Foto: DELFI/Privātais arhīvs
Lai gan kopš "Rīgas balles" Melngalvju namā pagājušas jau vairākas nedēļas, joprojām nerimst diskusijas par to, cik ētiski un arī likumiski bija rīkot tādu pasākumu pandēmijas laikā, kā arī dienu pēc tam, kad tika noteikti virkne jaunu noteikumu un arī aizliegti citi lieli pasākumi.

Mūzikas producents Juris Millers 22. oktobrī feisbukā publiskoja ierakstu, kurā līdzās dejojošam Ameriku pārim pauda: "Ņemot vērā to, kādus zaudējumus cieš kultūras un izklaides pasākumu nozares rīkotāji valstī noteikto pulcēšanās ierobežojumu dēļ, nosūtīju iesniegumu Valsts policijai, ar lūgumu izvērtēt 10. oktobrī Melngalvju namā notikušā publiskā pasākuma "Rīgas balle" rīkotāju un dalībnieku atbildību par MK Noteikumu Nr. 360 pārkāpumu.

Būs ļoti interesants precedents – ja policija nesodīs pasākuma dalībniekus (tostarp - ministri, deputātus, u.c. apmeklētājus) un rīkotājus, tas būs skaidrs signāls, ka MK Noteikumus drīkst neievērot citi, atsaucoties uz precedentu. Savukārt, ja visi pārkāpēji tiks saukti pie atbildības, būs redzams saturs Ministru kabinetā redzamajam uzrakstam "Viens likums, viena taisnība visiem," vēstīja Millers.

Zem viņa ieraksta virknējās cilvēku komentāri, tostarp ar savstarpēji neglaimojošiem vārdiem apmainījās viesnīcu īpašniece Svetlana Loeva, kura rīko "Martas balles", un "Rīgas balles'' patroneses Natālijas Tumševicas-Ērgles māte Jeļena Tumševica.

Pie ieraksta dāmas viena otrai veltīja skarbus vārdus un publiskus apvainojumus, ļaujot nojaust, ka savulaik attiecības starp Loevu un Tumševicām bijušas diezgan labas un notikusi sadarbība dažādu smalku pasākumu rīkošanā. Nu viss ir mainījies.

Izdevums "Privātā Dzīve" vērsās pie Loevas un Tumševicas, lūdzot komentēt nesaskaņu iemeslu. Loeva žurnālam norāda: Rīgas balli Melngalvju namā rīkot nedrīkstēja, jo noteikumi jāievēro visiem. Viņai esot kauns gan balles rīkotāju [Tumševica – red.], gan apmeklētāju vietā.

Loeva norāda: smalkie ballētāji maskas neesot lietojuši vispār, savukārt viss apkalpojošais personāls strādāja maskās – ne tā, kā "kundziņi un dāmas". Loeva atzīmē, ka Rīgas ballē lustējušies augsta ranga amatpersonas: "Ar kuru galu viņi domāja?"

Loeva pati rīko labdarības pasākumu "Martas balle" un "Privātajai Dzīvei" teic, ka ir ļoti svarīgi, lai ballēm būtu pozitīvs imidžs, taču Tumševica ar savu pandēmijas laika "Rīgas balli" prestižu ir iedragājusi. Loeva gan norāda, ka viņai nav nekāda naida ne pret Natāliju, ne viņas māti, ar kuru abas izvillojušās pie Millera ieraksta.

Savs sākāmais ir arī skandālā ierautajai "Rīgas balles" rīkotājai. Viņa Loevas izteikumus vērtē kā atriebību, jo "viņai skauž". Savulaik Tumševica esot pārtraukusi sadarbību ar Loevu ģimenei piederošo viesnīcu "Grand Hotel", kas varētu būt iemesls viņas izteikumiem par "Rīgas balli".

Tumševica-Ērgle portālam "Delfi" pagājušajā nedēļā vēlreiz norādīja, ka ballē tikuši ievēroti visi drošības pasākumi. Viņa arī apgalvo, ka joprojām nav nekādas informācijas par to, ka kāds no balles viesiem varētu būt sasirdzis ar Covid-19. Patronese arīdzan visu jau paskaidrojusi Rīgas pašvaldības policijai un gatava atbildēt arī Valsts policijā, ja viņai ko prasīs pēc Jura Millera iesnieguma, raksta "Privātā Dzīve".

Jau vēstījām, ka pasākums 10. oktobrī Melngalvju namā pulcēja sabiedrībā zināmus uzņēmējus, bijušos un esošos politiķus un citus, kuriem tīkama uzmanība. Balles viesu vidū bija arī labklājības ministe Ramona Petraviča ar vīru, Eiropas parlamenta deputāts Andris Ameriks ar kundzi, Rīgas eksmērs Oļegs Burovs, politiķis Valdis Birkavs un citi.

"Rīgas balle" notika dienu pirms drošības labad tika atcelts Rīgas maratons un virkne citu pasākumu, kas paredzēja liela cilvēku skaita pulcēšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!