Foto: Publicitātes foto

TV3 raidījuma Saimnieks meklē sievu vadītāja Baiba Sipeniece–Gavare (attēlā) priecājas, ka pašas meita ir liela lasītāja, un iesaka grāmatas, kuras bērniem un jauniešiem palasīt vasaras brīvlaikā tā vietā, lai sēdētu pie datora.

"Man pašai bērnībā ļoti patika visas Astrīdas Lindgrēnas grāmatas, bet īpaši izcelt es vēlētos Brāļus Lauvassirdis un Mēs - Sālsvārnas salas vasarnieki," sarunā ar DELFI Izklaide literatūru brīvlaikam iesaka Sipeniece.

Viņa aicina bērnus iepazīt arī lieliskos pašmāju autoru darbus, piemēram, Vijas Upmales grāmatas un Zentas Ērgles romānus. "No Zentas Ērgles man patīk viss bez izņēmuma - iesaku grāmatas Nosargāt mīlestību, Operācija "Kanna" un Starp mums, meitenēm, runājot.

Man ļoti patika arī Hannas Ožogovskas Siļķes auss, vienīgi, šīsdienas acīm skatoties, var strīdēties par tās vēsturisko fonu - pēckara Poliju," savas bērnības iemīļotās grāmatas iesaka populārā TV seja.

Jau lielākām meitenēm viņa iesaka obligāti izlasīt Kolinas Makkalovas Dziedoņus ērkšķu krūmā, kā arī Lūsijas Modas Montgomerijas grāmatu sēriju par Annu no zaļajiem jumtiem.

Viņa gan atzīst, ka gadījies meitai piedāvāt kaut ko no savas bērnības labākās lasāmvielas, bet meitai tas nav gājis pie sirds - iespējams, uzrunās pēc pāris gadiem. Sipeniece jau ir labi informēta arī par mūsdienu jaunatnes aktuālo literatūru, un pret to viņai nav nekādu iebildumu - prieks, ka bērnam vispār patīk lasīt.

"Prieks, ka meita ir liela lasītāju. Ar lielu prieku izpildu katru viņas pasūtījumu no grāmatu veikala. Pati no katras mēnešalgas nopērku sev vienu vai divas grāmatas. Naudiņa iztērēta lietderīgi, jo zinu, ka grāmatas, ko nopirkšu, lasīs arī radi - šajā ziņā es esmu tāda kā bibliotēka," smejas Sipeniece.

Viņai rindā uz lasīšanu jau stāvot prāva kaudzīte grāmatu. "Lasu izklaidējošu un mazāk izklaidējošu literatūru. Pēdējā laikā labprāt lasu vēsturiskos faktus, grāmatas, kas atspoguļo konkrētu laika posmu. Visiem, kas vēl nav izlasījuši, kaut gan ceru, ka tādu nav, iesaku Valentīnas Freimanes grāmatu Ardievu, Atlantīda!, kas ir viena no spilgtākajām vēstures lieciniecēm," iesaka Sipeniece.

Viņa sevi par lielu lasītāju gan neuzskata, taču cenšas allaž turēt pa ķērienam labu literatūru - pa grāmatai viņai stāv uz naktsskapīša, automašīnā un pie bērna gultiņas.

"Ir grāmatas, kuras ļoti gribētu atkal atrast, bet neizdodas. Tās ir Rutku Tēva Dumpīgā Rīga un Sumpurņu ciems. Esmu izmeklējusies visur, bet diemžēl nav pārizdoto variantu. Visos antikvariātos jau mani zina, jo visur esmu meklējusi šīs grāmatas," stāsta Sipeniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!