākajām pērlēm, savulaik veidojot raidījumus Kinokoncerts radio SWH ēterā.

Kristīne ir paveikusi nenovērtējamu darbu arhīva materiālu, kā arī filmu veidotāju un dalībnieku apkopošanā.

Mārtiņš Freimanis - Zālīte truša dvēselei

Dzejas krājums, kuru savulaik ar pašrocīgu novēlējumu man dāvāja Mārtiņš Freimanis. Neesmu liels dzejas cienītājs, taču šajā grāmatā ieskatos pāris reizes gadā, bet visbiežāk drūmos rudens vakaros, kad iekurts kamīns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!